facebook

Кремль готується до переговорів: у липні ЄС переглядатиме введені проти РаSSєї санкції

Москва продовжує направляти на Донбас війська і бойову техніку, про що свідчать численні джерела на місцях, а також ЗМІ та соціальні мережі, – повідомляє портал Stratfor.

Проте, як показують останні події, в переговорах між Києвом і Заходом та Москвою щодо конфлікту на Україні, можливий істотний прогрес. Заяви Кремля про завершення операції в Сирії, незважаючи на їх непереконливість, самі по собі вельми примітні через взаємозв’язок між переговорами щодо Сирії і кризою на сході України.

У Кремля з’являється все більше стимулів для поліпшення клімату на переговорах: у липні Європейський Союз буде переглядати санкції, введені проти РаSSєї. Оскільки низькі ціни на енергоресурси створюють серйозні перешкоди для російської економіки, Москва була б рада зняттю санкцій. У світлі виявленої готовності послабити напруження військових дій в Сирії і перейти до переговорів з припинення громадянської війни в цій країні, Москва напередодні майбутнього голосування в ЄС може зайняти аналогічну позицію щодо України.

Звичайно, роль і участь Кремля в кожному з цих конфліктів кардинально різняться. Наприклад, військова присутність на сході України і надання Москвою допомоги сепаратистським бандам носять неофіційний характер.

Повне припинення бойових дій і виведення всіх російських військ зі східної України – ключова умова мінських домовленостей. Хоча офіційна влада це заперечує, Кремль зберігає свою військову присутність у самопроголошених “республіках”.

Москва продовжує направляти туди війська і бойову техніку, про що свідчать численні джерела на місцях, а також засоби масової інформації та соціальні мережі. Більш того, в останні місяці бойові дії і обстріли сепаратистами українських військ активізувалися.

Іншою ключовою умовою Мінських угод є передача Україні контролю над кордоном між росією і сепаратистськими територіями, а також безперешкодний допуск спостерігачів з Організації з безпеки і співробітництва в Європі на всі ці території. Хоча ОБСЄ, в якій є постійні спостережні місії в Донецьку і Гуково, має доступ до деяких прикордонних переходів, інші прикордонні райони вона може тільки патрулювати. Так звані “ДНР” і “ЛНР” не пускають спостерігачів ОБСЄ на деякі ділянки кордону, скажімо, в районі Саур-Могили і Новоазовська в Донецькій області та Красного Луча на Луганщині, через які росія здійснює постачання.

Читайте також:  Моторошна ДТП: автівка розлетілась на шматки. Є загиблі

Якщо на прикордонних постах буде більше спостерігачів ОБСЄ, вони зможуть виявити російський особовий склад і місця тилового забезпечення. Якщо Кремль і сепаратисти забезпечать ОБСЄ більше доступу до прикордонних постах (особливо до тих, через які здійснюється постачання), це стане показником компромісу з військових питань і питань безпеки.

І нарешті, є інформація про те, що Москва намагається зміцнити керівництво “ДНР” під керівництвом спікера “парламенту” Дениса Пушиліна, відсунувши в бік інших “керівників”, що не проявляють особливого бажання проводити лінію Кремля. Серед них секретар “ради безпеки” Олександр Ходаковський, який є головним суперником і критиком “прем’єр-міністра” Олександра Захарченка, а також польовий “командир” на кличку “Ґіві”.

Консолідація вожаків сепаратистів і придушення елементів, які збунтувалися, типу Ходаковського і Ґіві, дасть Кремлю більше можливостей швидко згорнути при необхідності бойові дії на сході України.




Джерело – https://www.stratfor.com/analysis/watching-russia-signs-progress-ukraine-negotiations

Шукайте деталі в групі Facebook