facebook

Якщо Шокін не здається, його …?

Якщо замість Шокіна генпрокурором стане «новий Шокін», система ГПУ



НЕ зміниться. Таку думку висловив в інтерв’ю “Радіо Свобода” екс-заступник генпрокурора Давід Сакварелідзе. Він вважає, що ефективним реформатором ГПУ може бути людина із поза цієї касти, наприклад, політик. Сакварелідзе зазначив, що його команду від початку розслідування справи «діамантових прокурорів» Порошенко підтримував, але потім підтримка президента вичерпалася. Також Сакварелідзе прокоментував критику на його адресу щодо громадянства, сказав, навіщо проти нього та Саакашвілі об’єдналися Ківалов і депутати від БПП й пояснив, чому реформатор має робити всі ставки на зеро.

Олександр Лащенко: Пане Сакварелідзе, запитань до Вас чимало. Передовсім ця справа – 2 мільйони доларів, нібито витрачені не за призначенням. Які подальші дії? Вас знову викликають?

Поки не викликають. Напевне, зараз думають, що робити. Тому що їм насправді доведеться допитувати (у «справі двох мільйонів» – ред.) всіх, починаючи з президента України, а закінчуючи генпрокурором, послами США, Канади, ЄС і так далі. Сама по собі дурна справа. Шокін займався вендетою проти наших хлопців, які зачепили близьких йому людей, «діамантових прокурорів»

І я у той же ж день заявив, що якби Шокін потратив дев’ять годин свого робочого часу, цілий день, на обговорення та підтримку реформ і таке детальне вивчення, так само підтримував та просував би ці реформи, як займався вендетою і реваншем проти наших хлопців, які зачепили близьких йому людей, я маю на увазі «діамантових прокурорів», то він досі був би генпрокурором і досить успішним. Я сказав би, що навіть записався б в історію України. На жаль, цього не відбулося.

Ви зараз згадуєте Віктора Шокіна, але ж він уже не очолює ГПУ.

– Шокін досі є, Столярчук і Севрук – заступники, яких він призначав

– Він (Шокін – ред.) досі є, тому що, оскільки ті люди, які управляють сьогодні ГПУ, призначені ним. Наприклад, той же ж Столярчук і Севрук – це ж заступники, яких він призначав. Він довіряє, і вони досі підпорядковуються йому.

Що це означає? Це означає те, що Шокін до призначення нового генпрокурора в органи самоврядування прокуратури призначить довірених і лояльних собі і до них людей. Вони замаскують, що це норми законодавства, які були написані ще Портновим, було погоджено з Венеційською комісією. І ось ми створили незалежну Раду прокурорів, самоврядування, де буде багато «шокіних», так би мовити, під його впливом.

Шокін – представник системи, це сьогодні продовження тієї прокурорської системи, яка існувала десятиріччями, яка сьогодні насправді не влаштовує не тільки громадян, а й самих прокурорів, які працюють на низькому рівні. Просто вони бояться про це голосно заявити. Тому що той, хто голосно говорить, зазвичай опиняється на вулиці, або проти нього порушують різні кримінальні справи.

Пане Сакварелідзе, але ж Ви в пресі висловлювалися, що пан Шокін, будучи генпрокурором, жодного кроку не робив без узгодження з президентом Порошенком. То питання в Шокіні чи у…?

– Ніхто у цьому не має сумнівів. Я про це і говорю. Якщо образ президента ефективного прокурора, тобто його образ, – це образ Шокіна, Ярема, генералів… От давайте візьмемо таке поняття, як генерал. Не обов’язково, щоб генеральний прокурор був генеральним. Він повинен бути просто радикально налаштованим юристом, навіть якщо ні дня не пропрацював в цій системі, у якого немає 35-річного чи 20-річного стажу роботи в прокуратурі і 25-річного досвіду родинних чи дружніх зв’язків чи якихось відповідальності взаємної…

Тобто це така, на Ваш погляд, каста?

– Я думаю, що новий генпрокурор не повинен бути представником касти в першу чергу. Він повинен бути генералом. Оскільки генерали довели, різні генерали, не в образу всім, а оскільки їх у нас в Україні набагато більше, ніж солдатів й виконавців. Вони довели прокуратуру до такого рівня, звідки тікає реально молодь, яка не бачить перспективи. Якщо Шокіна поміняють на «нового Шокіна» з іншим прізвищем, система не поміняється.

До речі, як Ви вважаєте, людина не системи в Україні, можливо, Юрій Луценко може поміняти?

– Політик, я думаю, все ж таки людина з політики могла би бути набагато ефективнішою, ніж людина з системи. Оскільки політик хоча б озирається, що відбувається навколо. Хоча би розуміє. Або хоча би якась частина з політиків розуміють запит суспільства. Через те вони – політики. Тобто і невдоволення, і так далі.

У чому полягає цей запит? Результати конкретні, хоча би щось розламати, хоча би, щоб на місцях працівники прокуратури видихнули, щоб забрали цю бюрократію, щоб забрали зайвий пресинг, так званий.

Джерело – http://www.radiosvoboda.org/content/article/27662854.html

Читайте також:  Увірвались у будинок та ґвалтували по-черзі: на Харківщині молодики жорстоко познущались із жінки

Шукайте деталі в групі Facebook