facebook

ЄС почав оголошувати “список Савченко”: Литва першою заборонила в’їзд 46 особам!

В Євросоюзі першою Литва заборонила в’їзд на свою територію особам, яких пов’язують із засудженням української льотчиці Надії Савченко. Це підтвердив міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс, – повідомляє портал DELFI.



Крім “списку Савченко”, нев’їзними оголошені особи, що пов’язані із засудженням українців Олега Сенцова і Олександра Кольченко. “Конкретно йдеться про російських суддів, прокурорів, які безпосередньо брали участь у справі цих людей. На даний момент виділені 46 осіб, яким заборонений в’їзд на територію Литви”, – сказав BNS 12 квітня Лінкявічюс, уточнивши, що список доповнюється. У список увійшли люди, які брали участь у порушенні кримінальних справ проти Савченко, режисера Сенцова і правозахисника Кольченко.

“Ми не визнаємо ці справи, які з нашої точки зору є фальсифікованими, і ці особи, які безпосередньо пов’язані – судді, прокурори, деякі інші діячі з цих самозваних “республік” – Донецької і Луганської – вони потрапили в цей список”, – сказав Elta по телефону Лінас Лінкявічюс.

Литва – перша країна ЄС, яка склала такий список. За словами міністра, є сподівання, що крок Вільнюса спонукає інші країни і ЄС наслідувати її приклад. Литва і ще 4 країни ЄС представили цю ідею верховному представнику Європейського союзу в закордонних справах і політиці безпеки Федеріці Могеріні.

“Наша мета – спільні дії зони Шенгену”, – сказав Лінкявічюс. Він пропонував Федеріці Могеріні оголосити такий список у масштабі всього ЄС, однак поки цю ініціативу не підтримали. Проте, це рішення можуть обговорювати і пізніше, оскільки ситуацію Савченко постійно обговорюють європейські дипломати.

“Савченко – актуальне питання, особливо, коли погіршився стан її здоров’я”, – сказав міністр. За його словами, із засудженням Сенцова і Кольченко ситуації аналогічні ситуації Савченко.

Джерело – http://ru.delfi.lt/news/politics/litva-pervaya-v-es-obyavila-spisok-savchenko.d?id=70968880

Читайте також:  Директор ліцею назвав жінку "затичкою", а дітей порівняв з товарами: відео скандалу

Шукайте деталі в групі Facebook