facebook

Кремль випробовує нові технології впливу, щоб застосувати їх на виборах на Донбасі?

Невеликі групи добре організованих людей можуть перекричати центристську більшість навіть в ЄС, а РаSSєя готова їм у цьому допомогти.

Для міжнародного співтовариства уже став загальновідомим той факт, що Кремль забезпечує матеріальною і моральною підтримкою екстремістські політичні групи в Європі. Канцлер Німеччини Анґела Меркель попросила служби безпеки з’ясувати вплив РаSSєї на німецькі ЗМІ. Лідер французьких «правих» Марін Ле Пен взяла позику у банку, який підконтрольний банді Путлера, щоб профінансувати свою партію і просить більше грошей у Москви. Про це повідомляє “Голос Америки” з посиланням на газету The Washington Post.


Але до референдуму в Нідерландах 6 квітня ще не було такого явного прикладу російського впливу на виборчий процес у Західній Європі, – пише історик Енн Епплбаум.

Вона нагадує, що голосування проводилося згідно з новим законом про консультативні референдуми після того, як на сайті популістів зібрали 300 тисяч підписів. Редактори сайту шукали будь-яке відповідне питання. Минулої середи вони попросили громадян Нідерландів висловити свою думку щодо Угоди про асоціацію між ЄС і Україною, за яку українці боролися і віддали своє життя у лютому 2014 року.

Дуже дивно, що цей документ, який охоплює понад тисячу сторінок умов про двосторонні торговельні відносини, взагалі міг викликати будь-яку контроверзу. Це дуже великий технічний договір, наповнений особливою термінологією. І він вже діє з першого січня. В ньому також немає нічого унікального, оскільки ЄС вже уклав такі угоди з Чилі, Йорданією та іншими країнами. Серед тих, хто проголосував на референдумі, навряд чи були такі, хто цю угоду взагалі читав, – пише Епплбаум.

Нідерландські праві і ліві радикали ставили перед собою зовсім інші цілі, – зазначає вона. Вони використали голосування для того, щоб підірвати правоцентристський та економічно ліберальний уряд і також, щоб мобілізувати своїх антиєвропейських прихильників. Це їм вдалося.

Важко сказати на скількох людей вплинула російська дезінформація, оскільки останніми роками вона постійно лунала в Нідерландах і посилилася протягом останніх місяців. Пропаганда РаSSєї створила страхи у місцевих жителів перед неіснуючими загрозами з боку України. Багато прихильників відповіді «ні» в своїй передвиборчій кампанії використовували цитати і фото з пропагандистських ЗМІ РаSSєї. Згідно з даними опитувань, 59% голландців, які проголосували проти Угоди про асоціацію, переконані, що Україна – корумпована, 19% – що вона винна у знищенні малайзійського «Боїнга» з голландцями на борту, хоча насправді це проросійські терористи його збили, 34% вірять, що угода означає надання Україні членства в ЄС. Із цих трьох аргументів принаймні два зовсім фальшиві. Щодо першого, то дійсно Україна має проблеми з корупцією. Однак Угода з ЄС розроблена так, щоб долати її.

У своїй статті, Енн Епплбаум пише, що уряд Нідерландів також зробив низку помилок. Маючи зобов’язання фінансувати групи, які беруть участь в виборчому процесі, Амстердам роздавав гроші організаціям, які друкували прапор України на туалетному папері. Можливо це певного роду іронія, але нідерландські «праві» використовували корупційні методи проти «корумпованої України» і отримували від уряду значно багато грошей шляхом обману.

Що далі – не відомо. Референдум мав бути «консультативним», а не зобов’язуючим. Угоду з Україною вже затвердили 27 країн Євросоюзу і вона не підлягає повторній дискусії. Очевидно, розв’язок буде знайдений. Не дивлячись на те, яким він буде, Європа переконалася в одному: невеликі групи обурених людей, які добре організовані, можуть перекричати розділену, налякану і апатичну центристську більшість у Західній Європі…, а РаSSєя готова їм в цьому допомогти, – резюмує Енн Епплбаум.

Джерело – http://ukrainian.voanews.com/content/dutch-ukraine/3282408.html

Читайте також:  Рада таки заборонила використовувати мобільні у зоні АТО

Шукайте деталі в групі Facebook