facebook

Санкт-Петербу?рг і Нью-Йорк: яким містам пророкують смерть

Концентрація парникових газів в атмосфері досягла безпрецедентного рівня.
1596332



Шість до одного. Японський острів переживає котячу інтервенцію 3 березня 2015, 15:30
Після утворення нового острова в архіпелазі Тонго, у світовому співтоваристві заговорили про те, що в наступні десятиліття звична карта світу може сильно змінитися: за прогнозами  вчених, не стане багато острівних держав, а материкові країни позбудуться своїх прибережних територій.

Так, за останніми даними Міжурядової групи експертів зі зміни клімату, концентрація парникових газів в атмосфері досягла безпрецедентного рівня.

Людина побувала на острові, “народженому” вулканом два місяці тому

Через це льоди Антарктиди, Арктики і Гренландії продовжують танути, а світовий океан стрімко теплішає і піднімається – зі швидкістю 3,2 мм на рік (до 1993 року швидкість становила 1,2 мм на рік).

За різними прогнозами, до 2100 року рівень моря буде вище сьогоднішнього на 0,5-2 м. При цьому деякі країни затонуть в найближчі роки, буквально у нас на очах.

Острови
Повені в Анголі забрали життя 62 людей 13 березня 2015, 03:29
У числі перших “підуть на дно” острівні держави: атоли Тихого і Індійського океанів. Їм загрожує якщо не повне, то часткове затоплення, яке почнеться з берегової лінії, де розташована велика частина їх інфраструктури, в тому числі туристичні об’єкти.

Найбільшим мегаполісам світу загрожує затоплення

Міжурядова група експертів зі зміни клімату назвала у своїй доповіді найбільш вразливі області Землі, для яких глобальне потепління може стати смертельним. Це Маршаллові острови, Республіка Кірібаті, Тувалу, Тонга, Мікронезія, Острови Кука, Атігуа, Невіс, а також улюблені туристами Мальдівські острови. Про два із них розповімо детальніше.

Мальдівські острови, Індійський океан

За даними дослідників, весь цей рай з білосніжними пляжами, затишними бунгало і островами-готелями потоне вже через 50 років. Мальдіви являють собою ланцюг з 20 атолів, утворену 1192 кораловими островами, і більшість з них підносяться всього на 1 м – найвища точка виступає на 2,3 м над Індійським океаном.
Уряд Мальдів провело засідання під водою

Уряд Мальдівської Республіки щорічно переводить частину доходів від туризму в спеціально створений фонд, кошти з якого призначені для покупки нових земель замість затоплених. В якості запасної “батьківщини” розглядаються території Індії і Шрі-Ланки, так як культура цих країн дуже близька до культури мешканців Мальдів.

Республіка Кірібаті, Тихий океан

32 з 33 атолів, на яких розташована Республіка Кірібаті, є низинними: більшість з них підносяться над Тихим океаном на 2 м. За прогнозами експертів, вже до 2050 року ці острівці можуть стати непридатними для життя: їм загрожує ерозія, а потім і повне затоплення .
На Нову Зеландію насувається шторм, готуються до цунамі 16 березня 2015, 07:32
Влада Кірібаті з 2010 року підшукують нові території для переселення мешканців – а це понад 100 тисяч чоловік. Нещодавно вони викупили ділянку землі у сусідньої держави – Фіджі, а також домовилися з Австралією і Новою Зеландією про переселення частини людей на їх неосвоєні території.

Читайте також:  NASA показало зворотний бік Місяця

Проте багато жителів переїжджати на чужину не хочуть, та й придбаної площі на всіх не вистачить. Тому існує ще й план Б: створення штучного острова. Японська компанія Shimizu Corporation розробила детальний проект нової землі і розрахувала, що на його реалізацію потрібно 2 мільярди доларів. Їх у Кірібаті немає, і президент країни Аноте Тонг звернувся з проханням про допомогу до світової спільноти.

Росія

З російських територій вчені пророкують загрозу затоплення півострову Ямал і Санкт-Петербургу. Про це, зокрема, говорили німецькі фахівці з Потсдамського інституту кліматичних змін на конференції ООН з боротьби зі зміною клімату.
Прогноз Мінприроди, озвучений в 2009 році, також виглядає невтішним: через глобальне потепління в 2025-2050 роках можуть бути затоплені такі регіони Росії, як Санкт-Петербург, Ямал, Архангельська і Мурманська області. Але російські кліматологи дивляться на ситуацію більш оптимістично.

Академік РАН, директор інституту кріосфери Землі Володимир Мельников нещодавно повідомив, що в найближчі 30 років жителів Землі чекає не потепління, а, навпаки, похолодання. Він зазначив, що ми ще не дожили до тих теплих температур, які були при правлінні Чингісхана, значить, ніякої катастрофи не очікується.

Що стосується Санкт-Петербурга, то і тут західні колеги, за його словами, помиляються: рівень води у Фінській затоці піднімається повільніше, ніж в цілому у світі, додаючи по 2 мм на рік, а значить, Північну столицю ще рано записувати в “утоплениці “.

Європа
Лихо на Балканах: через повінь загинули вже 44 людини 19 травня 2014, 11:25
Перед світовим океаном всі рівні: він загрожує не тільки маленьким віддаленим островам, а й землям процвітаючої Європи. Однією з перших, на думку деяких вчених, затоне Голландія.

Кліматологи Делфтського технологічного університету ще два роки тому заявили, що занурення Нідерландів під воду неминуче, і закликали владу країни продумати шлях до евакуації населення: спочатку потрібно буде розселяти мешканців прибережних районів, а потім підшукувати нові землі для всіх інших голландців. Згідно з іншими прогнозами в зоні ризику також перебувають Копенгаген, Антверпен, Лондон і Венеція.

Венеція

Відоме італійське місто на воді, за підрахунками вчених, може стати непридатним для життя вже в 2028 році, а до 2100 року повністю піде під воду. Тільки в XX столітті місто на воді “осіло” на 23 см.

Вчені склали список міст-“смертників”: зовсім скоро можуть зникнути Детройт, Венеція і Мехіко 13 січня 2014, 00:02
Причина не тільки в наступі світового океану на сушу, а й в безрозсудною господарської діяльності людини: промисловий забір води з артезіанських свердловин і бурхливе будівництво викликають осідання грунту.

Читайте також:  Американський актор Харрісон Форд потрапив в авіакатастрофу

Повені стали для жителів звичним явищем: до 45 відсотків міста регулярно опиняється затоплено водою, принесеною припливом з боку Адріатичного моря. І якщо сто років тому площа Сан-Марко затоплювалася близько дев’яти разів на рік, то тепер це відбувається близько ста разів на рік.

Рекордним стало повінь 1966: прилив досяг висоти на 194 см вище звичайного. Після цього італійський уряд всерйоз стурбувався проблемою затоплення Венеції і стало шукати варіанти порятунку стародавнього міста.

Панацеєю повинен був стати проект MOSE – ціла система захисних дамб та бар’єрів, яку планувалося запустити в експлуатацію в 2017 році. Однак значна частина коштів була розкрадена, 35 високопоставлених чиновників і бізнесменів у минулому році опинилися під арештом, включаючи колишнього мера Венеції Джорджо Орсона.

Вчені: Венеція продовжує тонути і зміщується на схід

До того ж експерти сумніваються, що проект був правильно прорахований і дійсно здатний захистити “перлину Адріатики”.

Історичний центр міста може зруйнуватися вже в найближчі роки, вважають експерти. І у них є підстави турбуватися: тільки в 2014 році собор Святого Марка затоплювало близько 200 разів.

Азія

В Азії в розряд “потопаючих” вчені відносять Бангладеш, Бангкок, Бомбей і прибережні райони Китаю, включаючи Шанхай.

Бангладеш

Циклон майже повністю знищив острівну державу Вануату 16 березня 2015, 12:48
Одна з найбільш густонаселених країн світу змушена буде переселити десятки мільйонів чоловік з низинних областей в більш піднесені райони.

Про це, зокрема, розповів російський вчений Валерій Малінін, доктор географічних наук, професор Російського державного гідрометеорологічного університету.

З 1993 року він аналізує супутникові спостереження за рівнем світового океану і будує невтішний прогноз для багатьох міст, включаючи Бомбей, Токіо та Бангладеш – вони стануть непридатними для життя до 2100 року.

Бангкок
Тривожне майбутнє чекає столицю Таїланду.

Бангкок, за підрахунками вчених, опускається зі швидкістю до 5 см / рік і вже до 2050 року може повністю піти під воду.

Причина цьому – не тільки підняття рівня моря, але і виснаження підземних водоносних шарів з прісною водою. Місто з населенням більше 5,6 млн людина стає занадто важкиою для грунту і невблаганно осідає під вагою хмарочосів і розвиненої інфраструктури.

Африка
Кількість жертв Еболи в Африці перевищила 10 тисяч осіб 12 березня 2015, 22:20
Здавалося б, Африці більше загрожує посуха, ніж повені. Але море наступає і на цей континент. Найбільш висока загроза для столиці Гамбії – Банжул. Через підняття рівня океану і ерозії владі вже зараз доводиться зміцнювати берегову лінію.

Втрата прибережних зон може дорого обійтися Гамбії: тут зосереджені рисові поля, центри рибальства та туристичні визначні пам’ятки.

За прогнозами експертів, поступово всі поселення на березі будуть затоплені, це загрожує втратою більшої половини мангрових лісів в країні і п’ятої частини всіх рисових полів. Журнал Forbes включив Банжул в список міст, які стануть примарами до 2100 року.

Читайте також:  Кинувся рятувати кохану: в один день трагічно загинули чоловік та дружина

Австралія
Землетрус магнітудою 5,1 стався в Австралії 16 лютого 2015, 01:43
Нещодавно австралійські вчені оприлюднили доповідь з песимістичним прогнозом: клімат в Австралії змінюється швидше, ніж в інших областях світу, а значить, глобальне потепління тут буде відчуватися гостріше.

Це означає, що і океан піднімається поблизу Зеленого континенту з більшою швидкістю. За минуле століття він став вище на 20 см. Раніше повідомлялося, що на західному узбережжі Австралії рівень води збільшується з рекордною швидкістю: 8,6 мм на рік – це майже в три рази швидше, ніж у середньому по світу.

З кожним роком на берег накочуються все більш високі хвилі і повені стають більш руйнівними. При цьому небезпеку наражаються самі обжиті райони країни, в яких проживають 80 відсотків населення.

Північна Америка
Повінь у США: вулиці перетворюються на річки 13 серпня 2014, 12:14
Американські вчені неодноразово передрікали загибель багатьом містам США, включаючи Нью-Йорк, Новий Орлеан і Лос-Анджелес. Відповідно до недавнього дослідження Бенджаміна Страуса з організації Climate Central під загрозою перебувають 1400 міст США, розташовані в штатах Флорида, Луїзіана, Каліфорнія, Нью-Джерсі, Північна Кароліна.

Чемпіоном зі швидкості занурення в Америці є Новий Орлеан. З 1878 місто опустився більш ніж на 4,5 м. На півночі країни вже зараз спостерігається небувале танення льодів – воно стало причиною загибелі 40 відсотків популяції білих ведмедів, які проживають в льодах моря Бофорта.

Південна Америка
За прогнозами вчених, у Латинській Америці під водою опиниться Уругвай і Парагвай, а також аргентинська столиця Буенос-Айрес.
В Аргентині через повінь евакуйовано шість тисяч осіб 6 березня 2015, 08:22
Одне аргентинське місто в провінції Буенос-Айрес вже побувало у статусі Нової Атлантиди – це Лаго-Епекуен. Протягом 25 років він знаходився під водою, опинившись затопленим через прорив дамби на місцевому озері Епекуен в 1985 році (цій обставині передували рясні дощі, що спостерігалися з 1980 року).

На момент катастрофи в містечку проживало близько 5000 осіб, його любили туристи, які приїжджали до солоного водоймища на відпочинок. На щастя, місто затоплювало поступово, і люди встигли покинути свої будинки.

У 1993 році Лаго-Епекуен лежав на глибині 10 метрів і мав славу аргентинської Атлантиди. Однак поступово вода висихала, і вже до 2009 року місто знову стало придатним для життя – в нього повернувся місцевий старожил Пабло Навако, якому зараз 85 років і який досі залишається єдиним жителем цього зруйнованого населеного пункту.

Повстале з води місто було перейменовано в село Вілья-Епекуен і є туристичною Меккою.

Джерело: Кореспондент

Шукайте деталі в групі Facebook