facebook

У Коломиї вже наступного тижня почнеться будівництво німецького заводу “Leoni AG”

Німецький холдинг Leoni AG, який вирішив відкрити в Коломиї завод з виготовлення електропроводки для автомобілів, починає будівництво наступного тижня. Виробництво потребуватиме 650 робітників.

1


Нагадуємо, що німецькі інвестори побудують в Коломиї завод за 14 мільйонів євро на 800 робочих місць.

Як повідомляло “Дзеркало Коломиї” раніше, будівництво заводу планують завершити у липні 2017 року.

Наступного тижня почнеться перша черга другого в Україні заводу Leoni AG з виготовлення електрокабельної продукції для авто, повідомляє КУРС.

За словами міського голови Коломиї Ігоря Слюзара, інвестори розглядали шість пропозицій, де саме розмістити виробництво. Чотири майданчики представила Івано-Франківська область. Із Прикарпаттям конкурувала Львівщина.

“Три аргументи визначили, що завод буде в Коломиї, – повідомив Ігор Слюзар. – Це зручне розташування земельної ділянки, яку виділили інвестору. Те, що земельна ділянка є готовою до експлуатації. І те, що місто забезпечує комунікації. Ми зобов’язалися за кошти міського бюджету підвести всі комунікації, які потрібні для будівництва і роботи заводу: водопостачання, каналізацію, газ, електромережі. Ділянка під завод знаходиться на об’їзній дорозі Івано-Франківськ – Чернівці. Це вільна земельна ділянка промислового призначення. Ми її готували до включення в Коломийський технопарк, і з-поміж інших вона найбільше підготовлена для освоєння. Фактично ми мінімізували інвесторам витрати на підготовку до спорудження заводу”.

Під час обговорення пропозицій з’ясувалося, що Leoni AG має намір звести три черги виробництва. В Коломиї виробник почне першу.

“Кожна наступна черга виробництва може бути збудована в іншому місці – там, де є, де буде робоча сила. Ніхто не говорив, що в Коломиї одразу розгорнуть потужності на 8 тисяч працівників. Німці паралельно продовжують розглядати варіанти. Хоч ми налаштовані максимально боротися, щоби всі три черги заводу були збудовані у нас, – сказав Ігор Слюзар. – Земельна ділянка дозволяє звести виробничі площі всіх трьох черг виробництва. Але кінцевий результат буде залежати від наявності трудових ресурсів, від кількості людей, які зможуть працювати на заводі. Перший етап визначить, чи завод залишиться в Коломиї”.

Перша черга заводу, як написано в документах, зазначив міський голова Коломиї, розрахована на 600 працівників.

Читайте також:  За викрадений з готелю телевізор прикарпатець відбувся штрафом

Але ми вже з менеджером по кадрах Leoni AG говорили, що буде 650. Це тільки робітнича частина. Плюс керівництво і техперсонал, – уточнив Ігор Слюзар. – Думаю, за кадровим резервом Коломийщина зможе задовольнити потреби трьох черг заводу. Наприклад, завод Leoni AG під Стриєм – там працює 6 тисяч людей. Стрийський і Коломийський райони співмірні за кількістю населення. Маємо сподівання, що на заводі працюватимуть мешканці з усього району. Плюс, як показує організація виробництва у Стрию, інвестори підвозять своїм транспортом працівників на завод – на відстань до 50 км”.

Будівництво заводу Leoni AG розпочне в Коломиї вже наступного тижня. Місцеві фірми до процесу не залучатимуть.

“Будувати завод наші фірми, думаю, не будуть. Попередній досвід будівництва заводу Holzindustrie Schweighofer з переробки деревини в Коломиї показує, що у нас немає техніки, яка потрібна для спорудження таких заводів. За німецькою технологією, спочатку готують майданчик під потужності. Підготовка основи займає більше часу, ніж монтаж приміщень і виробничих ліній. У нас такого обладнання в області немає”, – каже Ігор Слюзар.

Очікують, що завод у Коломиї повноцінно запрацює в серпні 2017 року – на цей час запланували старт повноцінного серійного виробництва. А з червня наступного року почнуть виготовляти малі партії продукції.

“У лютому 2017 року 100 чоловік персоналу, який почнуть набирати вже цієї осені, скерують на навчання і стажування на завод Leoni AG у Стрий. І ці люди вже будуть розгортати й налагоджувати виробничі лінії на місці в Коломиї. Урочисто переріжемо стрічку, як тільки 650 працівників стануть до роботи”, – підсумував Ігор Слюзар. 

Шукайте деталі в групі Facebook