facebook

Вбивство валютника. Експерт Говера розповів, що оглядав речі Струца без слідчого і знайшов кров

Вирок Івано-Франківського міського суду, за яким Романа Струца засудили до 8 років позбавлення волі, оскаржуюють у суді. Нагадаємо, 26-річного франківця визнали винним у нападі на валютника Руслана Макара, який стався ще у 2010-му. Додамо, що це поки єдина справа в області, у якій участь брав суд присяжних.
1


Нині до суду викликали експертів НДЕКЦ Василя Говеру та Христину Кондратюк, яких адвокати звинувачують у причетності до фальшування доказів, пише Репортер

П’ять років, проведених у СІЗО, Роман писав у Генпрокуратуру про те, що не вбивав, що міліціонери катували його у відділку, що на його одязі з’явилась кров вбитого, а потім загадково зникла. Лише у червні 2015 року його, нарешті, відпустили під домашній арешт.

Нині до суду не з’явився прокурор Денис Свірідов, замість нього – Мар’ян Доскоч, який і просив для Струца 8 років позбавлення волі. Першим допитали Говеру, нині він завідувач одного з відділів НДЕКЦ при УМВС України в Івано-Франківській області.

“Я отримав листа про термінове проведення дослідження речей, які знаходяться у пакетах, на предмет виявлення слідів крові, – каже Василь Говера. – Я тоді був начальником відділу спецдосліджень. Зараз я не можу пригадати, хто доручив мені провести дослідження”.

“Яким документом ви оформили відповідну перевірку?”, – питає адвокат Володимир Соботник.

“Листом”, – відповів свідок.

“Чи відповідав складений вами лист від 2 квітня 2010 року вимогам його оформлення, регламенту, вимогам діловодства?”, – питає захисник.

“Не пригадую”, – відповів той.

Свідок сказав, що отримав шість пакетів.

“Детального переліку одягу на бірках не було. Було по декілька речей у кожному пакеті, – каже Говера. – Під час огляду речей проводилось фотогрування бірок та пакетів. Я оглядав речі з спеціалістом-імунологом”.

За його словами, на двох речах виявили речовину, схожу на сліди крові.

Читайте також:  ПОРОШЕНКО ЗВІЛЬНИВ ГОЛОВУ ГАЛИЦЬКОЇ РДА

“Ми упакували ці дві речі у один пакет, вони знаходились у приміщенні центру, у нашій лабораторії. Потім їх забрав слідчий”, – говорить Говера.

Бірки на шести пакетах були опечатані бірками НДЕКЦ, каже свідок. Тільки дві речі, на яких були сліди крові, упакували у окремі пакети, які помістили у один пакет.

“А чому в листі не було вказано, що ви були виконавцем? Чому не було жодної фотоілюстрації?, – питає адвокат.

“Цього зараз не можу сказати”, – відповів Василь Говера.

Суддя Володимир Гандзюк спитав, для чого був попередній огляд речей перед проведенням дослідження.

“Це такий відбір, аби виокремити ті речі, які цікавлять і які потрібно дослідити, – сказав свідок. – У нас є спеціальні знання і навики”.

Адвокат Євген Іщенко спитав, чи мав право експерт проводити огляд речей без участі слідчого і просив обгрунтувати це вимогами Кримінально-процесуального кодексу. Свідок сказав, що не може на це відповісти.

“Ми проводимо огляд речей як спеціалісти. Ми виконуємо доручення, – додав Василь Говера. – Якщо я не помиляюсь, речі забрав слідчий Василь Кулюшин”.

Свідок каже, що ініціатором перевірки був начальник міського відділу.

“Але ж у суді ви казали раніше, що ніяких фото не робили. Чому ви змінили свої покази?”, – спитав Роман Струц.

“Я нічого не змінював”, – відповів свідок.

Суд перейшов до допиту Христини Кондратюк.

Адвокат Соботник спитав, чому у супровідному листі-відповіді Василю Фелику, який просив про термінову перевірку, не вказано, що при попередньому огляді речей Романа Струца було фотографування. Свідок пояснила, що це “людський фактор”.

Раніше свідок у суді казала, що отримала речі Струца з бірками понятих. Зараз Кондратюк це заперечує і що бірки були з печатками НДЕКЦ.

Читайте також:  На Прикарпатті 25-річний чоловік обікрав власну матір

“Це було технічно. Це людський фактор”, – сказала свідок.

“Чи допускались ви такої помилки при інших дослідженнях”, – спитав захисник.

“Ні”, – запевнила Кондратюк.

Проте адвокат Євген Іщенко сказав, що Кондратюк проводила попередній огляд штанів Василя Гошовського, у якого знайшли гроші і який сказав правоохоронцям, що гроші належать Роману Струцу. І заявив, що при огляді теж були грубі порушення.

Нагадаємо, 29 січня 2010 року невідомі побили валютника Руслана Макара кийками, відібрали на той час понад 400 тис. грн у різній валюті, золото та документи. Потерпілий помер у лікарні через шість днів після нападу.

Додамо, що Роман Струц відбув у СІЗО з 5 квітня 2010 року по 18 червня 2015 року. А за новим законом, якщо рахувати рік у СІЗО за два, виходить, що Струц відсидів більше, ніж присудили у вироку, замість 8 років – понад 10 років.

 

Шукайте деталі в групі Facebook