facebook

Сезон кліщів: як від них вберегтися

Традиційні місяці підвищеної активності кліщів – травень і червень. Однак в цьому році в зв’язку з незвично теплою весною, кліщі пішли в атаку завчасно.

1

Саме з приходом теплих днів прокинулися і голодні кліщі починають полювання на людей. У сухі і жаркі дні вони злегка послаблюють свою активність, а ось коли на вулиці волога і похмура погода, йдуть в атаку. Найбільш ймовірні місця скупчення кліщів – трава уздовж дороги, кущі, дерева, причому не тільки в парках і скверах, а й на галасливій вулиці.Як правило, ці комахи чіпляються за одяг і при слушній нагоді впиваються в шкіру людини в тих місцях, де вона найбільш тонка: на шиї, за вухами, в паху і на животі. Ви можете і не помітити маленької крапочки на шкірі, а укус кліща, сам по собі річ неприємна, може нести серйозну загрозу. Адже саме кліщі є рознощиками таких хвороб як енцефаліт і хвороба Лайма.

Як захиститися від кліщів?
Не бувати на природі навесні і влітку неможливо, але ви можете звести ризик укусів кліщів до мінімуму, якщо закриєте все своє тіло одягом і надягнете головний убір. Вибирайте одяг світлих тонів так як на темному одязі кліщів важко побачити. Заправляйте футболки в штани, а ті ділянки шкіри, які залишаються відкритими, обробіть засобом для відлякування комах.

Прийшовши додому після прогулянки, гарненько обтрусіть свій одяг на балконі. Регулярно оглядайте свою шкіру і шкіру своїх дітей, щоб переконатися, що кліщів немає. Уважно оглядайте і голову: серед волосся помітити кліща особливо важко.




Що робити, якщо вкусив кліщ?

Існує маса порад, як видаляти кліщів самостійно, проте ви ніколи не будете до кінця впевнені, що видалили кліща повністю. Чи варто ризикувати здоров’ям через небажання витратити півгодини в кабінеті лікаря?

Читайте також:  В Україні безкоштовно вакцинуватимуть від кору вчителів, поліцію та студентів

Якщо все ж ви не маєте можливості звернутися до професіонала, пам’ятайте, що витягати кліща слід в стерильних рукавичках. Намагайтеся на здавлювати тіло кліща, інакше він проникне ще глибше. Візьміть пінцет або чисту марлю, акуратно захопіть тільце кліща якомога ближче до місця укусу. Тягніть його в напрямку до шкіри і починайте обертати, тільки після цього кліща можна витягти з рани.

Обов’язково помийте після цього руки з милом, обробіть рану йодом або спиртом, а витягнутого кліща бажано помістити в скляну банку і віддати в лабораторію на аналіз.

Якщо людину вкусив кліщ, протягом декількох днів після укусу слід спостерігати за його здоров’ям, і в разі появи будь-яких тривожних симптомів (підвищення температури, головного болю, запаморочення або нудоти) негайно звертатися до лікаря.

Джерело: http://zdorovia.com.ua

Шукайте деталі в групі Facebook