facebook

Прикарпатські касирки повернуть банку понад 38 тисяч доларів, що видали шахраю

Косівський районний суд засудив двох працівниць банку, яким інкримінували службову недбалість, що призвело до привласнення коштів з банківського вкладу.

Органом досудового розслідування вказано, що 1 вересня 2006 року чоловік проклав на депозитний рахунок грошові кошти в сумі 34 600 доларів США. Термін якого закінчився через дев’ять місяців – 2 червня 2007 року. Після укладення договору та внесення депозитного вкладу він виїхав за межі України до Російської Федерації, де в подальшому проживав без в’їзду до України, в селі Чунояр Богучанського району Красноярського краю, до часу смерті, тобто до 20 квітня 2011 року.

images (2633)




“Достовірно знаючи про те, що на депозитному рахунку знаходиться сума вкладу із відсотками, а вкладник з часу відкриття депозитного рахунку до відділення банку з приводу зняття грошей чи продовження договору жодного разу не звертався, так як знаходився за межами України, працівниці Рожнятівського відділення Івано-Франківської філії обласного управління АТ “Ощадбанк” – старший контролер-касир та контролер-касир здійснити розтрату та привласнення його депозитного вкладу”
, – йдеться у матеріалах справи.

На думку обвинувачення, касирки при виплаті коштів та закритті депозитного рахунку вкладника порушили вимоги посадової інструкції: не здійснили ідентифікацію клієнта при проведенні операцій, не отримали від вкладника ощадну книжку для перевірки відповідності записів в ній із записами в картці особового рахунку, не пересвідчились в його особі, не перевірили зазначені в заяві на видачу готівки дані паспорта особи, яка отримує кошти та в порушення вищевказаних нормативних актів, зареєстрували дану операцію та видали із депозитного рахунку вклад із відсотками в сумі 36 040,88 доларів США, що становить  285 083,36 грн.

Водночас, стверджує обвинувачення, з  метою приховати сліди вчиненого злочину із автоматизованої системи вкладних операцій (АСВО Вклади) невстановленою особою, яка діяла за попередньою змовою із операційно-касовими працівниками було видалено номер депозитному рахунку вкладника та знищено справу з юридичного оформлення рахунку.

Натомість під час суду працівниця банку свою вину не визнала, а розповіла, що в кінці робочого дня до каси підійшов незнайомий їй чоловік, який представився вкладником та сказав, що хоче закрити свій депозитний рахунок й отримати гроші. При цьому, він пред’явив український паспорт на своє ім’я. Пересвідчившись у особі, вона звірила його паспортні дані та підпис в картотеці. Сумніву, що це був він у неї не було. Оскільки сума видачі була великою, у касі не вистачало 5 тисяч доларів. Вказаний чоловік був обурений, сказав, що кошти замовляв напередодні і вона зрозуміла, що він раніше попереджав банк що хоче закрити депозитний рахунок. Після цього касирка видала гроші.

Інша підозрювана дала аналогічні свідчення, тож просила суд її виправдати.

По даному кримінальному провадженню прокурор надав суду ряд письмових доказів, окрім того було допитано ряд свідків та потерпілого, яким є син вкладника.

 

У залі суду той розповів, що коли почав оформляти спадщину  і направляли запити в установи банків, зокрема в Рожнятівське відділення ощадбанку, де йому надали відповідь, що у батька відкритих рахунків не було. Однак, рідна сестра батька, після його смерті передала документи, які той залишив їй на зберігання, серед яких був договір про відкриття депозиту на суму 34600 доларів США у Рожнятівському відділенні ощадбанку та ощадну книжку. Він додав, що паспорт батька йому привезли разом із його тілом.

Наприкінці 2011 року чоловік звернувся до прокуратури про незаконне зняття коштів з депозитного рахунку батька, а оскільки це питання довго розглядалося, то звернулися із позовом до Рожнятівського районного суду про витребування коштів, який судом задоволено. Тож зараз йому повністю відшкодована шкода.

Заслухавши всіх свідків та дослідивши докази суд прийшов до висновку, що висунуті обвинувачення не підтверджені, обставин, які підлягають доказуванню по такому обвинуваченню та доказів, які підтвердили б вину обвинувачених у вчиненні зазначеного кримінального правопорушення, прокурором не надано і склад злочину не доведено. Таким чином , на думку суду, під час судового розгляду кримінального провадження, стороною обвинувачення не було подано належних та допустимих доказів на підтвердження того, що підсудні діяли з корисливих мотивів, інших особистих інтересів чи в інтересах третіх осіб.Відсутність зазначених мотивів виключає можливість кваліфікації діяння за ч.5 ст. 191 КК України і свідчить в даному конкретному випадку про вчинення службової недбалості.

У підсумку суд визнав їх винуватими за ст. 367 ч.2 КК України й призначив покарання  у виді трьох  років позбавлення волі з  позбавленням права обіймати посади, пов’язані з матеріальною відповідальністю строком на 2 роки та зі штрафом у 4250грн. Однак на підставі ст. 74 ч.5, 49 КК України  їх звільнили від відбування призначеного покарання у зв’язку із закінченням строку давності. Окрім того, з них стягнено матеріальну шкоду на користь банку – 38191,80 доларів США та 3475 гривень судових витрат. 

Джерело: versii.if.ua

 

Читайте також:  На Прикарпатті зіткнулися рейсовий автобус та машина (ФОТО)

Шукайте деталі в групі Facebook