facebook

Чому “ДНР” і “ЛНР” проти Мінських угод: не встигли поміняти “бабло”?

Купюри, із розграбованих бойовиками “ДНР”-”ЛНР” банкоматів і банківських сховищ Донбасу, в значних обсягах з’явилися в Москві, розповіли Forbes кілька банкірів і джерело в правоохоронних органах. Посередники намагаються неофіційно обміняти їх з дисконтом, використовуючи свої знайомства з топ-менеджерами великих московських банків.

Один з банкірів розповів Forbes, що до нього звернулися люди, які попросили поміняти кілька мільйонів євро, помічених синьою фарбою. Про спроби таких обмінів знають і правоохоронні органи, говорить співробітник одного з відомств. Ці гроші були вкрадені з відділень банків, розташованих у невизнаних Донецькій і Луганській “народних республіках”, де до цих пір панує плутанина, стверджує він.

Поява подібних купюр в росії не рідкість, запевняють співрозмовники Forbes. Ще один розповів, що до нього зверталися люди, які просили з дисконтом поміняти 50 млн гривень в зіпсованих банкнотах. «Купюри з України зайняли своє місце на чорному банківському ринку нарівні з викраденими грошима у інкасаторів. Іноді такі купюри намагаються обпалити в забарвлених місцях і видати за постраждалі від пожежі», – розповідає співробітник одного з правоохоронних відомств.

Правда, офіційно великі банки запевняють, що вони таких спроб не бачать. За останній рік в банк не надходило жодного звернення з приводу обміну забарвлених спецфарбою банкнот гривень і євро у великих обсягах, повідомила прес-служба Ощадбанку. Група ВТБ не працює на території “ДНР” і “ЛНР” і не має справ з особами, які пропонують до обміну євро і гривні у фарбі, заявив представник банку. «У групі ВТБ діє сувора система роботи з готівкою, яка оперативно дозволяє виявляти будь-які спроби незаконних операцій», – підкреслив він.

Сам по собі обмін зіпсованих грошей – абсолютно легальна операція. Якщо купюра знаходиться в поношеному або зіпсованому стані, то, як правило, її можна обміняти в Ощадбанку при пред’явленні паспорта і документів, що підтверджують, звідки вона взялася, пояснює співзасновник компанії Forensic Solutions Олексій Фролов. «При обміні великого обсягу в банку стягується невелика комісія, яка не перевищує 1% від суми», – говорить він.

Читайте також:  Біля кордону Росії з Україною активізуються російські військові - ЗМІ

Інша справа банкноти, помічені спеціальною фарбою. Саме її наявність говорить про те, що гроші були отримані незаконним шляхом. Деякі банкомати мають спеціальний захист проти злому: всередині касет з купюрами знаходиться датчик, який спрацьовує в разі удару або злому, а купюри фарбуються незмивним чорнилом.

У Росії фарбування купюр активно використовується для мінімізації «тротуарного» ризику – тобто з моменту перенесення цінностей від місця їх зберігання до транспорту, розповів Forbes заступник голови правління «Інкахран», директор департаменту інкасації Московського кредитного банку Михайло Бєлоусов. «Випробування підтверджують гарантію виробників про миттєве фарбування 100% вмісту кейса при будь-якій спробі злому або несанкціонованого розкриття», – говорить він. За його словами, здати пофарбовані банкноти в Центробанк можуть тільки кредитні організації, які представили унікальний зразок фарби, використовуваної в кейсах. Її склад розробляється індивідуально для кожної кредитної організації, а методика регламентована Банком Росії.

Нанести фарбу на купюри можуть і спеціально. Саме це відбувалося на Україні після того, як український президент Петро Порошенко в жовтні 2014 року видав указ про економічну блокаду окупованих регіонів Донбасу. Глава України повелів, щоб працюючі в країні банки закрили відділення в районах, які фактично перестали підкорятися Києву, і вивезли зі своїх відділень всю готівку.

У Нацбанку України є інструкція по роботі банківської системи в надзвичайних ситуаціях, якою керувалися українські банки в цьому випадку. Їм пропонувалося знищувати або пошкоджувати готівку спеціальною фарбою або хімічним розчином у ситуаціях, коли їх неможливо вивезти з захопленої території. Правда, в обіг вони все одно потрапляли: як повідомляли ЗМІ, пошкодженими купюрами нерідко видавали допомогу та зарплати громадянам, які залишилися жити в невизнаних республіках.

Читайте також:  Путін іде з Донбасу? З'явився важливий сигнал

Джерело – http://www.forbes.ru/finansy/igroki/318941-dengi-donbassa-pokhishchennaya-na-ukraine-valyuta-priekhala-v-moskvu


Шукайте деталі в групі Facebook