facebook

Відповідальність за зрив Мінських угод несе не Україна, а раSSєя – як країна-агресор!

Народ України заслужив повну підтримку Заходу. ЄС, США, а також Канада, Японія та інші країни повинні замінити Мінськ декларацією з одного речення: “Санкції проти р



осії будуть збережені і згодом посилені, якщо і поки росія не виведе свої війська і бойову техніку з України, в тому числі, з Криму…”. Про це йдеться у публікації The American Interest.

За останніх 12 років українці двічі організовували і проводили масові протести проти корупції та авторитаризму. Вперше це було в 2004 році, коли народ повстав проти спроби тодішнього прем’єр-міністра Януковоча сфальсифікувати результати президентських виборів. Друга спроба була зроблена в 2013-2014 роках, і це були виступи проти масштабної корупції президента Януковоча і проти його відмови підписувати угоди з ЄС через тиск росії.

У світі немає такої країни, яка може зрівнятися з Україною за своїми досягненнями за останні 12 років. Народ України заслужив повну підтримку Заходу. Відповідно, західні лідери повинні запевнити його, що санкції проти путінського режиму будуть збережені до тих пір, поки росія не припинить порушувати український суверенітет і територіальну цілісність.

«Санкції проти росії можуть і повинні бути зняті лише тоді, коли вона повністю виконає свої зобов’язання за Мінськими [мирними] угодами», – заявив 24 квітня президент Обама на прес-конференції в німецькому Ганновері. Канцлер Німеччини Ангела Меркель відгукнулася на заклик Обами до єдності ЄС і США проти триваючої російської агресії в Україні. «Ми дотримуємося Мінських угод і надаємо великого значення якнайшвидшої їх реалізації, – сказала вона. – У нас досі немає стійкого припинення вогню, і ми повинні просувати політичний процес. Тому ми детально обговорюємо подальші необхідні кроки».

Читайте також:  Іхтамнєти зникли? Стало відомо про масштабну НП з найманцями Путіна

Лідери США і Німеччини праві, наголошуючи на необхідності зберегти санкції проти путінського режиму. Але вони помиляються, висуваючи умову про виконання росією Мінських угод про припинення вогню, які було укладено понад рік тому за посередництва Німеччини і Франції між агресором росією і жертвою російської агресії Україною. Справа в тому, що в мінських угодах є маса недоліків. Там взагалі не згадується Крим, який незаконно анексований Росією в березні 2014 року; там говориться про «іноземні», а не про російські сили, які вторглися в Україну і продовжують брати участь у бойових діях; там є несправедлива вимога до України прийняти спеціальний закон і поправки до конституції з приводу виборів у Донецьку і Луганську, які в даний час знаходяться під контролем російських окупаційних військ.

У результаті російського вторгнення понад півтора мільйона українців з Донбасу були змушені покинути місця свого постійного проживання. Якщо вони не зможуть повернутися в свої будинки і проголосувати, то відповідно до українського закону і норм Організації з безпеки і співпраці в Європі, вибори там не будуть легітимними.

Більше того, росії не повинно бути ніякої справи до того, якою бути системі державного управління в Україні. Проте, депутати української Ради і політичні лідери піддаються посиленому тиску з боку країн Заходу, в тому числі, США, які вимагають прийняти такий закон, а цього літа провести вибори. Провести законні вибори в Донбасі так скоро немає абсолютно ніякої можливості. Тиск на Україну і заклики до неї продемонструвати виконання своїх зобов’язань за Мінськими угодами мають одну мету: змусити сумніватися країни-члени ЄС зберегти санкції проти росії, коли в кінці червня прийде час для їх розгляду.

Читайте також:  Марцінків станцював коломийки з франківськими пенсіонерками. ФОТО, ВІДЕО

Але такі дії тяжким і непотрібним тягарем лягають на Україну, яка піддається тиску замість Москви. Насправді, росія не виконала жодного положення Мінських угод. Завдяки їм бойові дії на сході України тимчасово вщухли, але останнім часом насильство там знову набирає темпи. З моменту підписання угод пройшло більше року, і цього цілком достатньо для висновку про те, що воно не діє. Відповідальність за цей провал несе не Україна, а росія – як країна-агресор. Заяви про те, що Мінські угоди – це кращий варіант, про що постійно говорять західні дипломати, є ознакою ліні і капітуляції. І це несправедливо по відношенню до України.

Росія показала, що є ненадійним партнером (не тільки в Україні). Вона абсолютно безглуздо продовжує стверджувати, що у неї взагалі немає військ на українській території, через що продовження переговорів з Москвою стає абсолютно безглуздим. Настільки ж нерозумно продовжувати тиск на Україну з вимогою дотримуватися умов Мінських угод, у той час як росія відмовляється їх виконувати. Пора придумати щось краще. Відповідно, ЄС, США, а також Канада, Японія та інші країни, що ввели санкції проти росії за вторгнення на Україну, повинні замінити Мінськ декларацією з одного речення:

Санкції проти росії будуть збережені і згодом посилені, якщо і поки росія не виведе свої війська і бойову техніку з України (в тому числі, з Криму), не буде дотримуватися суверенітету і територіальної цілісності України, і не поверне Україні тих громадян, яких вона захопила на українській території”.

Це не продовження переговорів з Путлером. Це має бути заява. Західні керівники зобов’язані недвозначно показати, що Україна залишається жертвою триваючої російської агресії, і що санкції проти путінського режиму повинні бути збережені до тих пір, поки він не залишить Україну в спокої, скільки б часу на це не знадобилося.

Читайте також:  Зникнення водія BlaBlaCar: поліція шукає підозрюваного росіянина

Джерело – http://www.the-american-interest.com/2016/04/28/the-best-ways-to-help-ukraine/

Шукайте деталі в групі Facebook