facebook

США ні до чого. Вчені з’ясували причину громадянської війни у Сирії

Трирічна посуха, що передувала війні, могла стати каталізатором соціальних заворушень.

1589468



Солодка картопля стала причиною вимирання цілої цивілізації – вчені 17 грудня 2014, 18:17
Учені з Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі в ході дослідження дійшли висновку, що причиною кровопролитного конфлікту в Сирії могло стати глобальне потепління, якому передувала трирічна посуха, повідомляє Mashable. Повний текст дослідження опублікований в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

У ході дослідження були розглянуті дані про погоду на території Сирії, починаючи з 1931 року. Вчені виявили постійне, хоч і невелике, зниження кількості опадів в зимовий час, а також щорічне зростання температури, що дозволяє говорити про глобальне потепління.

Починаючи з 2006 року і по 2009 ґрунт північних провінцій через позбавлення вологи майже не приніс врожаю. Почалося поширення паразитичного гриба, який ще більше скоротив посіви.

На США накотиться найсильніша за тисячу років посуха – кліматологи 13 лютого 2015, 13:31
У цих умовах сирійський уряд відреагував, на думку вчених, неадекватно. Так, він стимулював вирощування вологолюбних культур, таких як бавовни. Селяни ж почали викопувати більшу кількість колодязів.

Усе це збільшило зрошення лише на час, і призвело до виснаження запасів ґрунтових вод. У сільськогосподарських областях країни почався колапс.

Це призвело до масової еміграції аграріїв (близько півтора мільйонів чоловік) в міста. Незабаром, до них додалася така ж кількість біженців з Іраку, які рятувалися від посухи і війни у ??себе в країні.

Вчені з’ясували мотиви третьої сторони в громадянській війні 29 січня 2015, 06:29
Таким чином, в 2010 році міське населення зросло аж на 50 відсотків. Безробіття разом з майновим розшаруванням і бідністю допомогло створити умови для громадянської війни в 2011 році.

Читайте також:  Астролог Ольга Медвецька: Є вірогідність, що війна закінчиться цього літа

Це не єдиний випадок, коли клімат і екологія роблять визначальний вплив на соціальні процеси. Раніше повідомлялося, що причиною загибелі Майя також стала столітня засуха.

Однак можна згадати і посухи в Каліфорнії, які до таких наслідків не привели.

“Різниця, – в “еластичності”, у здатності соціальної системи приймати удар і продовжувати функціонувати в межах норми. Слабкість Сирії перед струсами була очевидна ще до посухи”, – пишуть автори дослідження.

Суспільство, позбавлене можливості гнучко реагувати на швидкі зміни, приречене. І що саме погубить його остаточно, посуха чи інша причина – питання вже не настільки важливе.

У березні 2011 року в Сирії почався збройний конфлікт, який триває досі. Сили опозиції, підтримувані деякими країнами Заходу, виступили проти президента Башара Асада. Глава держави застосував проти опозиціонерів армію.

У 2014 році в Сирії загинуло більше 76 тисяч осіб. Минулий рік став найкривавішим в історії громадянської війни в Сирії.

Шукайте деталі в групі Facebook