61153

Республіка Татарстан, що входить до складу Російської Федерації, подала позов до міжнародного арбітражу проти України на суму 300 млн дол. у справі про зміну часток акціонерів ПАТ “Укртатнафта” (Кременчуцький НПЗ в Полтавській області). Про це повідомляють у проспекті євробондів України, передає “Інтерфакс-Україна”.

У своєму позові Татарстан звинувачує Україну в тому, що істотне зниження частки республіки в “Укртатнафті” порушує угоду про заохочення та взаємний захист інвестицій, підписану між урядами України та РФ 27 листопада 1998 р.

Міністерство юстиції України 24 листопада 2015 р. направило Татарстану листа зі своїми пропозиціями щодо врегулювання спору, однак їх не було прийнято.

Раніше повідомлялося, що Лондонський суд заарештував майно українських олігархів Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова на суму 380 млн дол. у рамках позову “Татнафти” щодо незаконного встановлення контролю над Кременчуцьким НПЗ, який перебуває у спільній власності “Татнафти” і “Укртатнафти”. Сума позову становить 344 млн дол.

Нагадаємо, міжнародний арбітраж у липні 2014 р. зобов’язав Україну виплатити “Татнафті” компенсацію в розмірі 112 млн дол. плюс відсотки у справі “Укртатнафти”. Україна оскаржить це рішення – Апеляційний суд Парижа розпочне розгляд справи по суті 18 жовтня.

АТ “Укртатнафта” (Кременчуцький НПЗ) є спірним активом для України і Татарстану. “Укртатнафту” створено відповідно до указів президентів України і Татарстану в 1994 р. на базі Кременчуцького НПЗ. Раніше 18,296% акцій “Укртатнафти” належало структурам, близьким до ВАТ “Татнафта”. Міністерство майна Татарстану володіло 28,7788% акцій, ще 8,6% акцій належало безпосередньо “Татнафті”. Однак у результаті судових розглядів частку татарстанських акціонерів в НПЗ практично занулили, а на підприємстві з’явилися нові акціонери, близькі до групи “Приват”. “Татнафта” в 2008 р. через міжнародний арбітраж пред’явила Україні позов з вимогою відшкодувати 520 млн дол. збитку. Пізніше суму позову було збільшено до 2,4 млрд дол.

Читайте також:  На Прикарпатті судитимуть організовану групу, яка видобувала гравій

 

Джерело: http://ua.112.ua