facebook

Шахрайка розвела власника охоронних фірм у Франківську на 4 мільйони

Гадаєте шахраї трапляються тільки у великих містах? Впевнені, що жертвою афери може стати хтось, але в жодному разі не ви? Сьогодні ми розвінчаємо цей міф.



jj

Юристи Тарас Жарський та Віталій Козик розповіли «Вежі» про масштабну шахрайську справу у Івано-Франківську. Чудово продумана та майстерно обіграна шлюбна афера.

Тарас Жарський: «Жартома всім кажу, що злочинцем сьогодні вигідно бути»

Віталій Козик: «Кажу як юрист, судова система у нас працює. А от правоохоронні органи реально гнилі»

IMG_1860-800x533

– Знаємо, що зараз ви займаєтесь справою про шахрайство. Розкажіть про махінації у Івано-Франківську.
– В.К. Розкажемо про махінації на прикладі реальної історії у Івано-Франківську. Наш клієнт став жертвою шлюбної афери. Його «розвели» по повній програмі за короткий період. Питання афери – близько 4-х мільйонів гривень, ще по курсу долара – 8.

– Хто цей чоловік? І з чого все почалось?

– Т.Ж. Наш клієнт дав згоду на розголошення його імені та даних. Чоловік – Валерій Глазунов, досить відома особа у місті, він власник охоронних фірм. Будучи у шлюбі Валерій мав певні ділові стосунки із сторонньою жінкою. На жаль, ми не можемо називати її ім’я, тому далі – шахрайка.

– В.К. Почалось все із того, що ця жінка у 2009 році розповіла Валерію Глазунову, що у її власності є земельна ділянка у селі Чукалівці, розміром 20 соток. І запропонувала йому спільно здійснити будівництво житлового дому для продажу. Будинки тоді дуже добре продавалися. Шахрайка для прикладу показує Глазунову уже споруджений будинок у селі Крихівці, який нібито спорудила за власні кошти. Кошти на будівництво їй надсилала мама з Італії. Розповідає, що продала цей будинок за 92-і тисячі доларів і добре заробила на цьому. Та, як пізніше Глазунов з’ясував, земельну ділянку під будинок вона купила за 700 доларів у свого коханця. Тобто прибутки були колосальними.
levko-1-800x530
– Ваш клієнт погодився на таку пропозицію?

– В.К. Шахрайка майстерно переконала його у вигоді справи для обох. Процес будівництва запустили. Була така умова, що вони здійснюють будівництво навпіл, і суму від продажу поділять на двох. Навіть враховуючи, що земельна ділянка її власна. Та після того вона стверджувала, що такі умови не чесні, тобто людина відмовилась від своїх слів. Тоді, 24 листопада 2009 року вона пише розписку, про те, що дарує Валерію цю ділянку, а він, натоміть дає їй 70 тисяч доларів на спорудження будинку.

– Чому Глазунов самостійно не перевіряв документи? Хіба не було долі сумніву?

– В.К. Він просто довірився їй. Аферистка зловживала довірою друга. Валерій не звик займатися оформленнями документів, паперами і тому у цьому питанні поклався на неї. У 2010 році між Глазуновим та шахрайкою зав’язуються романтичні відносини. Результатом чого стало розірвання шлюбу із колишньою дружиною, та новий шлюб із аферисткою. Вона дуже грамотно впливає на людей, майстерно входить у довіру і вміє переконувати. А ще, вона кандидат юридичних наук. Шахрайці притаманні акторські перевтілення.

– Що було далі?

– В.К. Шлюб вони зареєстрували 25 вересня 2010 року. Після цього, зловживаючи довірою, шахрайка досягає того, що Глазунов видає їй довіреність на право розпорядження та право користування його власним транспортним засобом. Це була Шкода Октавія. Видає довіреність на неї та сина. Але шахрайка переконує його зробити генеральне доручення, обґрунтовуючи це тим, що у разі потреби продажу автомобілю вона зможе самостійно цим зайнятися, щоб лишній раз не відволікати його.
807134-800x574
– Зараз цей автомобіль у її користуванні?

– В.К. Ближче до розлучення цей автомобіль вона продала. Цікавий момент, що продажем цієї машини займалась філія якогось Одеського агентства, яке потім раптово закрилось. Після розлучення була судова справа по цьому автомобілю. Доручення передбачає, що повірений отримавши певну вигоду від даного договору має відразу передати її довірителю, тобто кошти. Аферистка цього не зробила, не передала ні копійки. Наш клієнт навіть не знав, що автомобіль проданий. Судову справу вона виграла. В результаті від автомобілю, ринкова ціна якого біля 30-ти тисяч доларів, Валерій отримав всього-на-всього 70 тисяч гривень, тобто у десять раз менше. От така у нас судова система. Вийшло так, бо суд брав до уваги ціну, яка зазначена у договорі.

Читайте також:  Яким чином нас ошyкyють в aптeкaх та як не стати жeртвoю обману

– Як далі діє аферистка?

– В.К. Вже після розлучення, у жовтні 2015 року, її зобов’язують повернути кошти. Вона принципово не виконує рішення суду. Коли рішення набуло законної сили, їй вже було нікуди діватись. Ми звернулись у виконавчу службу для того, щоб вони проконтролювали ці стягнення. Та жодного разу не було сплати. Чомусь виконавцям не вдавалось виконати цю роботу. Ми розповіли, що у неї є майно, і є звідки стягувати кошти. І земельна ділянка у Чукалівці, і ¼ квартири на вулиці Галицькій, автомобіль марки Mitsubishi 2005 року, і це тільки те майно, яке вдалось нам знайти. На основі всього ми дійшли висновку, що співпрацювати із виконавчими дуже складно, тому ми звернулись до поліції опираючись на статтю Кримінального кодексу України «Умисне невиконання рішення суду».

– Що зробила поліція?

– В.К. Ми подали заяву у поліцію. Спочатку нам багато обіцяли, але нічого так і не зробили. Справою займався слідчий Гальмо Ярослав Володимирович, і знаєте, його прізвище відповідало його діяльності. Він говорив, що подав позов до виконавчої і податкової служб, щоб перевірити, чи є у шахрайки майно. Та через місяць після подачі звернення ми поцікавилися результатом, у відповідь почули, що слідчий на лікарняному, і спрогнозував, що ще два тижні буде хворіти. Та наш клієнт, побачив його здоровим у місті. От ми і написали на нього скаргу. Вже потім виявляється, що Гальмо забрали в Обласне управління розслідування злочинів, тобто слідчий пішов на підвищення. Підозрюємо, що там були домовленості. Ми без досвіду слідчого вияснили більше, аніж сам слідчий.
244290-Sepik-800x500
– Чому слідчий не хотів виконувати свою роботу?

– Т.Ж. Для того, щоб слідчі не виконували якусь роботу, потрібна мотивація. Цю справу передали начальнику слідства міського відділу Перепічку Олегові. Він відразу погодився, що тут є факт невиконання рішення суду.

– В.К. 31 березня до неї у квартиру проникли виконавці, для проведення опису майна. До того вони кілька разів пробували проникнути у квартиру, та у них не виходило. То немає нікого вдома, то мама стара і не може підійти до дверей, хоча із собачкою кожного дня гуляє. З часом виконавцям вдалось проникнути в дім. Вдома вони зустріли його адвоката і поговорили. Ми чекали на виконавців у коридорі. Коли виконавці вийшли, ми поцікавились як все пройшло, у відповідь почули, що обшук не провели, бо вона написала розписку, що через 2 дні сплатить грошову компенсацію. Я не знаю, де у законі «Про виконавче провадження» прописано щось про розписку державному виконавцю. Після того ми викликали поліцію. Через 3 дні вона сплатила повну суму. Напевно зрозуміла, що їй загрожує кримінальна відповідальність. Начальник обласного управління сказав, що якщо відбулось виконання рішення суду, то складу злочину немає. Це те саме, якби я сказав, що вкраду у вас автомобіль, покатаюсь на ньому тиждень, а потім поверну, і складу злочину не буде.

– Т.Ж.У слідчих дуже нігілістичне ставлення, кажуть: «Вона ж нікого не вбила». А для чого тоді існує стаття у кримінальному кодексі? Виявляється, що злочинцем сьогодні вигідно бути».

Читайте також:  Шахраї знову вчепилися у клієнтів ПриватБанку

– Земельна ділянка, будинок, автомобіль. Цього їй було досить?

– В.К. Наш клієнт не приймав би жодних мір, якщо б шахрайка залишила його б у спокої. Він просто захищається. Наступне, Валерій хотів вкласти гроші у нерухомість. Він купив квартиру на ім’я дочки аферистки вартістю у 46,5 тисяч доларів, на вулиці Чорновола. Шахрайці вдалось переконати його. Говорила, що на ньому вже дуже багато майна, рухомого і нерухомого. Цікаво, що у Глазунова є своя рідна дочка. Квартиру він вибрав і купляв за власні кошти. Потім вона це майно вирішила відсудити у нього. Аферистка стверджує, що кошти її дочці на купівлю цієї квартири дала бабуся, та ж сама, яка давала кошти на будівництво будинку.

– Т.Ж. Виявляється, в Італії можна заробляти такі шалені гроші за короткий час. Ми самі в Італію захотіли. Бабці потрібно було б заробляти близько трьох, чотирьох тисяч доларів у місяць. При цьому не їсти, і не спати. Зараз ми намагаємось визнати право власності за Глазуновим.
recwest-slide1-800x500
– Це ще не всі махінації?

– Окрім цього, аферистка переконала Глазунова зробити ремонт у її власній квартирі на Галицькій. На ремонт він витратив 25 тисяч доларів. Вона хитро вчинила, сказала, що потрібно зробити ремонт у його у квартирі, та на час ремонту запропонувала пожити у неї. Тому спочатку варто зробити ремонт у  її квартирі, щоб було де жити. Зараз, на судових засіданнях вона стверджує, що ремонту він не робив, і жодної участі не приймав. Суд призначив будівельно-технічну експертизу, щоб перевірити чи сходиться покупки за чекам, які є у Валерія із матеріалами у квартирі.

– Що довела експертиза?

– В.К. Була така ситуація: я з експертом домовився по телефону, щоб без нас експертизу не проводили. Він погодився. Експертиза мала б проводитися у квартирі за участі її адвоката і представниками іншої сторони, нею мали б виступати ми. Експертизу призначено на 31 березня з 10:00 по 11:00 годину. Вже у 9 ранку ми були під її будинком, бо передбачали, що щось може піти не так. Експерт затримувався. Зв’язок із ним пропав. Тоді з нами були ще й державні виконавці, вони хотіли скористатися можливістю і провести обшук. Коли ми разом піднялись на поверх до квартири, у квартирі не було нікого. В 11-ій годині телефонує експерт і говорить, що уже провів експертизу. На вулиці стояв Глазунов із двома охоронцями і ми зловили цього експерта. Я викликав поліцію, щоб довести факт проведення експертизи. Ми запропонували зробити повторну експертизу, але господиня дому відмовила нам. Експерту вдалось втекти, та ми записали його дані. Очевидно, що був якийсь підкуп.

– Надто багато домовленостей. 

– В.К. Кажу як юрист, судова система у нас працює. Те, що у нас судова система гнила – це перебільшення. А от правоохоронні органи реально гнилі. Далі шахрайка забрала у нашого клієнта багато побутової техніки. Ноутбуки, телевізори – все це вона «вичистила» з квартири, коли виїжджала. Техніка перебуває на балансі і у власності його фірми товариства з обмеженою відповідальністю «Легіон-захід ІФ», там все зареєстроване. Вона стверджує, що нічого не брала і не розуміє про що мова.  Ще є справи із ювелірними прикрасами. Дві, три ювелірні прикраси у місяць Глазунов купляв, нібито,  для вкладання коштів. Загадковим чином ці прикраси опинилися у неї вдома. Та квартиру жінки пограбували, викрали всі коштовності, та більше нічого не забрали. Звичайно, що грабіжника не знайшли.

– Тобто після розлучення були ще афери?

– В.К. Після розлучення вона зрозуміла, що цього їй замало, і потрібно з нього витягнути все по максимуму. Вона подає позов про поділ майна через 6 місяців після розлучення. Вимагає: 1/2 його власної квартири, половину автомобіля, кошти та всю побутову техніку. Окрім цього вона заявляє, що вони одружились у 2010, а разом живуть з 2009 року. Тому вона ще хоче отримати дві фірми по половині, будинок і земельну ділянку у селі Спасі Рожнятівського району. Та вона помилилась, цей будинок був придбаний у 2008 році. Коли вияснилось, що це брехня, вона відразу відмовилась від своїх слів. Ми привели свідка, який у цей період проживав із нею.

Читайте також:  "Проблем зі здоров'ям не було, він – спортсмен!" Подробиці про українця, який помер від COVID-19 у Туреччині

buy-800x328

– Як реагує суд на цю ситуацію?

– Т.Ж. В кожному суді вона поводить себе по-різному. У такому ракурсі, в якому їй вигідно бути. Спочатку завдяки її вмінню ввійти у довіру до неї відносяться з повагою та розумінням, та вже коли суддя її “розкушує”, то бачить наскрізь.

– На якій стадії зараз ця справа?

– В.К. Справу із автомобілем вже закрили. Вплинути на суд зараз ми не можемо. Виходить, що кримінальної справи немає. Хіба що писати скаргу у Київ. Зараз справа про поділ майна розглядається. Сподіваємося, що суддя буде тверезим, правильно оцінить ситуацію і відмовить їй. У неї немає жодного обґрунтованого факту.

– Коли Глазунов збагнув, що його обводять навкруги пальця?

– В.К. Збагнув він це влітку 2013 року вони були у цьому будиночку у Спасі. Вона штучно створила скандал, та ніякої підстави на це не було. Вона зловжила алкоголем, хоча раніше при ньому ніколи не пила. Зранку він виявив її із синяками. Видно було, що це інсциновано. Вона пояснила це тим, що впала зі сходів. Глазунов вирішив відвести її у лікарню до Франківська, та вона заперечила, і сказала відвести її у Калуш де у неї був знайомий лікар.

– Т.Ж. Перебуваючи у лікарні шахрайка запропонувала чоловіку зробити йому операцію, оскільки він мав проблеми із грижею. Вона на цьому наполягала. Швидше за все операція мала пройти не успішно. Тоді вони були ще не розлучені, і була нагода отримати все його майно, та Глазунов відмовився. Після цього аферистка заявила, що подає на розвід.
7550c9a9e0c54bddfe24fafb6f088536-800x479
– Якою була реакція вашого клієнта, коли він про все дізнався?

– В.К. Він поїхав у село, там деякий час перебував у стані шоку. Людина ніяк не могла повірити у таку правду. Через це у нього були серйозні проблеми зі здоров’ям. Спочатку він довго лікувався. Та після цього всього виявилося, що він не такий слабкий, як очікувала колишня дружина. У шахрайки до цього були 2 чоловіки. У першого вона забрала квартиру і виселила його. Він став п’яницею. За рахунок другого аферистка збудувала будинок.

– Аферистка перебуває під слідством?

– Т.Ж. Ні, вона вільно пересувається у Івано-Франківську і шукає нових жертв. Жінка 1967 року народження. На свій вік аферистка виглядає дуже гарно, доглянуто. Зараз вона кандидат юридичних наук і викладач. Насолоджується життям і витрачає віджаті активи.

– Багато такий ситуацій у Івано-Франківську?

– Т.Ж. Таких масштабних – ні. Такі ситуації я називаю «Обережно чоловіки!»

– Як запобігти шахрайству?

– Т.Ж. По-перше, підписати шлюбний договір. Для нас ця практика дивна, а для Європи та Америки – нормальна. По-друге, навіть якщо вкладати шлюбний договір потрібно дивитись, за тим, як ти набуваєш активи за час перебування у шлюбі. Якщо ти маєш сумніви щодо свого партнера, потрібно оформляти активи через свою компанію, через юридичну особу, оформляти на батьків, є багато варіантів.

– В.К. Як не стати жертвою шахраїв? Дуже просто. Шахрайство вчиняється двома способами: обман і зловживання довірою. Не надто довіряйте людям. Цього буде достатньо.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.