facebook

Європейські ЗМІ: на “Єробаченні-2016” Україна виграла черговий поєдинок проти раSSєї

У



статті “Перемога також і для Криму” видання Frankfurter Allgemeine Zeitung після оголошення результатів пісенного конкурсу “Єробачення-2016” пише: “Війна і Крим домінували у заголовках ЗМІ протягом багатьох місяців. Росія незаконно окупувала півострів у Чорному морі в березні 2014 року і була покарана за це санкціями з боку Європи. І цьогорічний пісенний конкурс “Євробачення” ще відчував на собі відбиток тих подій. Однак те, що якраз під кінець – у великому фіналі двох тижнів Стокгольма – йтиметься про росію або Україну, цього все ж таки ніхто не очікував”. Як іноЗМІ коментують перемогу української співачки Джамали – в огляді DW.

Інтернет-видання Zeit Online у матеріалі “Розвага також є політичною”, своєю чергою, зазначає: “На сцені пісенного конкурсу “Євробачення” Україна виграла поєдинок проти росії – і організатор, Європейська мовна спілка (EBU), продовжує далі наполягати на тому, що конкурс абсолютно аполітичний. Але, те, що цього року відбувалось у столиці Швеції Стокгольмі, було настільки політичним, як ніколи.

Українська співачка Джамала хоч і заперечує, що вона своєю піснею хотіла послатися й на актуальну ситуацію, особливо на анексію Криму, однак, насправді правдоподібним це не видавалося ніколи. Тим більше, що вона написала пісню в той час, коли криза у Криму саме розгоралася. Урешті-решт “Євробачення” передусім усе таки є масштабним розважальним шоу. Але ж ми знаємо: і приватне є політичним”.

Видання Spiegel Online також не оминуло цієї теми: “Узагалі-то політична гострота єдиної насправді гострої пісні була заздалегідь проговорена через дипломатичні канали. Однак потім питання того, відбудеться наступне “Євробачення” у Києві чи в Москві, вирішилося урешті-решт на користь пісні про примусову депортацію кримських татар, Другу світову війну, Сталіна, Європу, Крим”.

Крім того, Spiegel Online зазначає: “Наприкінці усе все ж таки звелося до дуелі, яка сформувалася упродовж усього тижня “Євробачення” у Стокгольмі, – Росії проти України. Так, рішення на користь Джамали є політичним. Але водночас це й рішення на користь пісні”.

Die Tageszeitung дотримується іншої позиції: “У своїй пісні “1944” вона тематизувала депортації у (радянському, тепер російському) Криму настільки серйозно, настільки невідкладно у зверненні на адресу вільної Європи, що до неї просто зліталися бали. Вона перемогла, тому що вона змогла правдиво передати атмосферу європейської знервованості, настроїв між фінансовою кризою, популяризацією ультраправих партій та авторитарних спокус за прикладом Путлера”.

Джерело – http://dw.com/p/1IoGs

Читайте також:  І знову про «Карту поляка» Ч.1.

Шукайте деталі в групі Facebook