facebook

Спроба перекрити реверс в Україну коштувала Газпрому $5-6 млрд – ЗМІ

Європейський газовий ринок стійко витримав випробування обмеженням поставок з Росії, вважають аналітики.

1597484




Невдала спроба зупинити реверс газу в Україну коштувала російському Газпрому від $5 до $6 млрд, свідчать розрахунки агентства Интерфакс на основі галузевої статистики, а також дані джерел в монополії.

Зокрема, близько $5,5 млрд склала недоотримана виручка при поставках газу в далеке зарубіжжя і до $400 млн – штрафи (на практиці їх називають “знижками”) за недопоставку номінованих покупцями обсягів газу.

Зазначена сума в рази перевищує розмір поточного боргу Нафтогазу України, який Газпром намагається стягнути в стокгольмському арбітражі.

Газпром 4 вересня 2014 року обмежив постачання газу до Європи у відповідь на запуск масштабного реверсу зі Словаччини в Україну. З 5 березня 2015 року (після візитів до Москви представників найбільших покупців російського газу – прем’єра Італії Матео Ренці, глави Wintershall Райнера Зеле) несподівано повернувся до повного виконання оперативних заявок покупців. Аргументи, якими європейці переконали російську сторону змінити лінію поведінки, поки невідомі.

“Європейський газовий ринок стійко витримав випробування обмеженням поставок з Росії. Система підземних сховищ ЄС забезпечила як виконання європейського балансу, так і поставки на Україну”, – зазначають аналітики агентства.

Нагадаємо, в червні минулого року голова Газпрому Олексій Міллер заявив про можливі наслідки для компаній Євросоюзу, що беруть участь у схемі “великого реверсу” газу в Україну.

Читайте також:  Обама прирівняв гомофобію до расизму

Шукайте деталі в групі Facebook