facebook

Кремлівська дезінформація – загроза для всієї Європи?

Аналітичну доповідь під назвою «Туман брехні» (“Fog of Falsehood”) про кремлівську пропаганду у зв’язку з агресією раSSєї проти України опублікував на своєму офіційному порталі Фінський інститут міжнародних відносин.

Ґрунтуючись на кількох конкретних прикладах, автори показують, як кремлівська пропаганда брехні і дезінформації була перенесена в різні країни ЄС, повідомляє європейська контрпропагандистська служба.


Це дослідження, як і інші, показує, що раSSєйська пропаганда і дезінформація посилюється в Центральній Європі, де на гроші Москви створюються прокремлівські ЗМІ та соціальні мережі, націлені на місцеву аудиторію.

Зокрема, угорський новинний сайт VS.hu (http://bit.ly/1rhfRwf) недавно виявив, що в Угорщині в порівнянні з 2014 роком більш ніж в 2 рази збільшилася кількість електронних видань, які підтримують Москву.

У статті наголошується, що крім розширення мережі праворадикальних ЗМІ, «липових» сайтів (наприклад, аktívblog.net, мeteon.org, тitkolthírek.hu) і відверто пропутінських порталів (наприклад, нídfő.ru, оroszhírek.hu, оrientalista.hu), криза з мігрантами викликала також і стрімке зростання кількості порталів, які використовують у своїх інтересах антимігрантські настрої (наприклад, napimigráns.com – dailymigrant.com).

Як показує аналіз фінських дослідників, аналогічна картина спостерігається в сусідніх з Угорщиною Чеській та Словацькій республіках. На сайті Echo24.cz представлений список, до якого увійшли 42 чеських і словацьких новинних сайти, що діють на російські гроші і поширювали в минулому році кремлівську дезінформацію.

Як вказується в доповіді, ці сайти «були створені практично одночасно з початком агресії раSSєї проти України в кінці 2013 і в 2014 році.

У Польщі, навпаки, за даними авторів доповіді, в цілому суспільство не сприймає російську пропаганду і чекістам-пропагандистам не вдалося «проникнути і вплинути на інтерпретацію і оцінку подій в Україні, які представлені в редакційних та авторських статтях».

Джерела:

http://www.fiia.fi/en/publication/588/fog_of_falsehood/#.VzG2QMOUHnk.twitter

http://echo24.cz/a/isYwV/42-ceskych-a-slovenskych-webu-ktere-siri-ruske-lzi

Читайте також:  Ані Лорак цинічно підіграла російській пропаганді, заговоривши українською про брата під обстрілами

Шукайте деталі в групі Facebook