facebook

Що прикарпатці могли купити на 10 гривень 20 років тому й зараз (інфографіка)

За 10 гривень зразка 1996 року можна було купити у 20 разів більше ніж за сучасну.

1913_real


 

За останні 20 років гривня відносно американського долара знецінилася у 15 разів. Найрізкіше наша валюта девальвувала 2008 та 2014 року . Відповідно через кожні 4-6 років на одну гривню можна купувати все менше і менше товарів.

“Протягом цього часу і зарплати зросли – із середніх 200 гривень до 5 тисяч. Однак ціни завжди випереджали ріст доходів населення. Раніше на 10 гривень можна було скупитися харчами на цілі вихідні. Зараз і пачки масла не купиш”, – пояснює спеціаліст з особистих фінансів Олександр Бойко.

Він аналізує рівень життя в Україні 15-20 років тому й зараз. Порівнює кількість куплених товарів на 10 грн.

“На 10 гривень можна було так скупитися, як це неможливо зараз на 200. Наприклад, 1997 року чоловічу футболку можна було купити за цю суму. Зараз така коштує 300 гривень. До 1998 року на “десятку” можна було заправити 17 літрів бензину. Зараз така заправка обійдеться у 390 гривень”, – каже фахівець.

За словами спеціаліста, стрімке зниження купівельної спроможності гривень відбувся, з одного боку, через збільшення споживання імпорту, з іншого, – через непродуману економічну політику в країні.

“Яка б влада у нас не була, вона завжди ставила свої політичні цілі на перший план. Через це страждала економіка, а пересічні українці ставали біднішими. Як тільки бізнес став на ноги на початку 2000 років, з’явився шалений попит на іноземні машини й техніку. Відповідно українці частіше продавали гривні й купували валюту. Великий відтік грошової маси йшов за кордон. Потім з’явилося споживче й автомобільне кредитування у валюті. Це призвело до більших темпи відтоку коштів за кордон. До 2013 влада штучно стримувала курс золотовалютними резервами, ну а потім вже інші керманичі зробили ряд економічних помилок. Через них народ став біднішим утричі”, – пояснює Олександр Бойко.

Читайте також:  Омікрон не є небезпечним для вакцинованих? Лікар з Ізраїлю озвучив обнадійливу інформацію

На його думку,на зростання цін на речі та продукти вплинули не лише українські внутрішні проблеми, а й світові економічні тенденції.

“У кінці 1990-х на Україну поширилася криза в Росії. У 2008 році – криза в США та країнах ЄС. Через світові кризові явища та розвиток технологій знецінювалися й тверді валюти долар і євро. Наприклад, у 1990х-роках у США можна було купити турецькі джинси за 7 доларів. Зараз там же такі дешевше 15 важко знайти. На ціну техніки впливає розвиток технологій. Наприклад, машини у базовій комплектації стають більш оснащені системами безпеки, побутова техніка розрахована на більшу кількість мікросхем”, – каже спеціаліст.

Нагадаємо, до кінця цього року економісти прогнозують інфляцію близько 20%.

44319_NvDDNjUHx9xM_w_650

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.