facebook

Лідери ЄС домовилися розпочати створення Енергетичного союзу

Глави ЄС узгодили створення Енергетичного союзу.

1597782




Лідери країн Європейського Союзу домовилися розпочати створення в його рамках Енергетичного союзу, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Як наголошується в постанові Європейської ради, прийнятій в четвер увечері на саміті ЄС, Енергетичний союз матиме п’ять вимірів: “енергетична безпека, солідарність і довіра між країнами-учасницями; повна інтеграція енергетичного ринку ЄС; енергоефективність, яка  сприятиме скороченню споживання енергії; зменшення вуглеводневої залежності економіки; наукові дослідження, інновації та конкурентоспроможність”.

У постанові виділені ключові напрямки, на яких ЄС зосередиться на перших порах створення Енергосоюзу.

Серед них – будівництво відсутніх інфраструктурних з’єднань між країнами і регіонами для перекидання енергії всередині союзу; суворе дотримання законодавства ЄС при укладенні угод про закупівлі електроенергії у країн, які не входять в ЄС, забезпечення прозорості цих угод при конфіденційності комерційних контрактів; розробка нових технологій, які сприяють скороченню шкідливих викидів в атмосферу, розвиток відновлюваної енергетики; встановлення партнерських відносин із зростанням кількості великих продавців енергії і транзитних країн.

У тексті постанови немає конкретних згадок про колективні закупівлі енергоносіїв країнами ЄС у зовнішніх постачальників або про обов’язкове узгодження контрактів з Єврокомісією.

Нагадаємо, раніше лідери Франції, Іспанії та Португалії, а також Єврокомісія домовилися про вирішення проблеми з’єднання двох країн Іберійського півострова з рештою енергетичного ринку ЄС.

Читайте також:  Бубонна чума спалахнула в Монголії та Китаї: що за хвороба і як передається

Шукайте деталі в групі Facebook