facebook

В Івано-Франківську пам’ятники одягнули вишиванки(ФОТО)

Сьогодні в Україні відзначають День вишиванки – свято, яке за 10 років пройшло шлях від флешмобу студентів до культурної події міжнародного рівня.

qyi4T2WuScg

На честь свята в Івано-Франківську пам’ятники одягають у вишиванки, передає кореспондентФіртки.

 

Першим вишиванку зодягнув пам’тник Руській Трійці в парку Міцкевича, а вже о 15.00 у вишиванку вберуть й Івана Франка.

 

Акцію зорганізував департамент молодіжної політики  та спорту міської ради спільно з “Молодою Просвітою”.

 




Здавна українська вишиванка слугувала як прикрасою, так і оберегом, а ще й своєрідним документом, за яким можна було визначити, з яких країв родом власник вишиванки. Наші предки вірили, що вишита сорочка оберігає людину від недобрих думок і заздрісних поглядів поганих людей
, – говорить ініціатор акції, спеціаліст Департаменту Ольга Мєльнікова. – Мета даної акції показати, що вишиванку вбирати це збереження українських цінностей та їх популяризація серед молоді та населення деміста загалом“.

 

Організатори анонсують, що наступного року вишиванку одягнуть на всі міські пам’ятники.

 

В Україні День вишиванки не є офіційним святом, хоча ініціатори свята ще торік зверталися до президента України Петра Порошенка з проханням надати Дню вишиванки (як варіант “Дню національного одягу”) державного статусу.

 

Аналогічна петиція зареєстрована на сайті глави держави і в цьому році. Суть свята полягає в тому, щоб українці змінили або доповнили звичайний одяг національною вишивкою.

 

У 2015 році акцію підтримали представники 38 країн світу, цьогоріч організатори очікують, що День вишиванки відзначать щонайменше у 50 країнах.

SGKod-tZ-oE

qyi4T2WuScg

Читайте також:  Багато зробив для людей: в Італії від коронавірусу помер священик, котрий допомагав заробітчанам з України

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.