facebook

На Львівщині «шестеро спартанців» блокують кількамільйонну контрабанду Яценюка?

У Ходорові шестеро небайдужих активістів зупинили потяг із крупною партією лісу. Документів на деревину ніхто не показує, мало того їм погрожують, а також вони переконані, що перегородили дорогу бізнесу самому екс-прем’єр-міністру Арсенію Яценюку. Хоча підтверджень цьому наразі не мають.

80

За словами волонтера та депутата Жидачівської районної ради Тараса Матвіїва, з моменту блокування потяга пройшло менше доби, а на станцію заїхав наступний потяг набитий деревиною, який навіть не зупинився. Ще один ешелон зробив коротку зупинку і невдовзі утік зі станції.

«Ми викликали СБУ та намагаємося знайти порозуміння з начальником станції «Ходорів», який вчора втік із місця роботи. Наразі вдалося на словах домовитися про огляд документів на деревину без змоги їх фотографування чи копіювання. Зокрема мова про товаро-транспортну накладну й інші документи, що можуть засвідчити законність чи незаконність зрубаної деревини. Якщо нам вдасться з нею ознайомитися, ми із експертами спробуємо перевірити фактаж, чи наявна кількість деревини у вагонах відповідає тій кількості яка є у документах. Також ми хочемо перевірити чи деревину вирубали законно і є на ній відповідні чіпи», – повідомив він.

72

Окрім того стало відомо, що ймовірну контрабанду, яку оцінено в кілька мільйонів гривень, намагається стримати лише шестеро відчайдухів. Цієї кількості людей дуже мало тому інші ешелони деревини прориваються через станцію «Ходорів».

«Наразі нас шестеро активістів та троє працівників СБУ. Слідчі працювали вчора, проте їх вже 14 годин не було на станції. Окрім цього ешелону, який ми зупинили, було ще два впродовж ночі. Вони теж були забиті сосною, але через брак людей ми не змогли їх зупинити. Проте нам вдалося все зафільмувати та сфотографувати. Один із них зробив коротку зупинку, ми зателефонували в поліцію однак жодної реакції не було і він поїхав. А наступний ешелон із кругляками сосни просто промчав повз станцію без зупинки. Наразі  вдалося зупинити 53 вагони сосни, в кожному з яких по 40 кубометрів. Якщо перевести деревину в гроші то при розрахунку вартості одного кубометру сосни – це 70 доларі то вартість зупиненої деревини становить більше трьох мільйонів гривень», – повідомив активіст.

Читайте також:  Вночі у Франківську з пошти викрали понад мільйон гривень

73


На уточнююче питання кореспондента Львівського порталу, чому везуть сосну, а не іншу деревину, Тарас Матвіїв відповів: «Ажіотаж на сосну викликаний мараторієм на рубку деревини, який вступає в силу з нового року. Рубають все, що можуть вирубати, а сосна якраз входить у цей перелік дерев, який з нового року заборонено вирубувати».

«Важливо дізнатися походження цієї сосни та чому на багатьох дерев відсутнє маркування та чіпи. Також важливо знати її кінцевий пункт призначення та власника цієї сировини», – наголосив активіст .

Протистояння з ймовірною контрабандою деревини схоже на протистояння купки спартанців проти перського царя Ксеркса. Але активісти сподіваються, що все обернеться, як у протистоянні Давида та Голіафа. Сподіватися на допомогу не доводиться, проте вони від неї не відмовилися б.

«Нажаль нас дуже мало. Ми вчора заявляли про те, що нам потрібна допомога, проте окрім лайків та коментарів у Фейсбуці жодної допомоги від людей ми не отримали. Окрім закликів у мережі та порожніх слів реакції жодної. Вже навіть не віримо в допомогу. Стає прикро, що наші люди більше коментують, аніж вдаються до конкретних дій. Але навіть зараз від підтримки людей ми б не відмовилися», – зізнається Тарас Матвіїв.

Тим часом про ситуацію із блокуванням деревини знають правоохоронці.

«На даний момент поліція Жидачівського району проводить перевірку даного факту спільно з працівниками СБУ та Управлінням Львівської залізниці. За попередніми даними, цей ешелон прибув на станцію Ходорів транзитом з Південно-Західної залізниці у напрямку Румунії. Слідчо-оперативна група яка з’ясовує законність перевезення деревини,її походження, документальне оформлення, тощо», – прокоментував ситуацію у Фейсбуці керівник Нацполіції Львівщини Дмитро Загарія.

Читайте також:  На Чернігівщині в лісі знайшли мертве немовля: “Тіло лежало в рваному пакеті”

74

Також варто додати, що за даними місцевих мешканців, зрубану деревину везуть через Ходорів до Румунії. Місцеві про це знають та запевняють, що щодня через їхню станцію проходить 5 – 6 ешелонів деревини.

«В Румунії австріяки побудували деревопереробний завод, а румуни заборонили рубку лісу, тож уся сировина їде від нас. Дереза зрубують скрізь де тільки можуть, а найбільше в Івано-Франківській та Чернівецькій областях», – говорить місцевий житель.

Далі буде…

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.