facebook

Нові тарифи: Прийняти ванну обійдеться в 25 гривень

В умовах чергового підвищення тарифів на газ та гарячу воду щоденні побудові процедури: вмивання, чищення зубів, прийом ванни, приготування їжі – для українців обходитимуться значно дорожче.

termostaticheskie_smesiteli_1

З 1 травня Кабмін встановив єдиний тариф на газ, підвищивши його з 3,6 до 6,8 гривень за м. куб. Як результат, незабаром повинна подорожчати і гаряча вода, передає Сегодня.

5 травня Нацкомісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ) прийняла постанову з тарифним прогнозом на гарячу воду: комунальники попросили переглянути ціни через зростання ціни на газ. Як пояснили у “Київенерго”, в структурі тарифу на гарячу воду вартість газу становить 62%, а вода – всього 11,2%. Пізніше НКРЕКУ опублікувала на своєму сайті нові, як потім з’ясувалося ще не затверджені, тарифи на воду з 1 липня.

За словами речника НКРЕКУ Івана Слободянюка, тариф зміниться після того, як комісія ухвалить проект.

«Конкретних термінів немає, але після прийняття документа його потрібно буде реєструвати в Мін’юсті», – пояснює фахівець.


Після чергового підвищення тарифу куб гарячої води в Києві з сушилкою рушників, ймовірно, буде коштувати 77,6 грн (зараз – 40,9 грн), а без – 71,59 грн (зараз – 37,91). Залежно від постачальника теплоенергії в різних регіонах України ціна гарячої води буде коливатися від 14,88 грн (Рівненська область) до 85,83 грн (Дніпропетровська область).

Так, одна ванна місткістю 150 літрів обійдеться у 25 гривень, враховуючи, що гаряча вода коштуватиме 7 копійок за літр, ручне прання – у 5 гривень, зважаючи, що використовується близько 50 літрів гарячої і 150 холодної води, вмивання та чищення зубів – у 2 гривні на добу(у середньому 30 літрів гарячої води), а приготування їжі  – у 30 копійок на день.

Читайте також:  13 вересня знайшли 8-річну дівчинку, яка зникла з матір’ю на початку вересня

Як зазначають у НКРЕКУ, електроенергія теж подорожчає.

«Якщо сьогодні українці, споживаючи від 100 до 600 кВт-год на місяць, платять 99 копійок за кВт-год, то у вересні тариф піднімуть до 1,29 грн/кВт-год, – підкреслюють у комісії. – А з настанням зими на 75-90% подорожчає і опалення (сьогодні ціна за “квадрат” – 14-18 гривень в залежності від регіону)».

Наразі уряд шукає механізм часткової монетизації субсидій: так, якщо сім’я використала газу менше, ніж передбачено соцнормою, кошти, які повинні були витратити на компенсацію вартості невикористаного газу, мають намір виплачувати сім’ям “на енергозбереження” .

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.