facebook

Ескадрони смерті- винищення Кримських татар чи все таки геноцид?

Нещодавно  на “Євробаченні” Росія зазнала несподіваної поразки, а перше місце посіла Україна, причому з піснею про депортацію кримських татар, нагадує в своїй статті в The New York Times Крістіна М. Пашин, викладачка журналістики Північно-Західного університету в Катарі і режисерка документального фільму “Боротьба за дім: кримські татари” 

original

Але ця перемога відбулася в світі шоу-бізнесу. “А в реальному світі Росія посилює гоніння на кримських татар”, – зазначає авторка.

«Приблизно 15-17 тисяч кримських татар вже покинули Крим, вони – на материковій частині України» – Джемілєв


“Кримські татари роблять все, що в їхніх силах, щоб стати проти знищення своєї культури. Торік активісти перешкодили постачанню продовольства і енергії з України на півострів”. Лідери кримських татар часто зустрічаються з іноземними лідерами і з’являються в ЗМІ. Представники кримських татар намагаються вести кампанію в ООН.

Світ занадто часто жертвує корінними народами заради політичної доцільності.

“Дехто каже, що питання про Крим – справа безнадійна, що Путін ніколи не допустить повернення Криму Україні, позаяк, мовляв, зв’язки Росії з півостровом занадто глибокі. Вони забувають, що спочатку, задовго до Російської імперії, СРСР і Путіна, Крим належав кримським татарам”

“26 квітня російська влада заборонили Меджліс – законодавчий орган кримських татар, назвавши його “екстремістською” організацією. 12 травня влада заарештували кількох татар, в тому числі Ільмі Умерова, заступника голови Меджлісу. Активісти кажуть, що, ймовірно, незабаром будуть нові обшуки і арешти”.

Як зазначає автор, кримські татари “завжди були для Росії цапами-відбувайлами, на яких легко звалити провину”.

“Кримські татари все ще відмовляються підкоритися російській окупації. Більшість виступила проти анексії в 2014 році, а їхнє керівництво продовжує вимагати возз’єднання Криму з Україною”, – йдеться в статті.

“Першим крок – офіційно визнати кримських татар корінним народом Криму”. “Депортацію 1944 року слід визнати актом геноциду”, – підкреслює режисерка.

Читайте також:  "Доводять до сліз! Ми в страху!" У Криму завили через "русскій мір"

Багато хто  вважає, що укази президента Обами про санкції США щодо Росії і їхнє обґрунтування “слід оновити, посилаючись на порушення прав людини, допущені Росією щодо татар”. США також повинні закликати чиновників ЄС продовжити санкції щодо Росії.

“Американським виборним офіційним особам також слід схвалити законопроект “Підтримати Україну”, внесений до Конгресу в квітні. Цей закон затвердить відмову США визнавати анексію Криму Росією. Ще важливіше, що він не дозволить президенту скасовувати санкції, перераховані в його указах, поки питання про статус Криму не буде врегульовано зі схвалення України”, – йдеться в статті.

 

“Я вважаю, що повинен бути створений Міжнародний трибунал, який буде розслідувати злочини проти людяності”, – каже Джемілєв, засуджуючи анексію і окупацію кримського півострова. Також він не обійшов стороною і прагнення Росії визнати Меджліс кримськотатарського народу екстремістською організацією, заявивши про те, що в такому разі РФ фактично оголосить війну кримсько-татарському народу.

“Визнання Меджлісу екстремістського організацією означатиме явне оголошення війни кримським татарам”, – жорстко зазначає Мустафа Джемілєв. Також він підкреслив, що неможливо захистити права людини в Криму до тих пір, поки не відбудеться деокупація півострова, констатувавши факт, що захоплення Автономної республіки – пряма загроза для Чорноморського басейну.

 

згодом чекайте продовження…

за матеріалами depo.ua

http://patrioty.org.ua/

http://ru.espreso.tv/

Шукайте деталі в групі Facebook