facebook

Судова революція в Україні: що зміниться і кому слід понервуватися

На українців чекають важливі зміни у житті, а державу – нові випробування. Цього тижня розпочався реальний наступ на судового монстра. Конституційною більшістю в 335 голосів парламент вніс зміни до Основного закону щодо судочинства і ухвалив закон із цілою низкою кардинальних змін.

385364235

Нові суди запрацюють із 1 вересня, наголошується у сюжеті ТСН.Тиждень. Зокрема, Україна повертається до трирівневої системи судів. Перша інстанція – місцеві суди. Друга – апеляційні, а третя – касація у Верховному суді. Таким чином, скасовуються спеціалізовані суди (Вищий господарський, Вищий адміністративний, Вищий кримінальний, які були створені Віктором Януковичем, щоб знищити неслухняний Верховний суд). Натомість буде два нових спецсуди: з питань інтелектуальної власності і антикорупційний.

Крім того, парламент утрачає право призначати та звільняти суддів. Формально це робитиме президент, але тільки за поданням нового органа – Вищої ради правосуддя, яку ще доведеться створити. Також депутати змінили вимоги до суддів. Тепер суддею може стати громадянин не молодший 30-ти років, який має диплом юриста і стаж роботи в галузі не менше 5-ти років. При цьому суддівський досвід не обов’язковий. Кожного кандидата перевірять на професійну придатність, а чинні судді пройдуть переатестацію. Змінюється також імунітет суддів. За юридичні рішення карати їх не будуть, а за хабарництво – запросто.

Якщо Антикорупційне бюро встановить, що живе суддя значно багатше, ніж дозволяють задекларовані ним доходи, то Рада правосуддя може ініціювати його звільнення. Слід зазначити, що всім суддям суттєво підвищують зарплату. Мінімальний оклад – 21750 гривень плюс надбавки і коефіцієнти. Для Верховного судді виплати можуть сягати більше 300 тисяч на місяць.

“Без перебільшення відбулася революція в тій судовій системі, яка формувалася за останні 25 років, яка не виконувала своїх завдань і завдань держави – це захист українців  і захист справедливості. Ті закони які ми прийняли, дають можливість радикального очищення судового корпусу і перезавантаження судової системи. Ми отримаємо перезавантаження районних судів, ті судді, які призначалися Януковичем, а це 1800 суддів, не будуть автоматично включені в нову систему. За цими посадами будуть оголошені конкурси.

Читайте також:  Під популярний хіт “Вовчиця” Олег Винник зірвав шквал емоцій на франківському стадіоні. ФОТО/ВІДЕО

Кандидати в судді, які будуть на конкурсі, повинні будуть відкрити три деклараціїї про свій майновий стан: про себе особисто, про всіх своїх родичів. І третя декларація – декларація доброчесності. Тобто суддя повинен стати як під мікроскопом прозорим перед антикорупційними органами і перед громадськістю. Ви маєте вперше історичну можливість і шанс проконтролювати тих кандидатів, які стануть потім суддями вашого районного, апеляційного чи Верховного суду.

Люди, які прийдуть на цю посаду, будуть відчувати величезну відповідальність перед всім суспільством. Суспільство дасть цим суддям шалений кредит довіри. Наразі 14 тисяч скарг українських громадян – у Європейському суді. Це ті люди, які не отримали справедливості в Україні! Нехай критики судової реформи поспілкуються з цими людьми”, – заявив міністр юстиції Павло Петренко.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.