facebook

Прикарпатські чиновники виявились причетними до розтрати мільйонних коштів в зоні АТО

Йдеться про суму близько 40 мільйонів гривень, яку виділили з держбюджету на Івано-Франківщину для організації будівництва інженерних споруд в зоні проведення антитерористичної операції. Як вдалось «провернути» таку схему? Тепер цією справою займається військова прокуратура Івано-Франківського гарнізону Західного регіону України.

forteci-fb-foto3

18 березня 2015 р. Кабінет міністрів України прийняв Постанову № 107 «Деякі питання забезпечення у 2015 році будівництва інженерних споруд з метою зміцнення обороноздатності держави». Згідно до документу із державного бюджету виділили 850000 тис. гривень для будівництва інженерних споруд з метою зміцнення обороноздатності держави, а обласним та Київській міській державним адміністраціям делегували повноваження Міністерства оборони, а саме функції замовника (а не виконавця! – ред.) щодо будівництва інженерних споруд, пишуть Версії.

В ухвалі Шевченківського районного суду міста Львова зазначено, що на підставі проведення процедури закупівлі в одного учасника Департаментом будівництва, ЖКГ, містобудування та архітектури Івано- Франківської ОДА укладено угоди на загальну суму 28,80 млн. грн. та додаткові угоди на суму 9,47 млн. грн. з фірмою ПП “Брати КІП”. ПП “Брати КІП” в свою чергу провело закупівлю матеріалів (залізобетонні плити, лісодеревину) та на 17 млн. грн. уклало договори субпідряду з ТОВ «Глобалкарпати-Еко».

В ході проведених заходів встановлено, що відповідно до усної (негласної) вказівки керівництва ОДА, суб’єктами господарської (підприємницької) діяльності області частково надано за власний рахунок найману робочу силу, яка виконувала роботи з будівництва фортифікаційних споруд в Донецькій області. Окрім того, окремими суб’єктами на рахунок ТОВ «Глобалкарпати-Еко» перераховано грошову благодійну допомогу в сумі від 100 до 600 тис. грн. при цьому ТОВ «Глобалкарпати-Еко» в актах виконаних робіт відобразило ці роботи, як виконані товариством особисто та отримало з бюджету зазначені кошти.

Читайте також:  Сьогодні у Франківську частково п'ять вулиць будуть без холодної води

Також встановлено, що за вказівкою керівництва Івано-Франківської ОДА кожен держлісгосп області з метою виконання робіт, а саме спорудження укріплень з лісодеревини, направляли своїх працівників в Донецьку область при цьому забезпечуючи їх бензопилами, цвяхами та продуктами харчування, однак ТОВ «Глобалкарпати-Еко» в актах виконаних робіт відображено ці роботи, як виконані товариством особисто та отримано з бюджету зазначені кошти, які в подальшому через ряд фіктивних підприємств конвертовано та привласнено.

Тож в прокуратурі з’ясовують – чи дійсно більшість робіт з будівництва фортифікаційних споруд виконували працівники фірми. Як вже вдалося дізнатися, – за розпорядженням керівництва ОДА їх також виконували працівники державних та комунальних підприємств.

Цей факт Версіям підтвердила голова Калуської РДА Наталія Бабій.

«Я хочу сказати, що це було, як метод народної будови. Перевізники безкоштовно перевозили людей до місця дислокації, – на фортифікаційні споруди. Компанія Даноша допомагала інструментом. Продукти збирали сільські голови», – розповіла чиновниця.

Також наші кореспонденти знайшли одного із добровольців – Юрія Федоровського із Калуша, який зголосився волонтером на будівництво оборонних споруд в зоні АТО. Чоловік розповів, що їздив у червні 2015 року на фронт та враженнями від «відрядження» поділився на своїй сторінці у ФБ.

«Подорож на Схід, частина перша. 2 червня разом з бригадою будівельників-добровольців відправились в район Константинівки на будівництво укріпрайонів,особисто мій мотив – продовження допомоги своїй країні і бажання внести хоч і незначний але внесок у нашу перемогу.

Враження чесно паскудні. Спочатку про побут – поселили нашу звідну бригаду в невеликому селі в розгромлений фап (фельшердско-акушерский пункт) води-немає,плитки для приготування їжі-немає, ліжок-немає, що є? -стіни та 4 лампочки.

Проблема є – вирішуєм, Іван Войтанівський завдяки волонтерам привіз бутильовану воду і купив електрочайник та плитку,хлопці збили нари та стіл з лавками. Робота – тут саме погане,нажаль корупція в нашій країні ніде не ділась,те з чого ми мали будувати укріплення, тобто каліброване дерево, успішно продавалось по 1000 грн. за куб місцевим, а на захист наших бійців привозилось криве патиччя, підлісок з якого навіть паркан стидно городити. З машини лісу третина була придатна для роботи все інше – дрова. План роботи – креслення глубини, ширини окопу, товщини брусу, стяжка, зв’язування – це державна таємниця і нам знати, мати і користуватись не можна – робіть як всі і не задавайте дурних запитань. Організація роботи – хаотична. Сьогодні трохи тут, завтра трохи там,14 чоловік кинули довбати хід в камінно-глинистому ґрунті вручну-за день роботи пройшли 2 метри з 5, трактору ця робота-15 хв. За 10 днів роботи під сонцем – двоє з тепловим ударом,температура повітря під 40 – обідом нас не забезпечували брали консерви-частина портилась частину їли-результат в 3 ночі був ажіотаж біля туалету два рази.

І це все на фоні постійної канонади. Найцікавіше було коли нас обстріляв ворожий танк прямою наводкою,три снаряди перелетіли нас і взірвались в метрах 400. Нажаль, Івано-Франківська ОДА виявилась одною з найгірших, пізніше коли я мав змогу об’їхати лінію фронту з волонтерською допомогою і порівняти, мені було стидно. Моя думка – щоб вояки не дістали травм від наших споруд їх треба повністю переробляти…», – написав Юрій Федоровський.

Над будівництвом фортифікаційних споруд разом з Юрієм тільки з Калуша працювали ще 70 осіб. Більшість – працівники комунальних підприємств. Їх забезпечення під час поїздки доручили місцевим підприємцям і волонтерам.

Крім того, журналістам Юрій Федоровський зізнався, що той ліс, який їм постачали, використовувати було неможливо.

“Те, що нам туди привезли – це небо і земля. Нам привезли якісь гілки. Тридцять відсотків того лісу, можна було будувати. Решта там і залишилося”, – розповів волонтер.

Куди поділася якісна деревина – можна тільки здогадуватися.

“На рівні чуток. Що цей ліс продавали. Тобто хороший нормальний ліс продавали. Там було таке місце висотка. Було видно, як ешелони йдуть на ту сторону. З хорошим лісом”, – припустив Юрій Федоровський, волонтер, житель Івано-Франківської області.

Про те, що ліс забракували зізнався також і Микола Проців, керівник ПП «Брати КІП», яке займалось будівництвом укріпрайонів в АТО.

“Ліс був. Тому що змінювали проекти. Замовлення були одні, другі, треті. А лісу поїхало скільки туди насправді треба було. Там через щось забракували той ліс. Забракували, що він там щось не підходить”, – визнав Микола Проців.

А в управлінні лісового та мисливського господарства всі звинувачення відкидають. Запевняють, що ліс був якісний.

«На виконання доручень органів державної влади наші державні лісгосппідприємства області брали активну участь, як і в поставці лісо продукції, так і надавали безпосередньо допомогу робочою силою. Підприємства нашої області були визначені, як основні по поставці лісопродукції на зону проведення будівельних робіт.

Продукція реалізовувалась підприємству ПП «Брати КІП», яка була генеральним підрядчиком на будівництві цих фортифікаційних споруд. Підприємствами нашого обласного управління лісового та мисливського господарства було реалізовано порядка 6 тисяч 800 метрів кубічних лісопродукції в круглому виді та 720 метрів кубічних пиломатеріалів обрізних.

Загальна вартість поставки складає 6 мільйонів 480 тисяч. Оплачено державним лісгоспним підприємствам коштів у сумі 1 мільйон 930 тисяч. Борг станом на даний момент складає порядка 4 з половиною мільйони. Наші господарські підприємства змушені були звернутися в судові органи про надання позовів у відшкодуванні цих витрат. На даний момент пройшли всі судові засідання, винесено рішення в користь сільськогосподарських підприємств області. На даний момент розробляється механізм погашення цієї заборгованості шляхом розстрочки платежів.

Я хочу вам сказати, що поставка лісоматеріалів в основному, скажімо, їх вимоги по якості були всі передбачені в листах якими нас просила адміністрація, аби здійснювати ту чи іншу поставку. По кількісному показнику, так само і по якісному показнику. Тобто продукція, яку ми поставляли на неї є чітко на кожен кубік, ну не на кубів, на кожну поставку є прохання з відповідними довжинами, діаметрами, породами і асортиментом», – розповів Роман Варварук, заступник начальника Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства.

А щодо претензій до якості деревини чиновник додав.

«В той момент коли я перебував там 5 днів, то до вагонів з нашим лісом з матеріалами круглими там претензій не було. І я кажу, що ми всю поставку здійснювали згідно листів адміністрації, які готовив відділ капітального будівництва чи департамент будування.

В нас перебувало на будівництві фортифікаційних споруд приблизно 190 осіб працівників, які відпрацювали 2907 людиноднів. Нарахована середня заробітна плата в сумі 525 тисяч гривень нараховані відрядні і загальна сума цих витрат складає десь порядка 1 мільйон 300, мільйон 400 гривень. Ці всі роботи, в нас були заключені, як і на попередню поставку лісопродукції, в нас були заключені договори з ПП «Брати КІП» та із субпідрядником, який був у цього підприємства. Тобто субпідрядник проводив відшкодування понесених витрат. Ще хочу зауважити, що в період з вересня по грудень місяць в наших підприємствах була проведена перевірка фінансової інспекції, яка підтвердила чітко те, що зловживань чи чогось такого більш складнішого з боку підприємств нема. Тобто всі суми відшкодовані відповідно до тих відпрацьованих об’ємів робіт», – зауважив Роман Варварук.
Причетність посадовців Івано-Франківської ОДА до розтрати мільйонних коштів ще перевіряє військова прокуратура. Це підтвердив начальник слідчого відділу військової прокуратури Західного регіону Назар Балагура, – повідомляють Версії з посиланням на подробности UA.

“Відомості внесені за фактом вчинення розтрати посадовими особами департаменту містобуду

Читайте також:  На вулиці Набережній в Івано-Франківську взялися облаштовувати велодоріжки

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.