facebook

ТОП-5 “сакральних місць” кримських татар на Росії

Рівно 445 років тому кримський хан Девлет-Гірей залишив спаленій Москві сакральний символ – свій батіг


7915986018_9ae794206d_k_729x547

І це не єдина сакральна пам’ятка, про яку можуть згадати кримці в контексті взаємовідносин між Кримом і Кремлем.

В грудні 2014 року в посланні Федеральним зборам Путін заговорив про сакральність  Криму. «Саме тут знаходиться духовне джерело формування багатоликої, але монолітної російської нації і централізованої російської держави. (…) Для Росії Крим має величезне цивілізаційне і сакральне значення», – заявив він.

Ми знайшли для російського президента ще кілька приводів для повідомлень про сакральність. Щоправда, невідомо, чи будуть самі росіяни раді таким елементам «духовних сил».

1. Батіг Девлет-Гірея і Москва

За логікою російського президента, зразком для формування російського держави є Кримське ханство – можна сказати, що саме воно стало надійною опорою зародження російської державності. Непросто так  Менглі Гірей називав Івана Третього своїм братом і зізнавався у братській вірності і любові. Активна торгівля між Кримським ханством і Московським царством вельми сприяла бурхливому розвитку останнього.

ТОП-5 "сакральних місць" кримських татар в Росії - фото 1

Надалі взаємна любов досягла такого ступеня, що стихійно виникла самооборона Москви і  “ввічлива кіннота” вчинила акт злуки Москви і Криму. Правда, акт вийшов настільки спекотним, що місто згоріло, але в розраду кримський хан Девлет Гірей залишив жителям Москви символічний подарунок – батіг, як символ братської любові і турботи. І, поза всяким сумнівом, батіг є не тільки сакральним символом російської державності, але й основним інструментом внутрішньої політики.

2. Річка Ока

Сакральною для татар стає і річка Ока, через яку і йшла до Москви «ввічлива» кіннота. Тому що майже кожен хан хоч раз у своєму житті повинен був сходити до Оки.

Читайте також:  Як жінці відчути мультиоргазм (18+)

 

ТОП-5 "сакральних місць" кримських татар в Росії - фото 2

Для зустрічей кримців тоді росіянам довелося навіть створювати спеціальну берегову службу. Думаю, що берегові стрільці були б дуже здивовані, коли їх за примхою нинішнього володаря Росії можуть нагородити сакральним статусом.

 

3. Серпухівська дорога

Не менш сакральною можна назвати данину, яку Москва виплачувала Криму протягом двохсот років. Хутра, коштовності, гроші – все йшло від вдячних росіян своєму страшому братові.

ТОП-5 "сакральних місць" кримських татар в Росії - фото 3

Серпухівська дорога в ті часи називалася Кримською – її можна вважати праобразом керченської переправи. Та й швидкість пересування по цим транспортним артеріям з тих пір не змінилася. Данина традиціям, що поробиш!

 

4. Уклінна гора

Уклінна гора – теж знакове для Криму і татар місце на Росії. Саме там російські правителі зустрічали посольства з Криму (найчастіше досить численні), били чолом і вели в Кремль.

ТОП-5 "сакральних місць" кримських татар в Росії - фото 4

 

5. Кремль

Конспірологи натякають, що Кремль, до речі, теж так називається не просто так. Його назва походить від кримськотатарського «Кирим-ель»- рука Криму. Так що, коли чуєте, що де-небудь працює рука Москви, то знайте – насправді це рука Криму.

Сакральною стає і роль міста Євпаторії чи Гезлева в Кримській війні. Саме там висадився французький десант разом з новим управителем гезлевского округу Месудом Ґіреєм, нащадком ханської династії. Місцеве населення вітало гостей і активно здійснювало серйозну підтримку. У тому числі знову були створені загони добровольців – аскеров, які партизанили в тилу російських військ і ускладнювали їм ведення бойових дій. Значить, тепер аскери сакральні захисники російської державності?

ТОП-5 "сакральних місць" кримських татар в Росії - фото 5

Всі перераховані вище приклади наводяться тут не для того, щоб показати непросту історію взаємин кримськотатарського народу і народу російського. Точно так же про сакральності Криму можуть оголосити французи, греки або турки. Але ці народи живуть у ХХІ столітті, і не використовують середньовічну риторику у своїй зовнішній політиці. Мабуть, президент Росії живе в далекому минулому, якщо вважає сакральність керівництвом для війни. І як показує історія, такі дії закінчуються для сакралізаторів вельми сумно.

Читайте також:  Марцінків увійшов у ТОП-100 перспективних українських політиків

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.