facebook

Мандат на вирішення будь-яких питань у “ДНР” і “ЛНР” один – автомат Калашникова

З РаSSєї у “ДНР” і “ЛНР” продовжують йти поставки озброєнь, боєприпасів, грошей… Експерти впевнені, що Кремль не може допустити зміни цієї ситуації, оскільки без його допомоги бойовики будуть не здатні протистояти зміцнілій українській армії. Про це та проблеми реалізації мінських домовленостей – у публікації Deutsche Welle.



Процес врегулювання конфлікту на Донбасі зайшов в глухий кут. Така оцінка і коментаторів, і експертів, і політиків Німеччини, зокрема, глави МЗС Франка-Вальтера Штайнмайера. Для уряду ФРН це особливо прикро, оскільки саме він був ініціатором переговорів в “нормандському форматі” і домовленостей, досягнутих у Мінську 12 лютого 2015. Остаточний провал Мінська-2 став би свідченням невдачі і зовнішньої політики ФРН.

Не дивно, що саме в Берліні часто проходять симпозіуми, слухання і конференції, німецькі, російські та українські учасники яких шукають можливості зрушити мінський процес з мертвої точки. В їх виступах можна визначити кілька проблем, які блокують цей процес.

У зволіканні з ухваленням закону про вибори на сході України, без якого підсумки голосування не будуть визнані і відповідно майбутня місцева влада не буде легітимною, Москва дорікає Києву.

Перш ніж говорити про вибори, відповідають в Києві, повинні бути створені умови їх проведення у відповідності до стандартів ОБСЄ, передбаченими мінських угодами, і при моніторингу Бюро з демократичних інститутів і прав людини цієї організації (БДІПЛ). Треба, наприклад, забезпечити безпеку міжнародних спостерігачів. На цьому наполягає і директор БДІПЛ Міхаель Георг Лінк.

Але про яку безпеку в самопроголошених “республіках” можна говорити, якщо, за оцінкою Олександри Матвійчук з ГО “Центр громадянських свобод”, у “ДНР” і “ЛНР” узагалі немає правових структур і захисту від свавілля сепаратистів. “Мандат на вирішення будь-яких питань: перерозподіл власності, життя і здоров’я людей, – каже Матвійчук, – у них один – автомат Калашникова”.

“Можна бути проросійським, можна бути затятим прихильником незалежності цих “республік”, але якщо людина випадково потрапить “під гарячу руку” бойовиків, він все одно може виявитися в одному з донецьких підвалів”, – додає Олександра Матвійчук.

У такій ситуації Лінк вважає за необхідне подбати про додаткову силу для підтримки порядку, забезпечення законності та безпеки спостерігачів, якою могла б стати міжнародна збройна поліцейська місія з мандатом ОБСЄ або ООН. В умовах, коли багато жителів “ДНР” і “ЛНР” не довіряють місцевій міліції, продовжує він, необхідна зовнішня сила забезпечення правопорядку, до якої міг би звернутися за захистом особа, якщо вона не може отримати її від місцевої влади.

З РаSSєї у “ДНР” і “ЛНР” продовжують йти поставки озброєнь, боєприпасів, пального, грошей… Спостерігачі ОБСЄ, нарікає Лінк, є тільки на двох КПП, тоді як протяжність кордону – 400 кілометрів, які не контролюються ні ОБСЄ, ні українськими прикордонниками.

Експерти впевнені, що Кремль не може допустити зміни цієї ситуації, оскільки без його допомоги бойовики будуть не здатні протистояти зміцнілій українській армії.

Голова меджлісу кримсько-татарського народу і депутат українського парламенту Рефат Чубаров заявив: “Спочатку ми закриємо кордон, наведемо порядок, а бандити або поїдуть, або відправляться в тюрму, оскільки у них руки в крові. А вже потім будемо вибори проводити”.

Олександра Матвійчук вважає, що ніякої амністії “не може бути по відношенню до людей, які вчинили військові злочини, винні у викраденнях і тортурах, які збили Боїнг”.

Уповноважений уряду ФРН з питань головування Німеччини в ОБСЄ Гернот Ерлер вважає, що сама вимога виключно двостороннього діалогу Києва з Донбасом є пропагандистським ходом Кремля, який “хотів би, щоб європейці визнали, що росія взагалі не є стороною цього конфлікту, що мова йде про внутрішньоукраїнський розбрат”.

Уряд ФРН ні в найменшій мірі не розділяє такий підхід, заявив Ерлер, і не готовий зняти з РаSSєї відповідальність за те, що відбувається на сході України.

Тарас Микитюк спеціально для “Український простір Прикарпаття

За матеріалами Deutsche Welle (http://dw.com/p/1J4Sz)

Читайте також:  ДО ЛУГАНСЬКА ПРИБУВ ЧЕРГОВИЙ РОСІЙСЬКИЙ «ГУМКОНВОЙ»

Шукайте деталі в групі Facebook