facebook

З 1 липня українцям доведеться платити новий податок на нерухомість

До 1 липня кожен, хто є власником якої-небудь нерухомості, крім земельної ділянки, повинен отримати податкові повідомлення-рішення про сплату суми податку (за 2015 рік) і відповідні платіжні реквізити. Заплатити цей податок потрібно буде протягом 60 днів після отримання повідомлення. Про те, хто, як і скільки повинен платити, нам розповіли адвокат Катерина Гутгарц і юрист Наталія Зозуля.

podatok-1

Про це повідомляє Facenews.

ВИКЛЮЧЕННЯ. Є хороша новина: платити «податок на розкіш» доведеться не всім власникам нерухомого майна. Як зазначає Катерина Гутгарц, не всяка нерухомість є об’єктом оподаткування. Серед винятків, що мають відношення до простих громадян, які не займаються підприємницькою діяльністю, можна назвати: об’єкти, розташовані в зонах відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, будівлі дитячих будинків сімейного типу, житлова нерухомість, непридатна для проживання, об’єкти житлової нерухомості, які належать дітям-сиротам та особам з їх числа, визнаних такими згідно з законом, дітям, позбавленим батьківського піклування, та дітям-інвалідам, які виховуються одинокими матерями (батьками), але не більше одного такого об’єкта на дитину.

ЗМЕНШЕННЯ. Крім того, платити доведеться не з усієї площі нерухомості, що належить вам. Законом передбачено так зване зменшення бази оподаткування. Так, якщо ви є власником квартири (або декількох квартир), база зменшується на 60 кв. м, тобто, ви платите так, ніби ваша квартира менше на 60 кв. м. Якщо ви – власник будинку, або декількох будинків, то база зменшується на 120 кв. м. А якщо у вас є і квартири, і будинку, то на 180 кв. м.

Втім, оскільки адміністрування цього податку передали в місцеві бюджети, сільські, селищні або міські ради можуть, на свій розсуд, збільшити граничну межу житлової нерухомості, понад якої стягують податок – наприклад, встановити, що будуть платити власники квартир площею не 60, а 70 «квадратів». Але, як зазначає Катерина Гутгарц, є ряд випадків, коли такі пільги не надаються – наприклад, якщо мова йде про об’єкти, площа яких перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі, затвердженої рішенням органів місцевого самоврядування, або ж якщо об’єкти нерухомості використовуються власниками з метою отримання доходів (здаються в оренду або використовуються у підприємницькій діяльності).

Читайте також:  На Прикарпатті виявлено понад 2 тисячі нелегальних працівників

СТАВКИ. Скільки саме будуть платити люди, також вирішує сільська, селищна або міська рада. Є лише обмеження: ставка податку не повинна перевищувати 2% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року, за 1 кв. метр бази оподаткування (зараз ця сума становить 24,36 грн).

Якщо ж людина не згоден з вказаною сумою податку, він може звернутися до контролюючого органу за місцем проживання з вимогою провести звірку даних по об’єктах нерухомості, що перебувають у власності, прав на користування пільгою по сплаті податку, розмірів ставки та нарахованої суми. Якщо будуть виявлені розбіжності між даними контролюючих органів і тим, що ви зможете документально підтвердити, контролюючий орган повинен здійснити перерахунок та видати вам нове податкове повідомлення.

ПЛАТИМО ТІЛЬКИ ЗА «ЗАЙВЕ»

Але платити граничну ставку в 2% від мінзарплати люди будуть тільки в цьому році (за 2015 р.). А вже в наступному році податок може трохи підрости: 24 грудня 2015 р. Верховна Рада прийняла закон №3688 «Про внесення змін у Податковий кодекс України та деякі законодавчі акти України про забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році». Цим законом граничну ставку податку на нерухоме майно збільшили з 2% до 3% від розміру мінімальної зарплати за 1 кв. м загальної площі. На сьогоднішній день ця сума становить 41,34 грн за 1 кв. м. Втім, це не означає, що у всіх регіонах люди будуть платити за зайві квадрати саме стільки: все залежить від рішення місцевої влади.

«Пільги для невеликих квартир і будинків залишаються: власники квартир до 60 кв. м і будинків до 120 кв. м (або будинки і квартири сумарною площею до 180 «квадратів») податок не платять. А власники «хором» платять тільки за квадрати понад пільгової норми, – розповідає Наталія Зозуля. – Тобто якщо людина є власником квартири загальною площею 80 кв. м, то податок він заплатить за 20 кв. м понад норми. Ну а якщо, наприклад, квартира приватизована двома людьми і право власності розділене між ними, то пільга в розмірі 60 кв. м застосовується для кожного, і сплачувати податок не потрібно».

Читайте також:  У зоні АТО 109 великих підприємств продовжують сплачувати податки

Якщо ж мова йде про будинок, то «Оподатковуваної площею вважається площа самого будинку, та інших об’єктів, що знаходяться з ним на одній ділянці – сараю, гаража і т. д.», – нагадує Наталія Зозуля.

У новому законі є й ще один подарунок для власників великого житла: «З наступного року при наявності у власності платника податку об’єкта (чи об’єктів) житлової нерухомості, загальна площа яких перевищує 300 кв. м (для квартири) або 500 кв. м (для дому), сума податку збільшується на 25 тис. грн в рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (або його частина)», – говорить Катерина Гутгарц.

ХТО ПЛАТИТЬ. Розщедритися, згідно з розрахунками Міністерства фінансів, доведеться трохи – кількість об’єктів нерухомості, що підлягають оподаткуванню (без урахування «пільгової» площі), становить всього близько 349 тис. (квартир і будинків) по всій країні. А усереднена житлова площа одного об’єкта господарювання в Україні (за даними Держкомстату) становить 56,6 кв. м і потрапляє в пільгову категорію.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.