facebook

Суд відібрав у Тігіпка 47 га риболовецьких ставків на Чернігівщині

У зв’язку зі змінами законодавства з 2013 року повноваження щодо розпорядження вказаними водними ділянками перейшли до Чернігівської ОДА.
тігіпко


Суд зобов’язав ТОВ Агрофірма «Обрій» LTD, засновником якої є компанія екс-регіонала Сергія Тігіпка, повернути Чернігівській облдержадміністрації земельні ділянки водного фонду загальною площею 47,82 га на території Харківської сільської ради Талалаївського району. Про це свідчить рішення Госпсуду Чернігівської області від 7 червня.

У позовних вимогах прокуратура вказувала, що договір оренди цих ділянок закінчився у 2012 році, однак фірма продовжує використовувати їх, сплачуючи при цьому мізерну орендну плату. Розмір плати у матеріалах справи не вказаний.

Водойми в урочищах «На Баму», «Грузьки», «Тарасове», «Конюшні», «Старий», «Новий» і «Діжурка», які орендувало ТОВ Агрофірма «Обрій»

Суд встановив, що Агрофірма «Обрій» у 2006 році отримала цю землю в оренду на 5 років для риборозведення. В другій половині 2011 року вона звернулася до Талалаївської РДА, яка на той час розпоряджалася цими землями, щоб поновити договір, і отримала згоду. У січні-лютому 2013 року фірма уклала з РДА 7 нових договорів оренди на 15 років. Вони підписані сторонами і погоджені Деснянським басейновим управлінням.

Однак, фірма не здійснила державну реєстрацію цих договорів оренди. Жодних доказів, які б підтверджували факт держреєстрації, Агрофірма «Обрій» суду не надала. При цьому фірма стверджує, що неодноразово зверталася до держреєстратора, але на підтвердження цього суд отримав лише звернення від 23 травня цього року, тобто більш ніж через місяць після порушення провадження по цій справі. Крім того, фірма надала суду копії лише п’яти із вказаних семи договорів оренди.

У зв’язку зі змінами законодавства з 2013 року повноваження щодо розпорядження вказаними водними ділянками перейшли до Чернігівської ОДА. Остання повідомила суду, що не отримувала від Агрофірми «Обрій» жодних звернень з приводу надання у користування ділянок.

Читайте також:  Хорватія майже повністю перекрила рух на кордоні з Сербією

Разом з тим, з матеріалів справи відомо, що 3 червня цього року Агрофірма «Обрій» направила Чернігівській ОДА клопотання про реєстрацію права власності на вказані ділянки площею 47,82 га. Результати його розгляду наразі невідомі.

З 2000 і до кінця 2012 року директором агрофірми був колишній депутат Чернігівської облради Василь Фесак. Він же мав найбільшу частку у компанії. Василь Фесак помер у березні 2015 року.

У 2013 році засновником ТОВ Агрофірма «Обрій» LTD стала кіпрська компанія «Велко Лімітед» (Welco Limited). Нинішнім засновником агрофірми є кіпрська компанія Кінтас Лімітед (Kintas Limited) Сергія Тігіпка, який кілька років тому почав активно скуповувати агрокомпанії. З лютого 2014 року директором «Обрію» є Валерій Сердюк.

Нагадаємо, в січні суд відібрав у олігарха Дмитра Фірташа 95 га родовищ на Житомирщині.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.