facebook

Вихід Британії з ЄС відкриває для України вікно можливостей, – Сазонов

На референдумі у Великобританії 52% британців проголосували за вихід країни з ЄС, і 48% – за збереження участі в об’єднанні. Прихильники виходу з ЄС отримали перевагу в більш ніж мільйон голосів. Фондові ринки відреагували на це негативно, але для України відкривається певне вікно можливостей.

61019

Стародавні люди розділяли елементи навколишнього світу на три категорії – точнісінько як утікач Янукович. Їстівне, небезпечне і нецікаве. В принципі, геополітика будується на тих же умовах. Усі процеси й події можна розділити на загрози, перспективи і те, що нас ніяк не стосується. В умовах глобалізації остання категорія стає все вужчою. Глобальні процеси стосуються всіх. І вихід Великобританії з ЄС, нехай навіть формальний, має для України велике значення, йдеться у блозі політолога Кирила Сазонова на «Обозревателе».

Найбільш послідовними і принциповими союзниками України у боротьбі з Російською агресією є саме Великобританія і США. І справа тут не тільки в нас – протистояння там давнє. Євросоюз теж вводить санкції, допомагає грошима, але постійно демонструє готовність якось вийти з клінчу, бажано за рахунок України. А для нас агресивний сусід – вічний головний біль. І в цій ситуації ЄС союзник тимчасовий і ситуативний, а Великобританія і США – стратегічні.

Головним результатом виходу Великобританії з ЄС стане необхідність для Сполучених Штатів зміцнювати кордон з Росією за рахунок нових союзників. Це в першу чергу країни Балтії і Вишеградська четвірка, ключову роль в якій грає ще один наш союзник – Польща. У цій ситуації значення України для США стає на порядок вище. Саме ми боремося на передньому краї в буквальному сенсі слова. Саме Україна сьогодні – форпост західної цивілізації на шляху орди. І, судячи з останніх подій, до результатів референдуму в Великобританії США були готові. І заздалегідь почали зміцнювати свої позиції на східному рубежі.

Читайте також:  Профіцит зведеного бюджету України зріс у 28 разів

На саміті НАТО у Варшаві, який пройде 8 і 9 липня, Україна єдина проведе окрему зустріч і отримає комплексний пакет допомоги. Крім того, Україна і Польща підпишуть угоду про співпрацю в сфері оборони. Причини для цього і проти кого саме будуть дружити країни-союзники США в Східній Європі, очевидні. Головний біль у нас один на всіх.

Днями в Америку літав український прем’єр Володимир Гройсман і повернувся в гарному настрої. Тобто явно отримав певні сигнали про зміцнення співпраці між нашими країнами. Не менш важливим є візит Арсенія Яценюка у США на запрошення Білого дому. Офіційне формулювання говорить багато про що – «політики обговорять питання міжнародної безпеки та консолідації світового протидії російській агресії». Рівень контактів під час поїздки дуже високий. Яценюк повинен зустрітися з міністром торгівлі США Пенні Прітцкер, фінансів Джейкобом Лью, сенаторами Річардом Дурбіним, Робертом Коркером, Джоном Мак-Кейном та першим заступником виконавчого директора Міжнародного валютного фонду Девідом Ліптоном.

Із цього можна зробити висновок, що цінність України як союзника для США значно зросла. Ми можемо розраховувати на серйозну підтримку, а це зараз дуже важливо. І той факт, що Білий дім робить ставку саме на Яценюка, теж показовий.

Тому що саме уряд Яценюка відмовилося від співпраці з Газпромом і це зруйнувало російську монополію. Яценюка в Москві не люблять і відразу після відставки уряду Путін порадив олігархам не згортати бізнес в Україні. І тут США демонстративно запрошує Яценюка з візитом і намічає серйозні програми співпраці. Це означає – пряників для Кремля не буде, тому що хороший батіг дозволяє обійтися і без солодкого.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.