facebook

Вузькі джинси провокують варикоз

— Про свій варикоз знаю два роки. Доки не болить, лікар порадив не оперувати. Але влітку для мене настає справжнє пекло. Ноги набрякають і стають важкі, як дерев’яні колоди, — каже киянка 34-річна Оксана КРИЩУК



.

706500_1_w_300

— Легше, коли лягаю на диван і піднімаю ноги. Але не можу ж я постійно стояти в позі “берізка”. Лікар виписав мазі, та від них толку мало. Тому терплю. Коли зовсім погано — приймаю холодний душ або роблю охолоджувальні компреси.

Варикоз треба лікувати, щоб не було ускладнень.

— Не можна довго стояти або “засиджуватися” на одному місці. На роботі частіше вставайте й ходіть коридором чи сходами. Вени — це насос, що качає кров. Якщо не рухати ногами, вона застоюється. Від цього можуть утворюватися тромби, — говорить лікар-флеболог Сергій Фролов. — Найгірше, коли людина сидячи схрещує ноги. Порушується нормальна робота венозних клапанів.

У розширеній вені підвищується температура. Нога стає тепла. Від застою венозної крові виникає запалення. Шкіра тоді не захищена від інфекції. ­Навіть подряпина довго загоюється. Одяг треба вибирати з натуральних тканин і не тісний. Вузькі штани, особливо джинси, в поєднанні з підборами — дуже шкідливі. ­Перетискають вени біля стегон і кров погано відтікає від ніг.

— Шкідливо носити взуття не лише на високих підборах, а й зовсім без них. Це — модні нині балетки та в’єтнамки. У них нога не фіксується й не має опори. Каблук повинен бути 3—6 сантиметрів. Найкраще тонізує організм плавання. Щодня приймайте контрастний душ. Чергуйте обливання прохолодною й теплою водою. ­Закінчуйте прохолодною. Щоб швидко полегшити стан — можна підняти ногу на рівень серця. Аби ноги не боліли вдень, подбайте вночі. Якщо після полудня ноги набрякають біля кісточок — підкладіть під матрац у ногах невелику подушку або валик. Це нормалізує кровообіг. Корисно їздити на велосипеді чи бігати.

Читайте також:  Зі смаком: У Франківську сурогатний алкоголь ховають в смітнику

На роботі раз на годину треба покласти ноги на сусідній стілець на п’ять хвилин. Або згинати пальці ніг 35 разів. Потім повертати стопою вперед-назад і вправо-вліво по 20 разів у кожен бік. Йдучи на обід, обов’язково пройдіться навшпиньки.

— Слідкуйте за вагою. Зай­ві кілограми — додаткове навантаження для вен. Не носіть тяжкі сумки. Без шкоди для здоров’я жінка може піднімати три-чотири кілограми.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.