facebook

Є зайві декілька тисяч гривень? До ваших послуг аж 147 шахрайських сайтів!

147 небезпечних сайтів з неправдивою інформацією про розіграші автомобілів виявили в



Українській міжбанківській асоціації платіжних систем ЕМА. Для обдурювання довірливих користувачів, на більшості сайтів вказані юридичні реквізити відомих автосалонів – під виглядом «контактів спонсора розіграшу».

Експерти ЕМА застерігають: «Усі тексти на таких ресурсах складені грамотно, цікаво, з чітким зазначенням організаторів «акції» і місць отримання «призу». Але в дійсності мета шахрайського сайту – ввести в оману навіть самого обережного користувача».

У випадку виявлення шкідливого сайту його, як правило, закривають або просто перестають оновлювати. Втім, тут же створюються нові сайти, що свідчить про прибутковість шахрайської схеми.

Досить проста і відносно правдоподібна схема обману виглядає наступним чином. На мобільний телефон користувача приходить поздоровлення з виграшем автомобіля з припискою: «За додатковою інформацією звертайтеся… (далі вказується номер і посилання на сайт шахраїв)». Зателефонувавши за номером, людина дізнається, що дійсно стала “щасливим” володарем автомобіля і може отримати або машину, або її вартість в грошовому еквіваленті. Для того, щоб забрати приз, потрібно всього лише «скористатися апаратом самообслуговування (терміналом) і здійснити оплату 1% державного податку від суми виграшу».

«Щоб упевнитися в реальності виграшу, користувач заходить за вказаним у SMS посиланням і потрапляє на сайт-обманку, де фігурує вже знайомий йому номер телефону «для додаткової інформації», а також вказані цілком реальні реквізити компанії-автовиробника або салону, який розігрує машину», – розповіли в ЕМА.

Враховуючи, що суми «виграшів» при цьому чималі – від 250 до 400 тис дол і більші, шахраї збирають від 2,5-4 тисяч до десятків (!) тисяч гривень з кожного (на Прикарпатті відомий випадок перерахування зловмисникам майже 20000 (двадцяти тисяч!!!) гривень – ред.).

Повернути ці гроші практично неможливо: навіть якщо злочинців упіймають, їх рахунки на той час будуть вже порожні.

Користувачі, які потрапили на такий шахрайський сайт, можуть повідомити про нього в ЕМА, заповнивши форму. Фахівці асоціації перевірять сторінку на предмет шкідливості.

Тарас Микитюк© спеціально для “Український простір Прикарпаття

За матеріалами:

– http://ain.ua/2016/07/05/658054

– http://ema.com.ua/how-to-recognize-fraudulent-action-on-drawing-of-auto/

Читайте також:  Як не варто заощаджувати на пальному: фахові поради автомобілістам

Шукайте деталі в групі Facebook