facebook

Перший провал Дмитра Гройсмана

Прем’єр-мiнiстр повернувся зi штаб квартири МВФ у Нью-Йорку, дiставши там облизня. Екс-посол США пояснив чому. За результатами зустрiчей у США Володимир Гройсман не змiг домовитися про надання Українi 5,4 мiльярда доларiв – траншiв, що затриманi МВФ, починаючи з осенi 2015-го, пише газета “Експрес” .
groisman_650a5fab7e2853b5148a507299a3560a


Вiн лише скромно дав зрозумiти, що найближчий транш, який надiйде в країну, становитиме максимум один мiльярд. Навiть не 1,7 мiльярда, якi очiкували ранiше як черговий транш.

Нагадаємо: нинi Україна спiвпрацює з Мiжнародним валютним фондом у рамках чотирирiчної програми розширеного фiнансування (EFF). Декiлька мiсяцiв тому МВФ тимчасово припинив програму фiнансування України, оскiльки досi не узгодив її деталi.
– Скiльки ж грошей i коли мала б отримати Україна за цiєю програмою? – запитуємо виконавчого директора Центру економiчної стратегiї Глiба Вишлiнського.
– Угоду про чотирирiчну EFF пiдписали в березнi минулого року, i загальна сума за чотири роки мала б становити 17,5 мiльярда доларiв. Торiк мало бути чотири траншi (перший – 5 мiльярдiв i ще три по 1,7 мiльярда). Однак насправдi графiки траншiв зривають – попереднiй був ще в серпнi минулого року. Реально ж надiйшло два – 5 i 1,7 мiльярда доларiв. Понад п’ять мiльярдiв, якi за першим графiком уже мали надiйти, — затримано.
– Чому спiвпраця з МВФ досi фактично заморожена?
– Фонд спочатку чекав, доки ми виконаємо всi взятi на себе для цього етапу зобов’язання, а потiм весь кiнець i початок цього року в країнi тривала урядова криза. А фонд iз самого початку ясно давав розумiти: грошi видiлятиме, тiльки якщо знатиме, яка саме урядова команда i як їх освоюватиме. До речi, Наталiя Яресько прямо казала, що в разi змiни уряду фонд вимагатиме узгодження нових умов спiвпрацi вже з новим прем’єром i Мiнфiном. Так i сталося.
Пiсля появи нового уряду були новi переговори, i мiсiя, яка побувала в Українi у травнi, загалом схвально сприйняла досягнутi домовленостi. Очевидно, рекомендуватиме керiвництву фонду видiлити торiшнiй транш, але, як уже тепер знаємо, – не весь.
– Чому ж МВФ не пiшов назустрiч Гройсману й не пообiцяв бодай цiлий один черговий транш 1,7 мiльярда?
– Думаю, найчеснiше пояснення ми днями могли прочитати у блозi екс-посла США в Українi Джона Гербста. Вiн прямо, без дипломатичних викрутасiв, написав: “Мiсiя МВФ рекомендувала, щоб кредит було видiлено в липнi, якщо Рада прийме всi новi закони, якi вимагає МВФ. Але це ж Україна, країна, яка пiсля Помаранчевої революцiї показала надприродну здатнiсть рухатися вперед, а потiм назад. Тож, визнаючи необхiднiсть збереження стимулiв для подальших реформ, МВФ рекомендував виплатити лише 1 мiльярд кредиту з 1,7 мiльярда. Натомiсть решта 700 мiльйонiв, якi мають бути отриманi до кiнця року, стримуватимуть владу вiд сповзання зi шляху реформ”.
Пiсля цих слiв усе стає зрозумiло — уряду Гройсмана в МВФ не вiрять. І будь-який наступний транш будуть надавати пiсля виконання ним конкретних пакетiв узгоджених зобов’язань.
Читайте також:  “Дро*ив і промахнувся?”: мережа жорстко висміює Ківу після чергової бійки (фото)

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.