facebook

“Порошенко загнав Україну в кут”

“Україна отримає комплексний пакет допомоги від НАТО. Це 13 магістральних і 40 піднапрямів практичної допомоги. Документ розвиватиметься і доповнюватиметься. Альянс і його члени даватимуть стільки, скільки Україна зможе ефективно взяти. Основна робота має бути здійснена приблизно до 2020 року”, — пише міністр закордонних справ 48-річний Павло Клімкін на своїй сторінці у “Твіттері” 9 липня.

710153_1_w_300

Пакет допомоги Україні затвердили в рамках саміту Північноатлантичного альянсу, який відбувся 8–9 липня у польській столиці Варшава.

Країни — члени НАТО домовилися ввести чотири багатонаціональні батальйони в країни Балтії і Польщу.

— Альянс продемонстрував розуміння того, що Росія знову є загрозою. Вважали, що після розвалу Радянського Союзу вона нею не була. Збройні сили НАТО скоротили. Зараз намагаються зміцнити східні кордони в країнах — членах альянсу, — говорить експерт із міжнародних відносин 40-річний Олександр Хара. — Для України ключова річ на саміті — обсяг допомоги та взаємодії, яку може отримати. Президент говорив про новий формат співпраці — “поглиблене партнерство”. Але важлива не його назва, а зміст. Наша мета — відбиття агресії РФ.

У затвердженому за підсумками засідання комісії НАТО-Україна документі не йдеться про набуття членства в альянсі, коли виконаємо вимоги для цього. Це — прокол наших переговорників. Мали ще раз підтвердити рішення Бухарестського саміту НАТО 2008 року — Україна може стати членом альянсу, якщо виконає умови, буде відповідна заявка, підтримка народу.

Майже половина документа — про Мінські угоди. А їм там взагалі не місце. Того, що НАТО підтримує наш суверенітет і не визнає окупації Криму та Донбасу, було б достатньо.

Зміст російської агресії проти України — унеможливити нашу інтеграцію в європейські структури. Якщо відмовляємося навіть говорити про членство в НАТО, значить, виконуємо одну з цілей Кремля.

Читайте також:  Під час виступу на Трампа напав невідомий (фото)

Що в пакеті допомоги НАТО Україні?

— Має бути повний спектр — починаючи від військової освіти до реформування Міністерства оборони та логістики за натовським взірцем. Розглядатиметься встановлення зв’язків між оборонно-промисловими комплексами — нашим і їхніми. Це важливо, бо маємо якнайшвидше відійти від російської залежності.

У нас діють п’ять трастових ­фондів. Вони обирають напрямок допомоги, надають інструкторів, обладнання чи гроші. На саміті вирішили відправити в Україну старшого координатора. Він слідкуватиме за дотриманням планів, графіків, виконанням програм.

Чи є рух у напрямку надання Україні летальної зброї?

— Президент сам сказав, що в цьому немає потреби. Задовго до саміту говорив, що альтернативи Мінським домовленостям немає. Що лише дипломатією можна залагодити конфлікт на Донбасі. Цим загнав Україну в кут. Не залишив за собою права використовувати зброю проти зброї.

Як оцінили наші реформи?

— НАТО — це військово-політичний союз, тому йдеться не лише про реформу армії. В офіційній заяві комісії Україна-НАТО написано, що прогрес є — щодо макроекономічної стабілізації, реформи поліції та військової, а також державних закупівель.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.