facebook

Бурштинська ТЕС заборгувала області майже 100 мільйонів гривень екологічного податку

5 липня відбулося засідання постійної комісії Івано-Франківської обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, під час якого депутати серед іншого заслухали питання про сплату екологічного податку до обласного бюджету ПАТ “ДТЕК Західенерго”, що від недавніх пір контролюється олігархом Ахметовим.

dtek-golovna

Присутня на засіданні комісії заступниця обласного управління ДФС Наталія Зікрата повідомила, що підприємство нещодавно погасило розстрочений минулорічний борг – 54, 6 мільйона гривень до бюджетів усіх рівнів. Проте боргує 96, 1 мільйонів гривень за перший квартал 2016-ого року.


Підприємство знову звернулося за розстроченням до податкової. ДФС України призначила йому дату сплати боргу – 29 липня.

Як підкреслили під час розгляду питання депутати, проблеми із платежами почалися від часу змінення власників підприємства, а саме після втрати контролю за ним з боку держави.

“Держава вчасно податки, утримувала соціяльну структуру, дитячий заклад. А сьогодні ДТЕК відмовляється від переважної частини соціяльних зобов’язань, ще й не екологічний податок”, – акцентував очільник Прикарпаття, свободівець Олександр Сич.

При цьому, зауважив, голова обласної організації ВО “Свобода” Василь Попович, ТЕС отруює повітря, яким дихають мешканці Бурштина та прилеглих населених пунктів.

“Мав нещодавно нагоду їхати в Рогатин галицькою дорогою – наскільки ці труби коптять! Я звичайно не спеціаліст, але коли ДТЕК був державним, йшов білий дим, зараз коли їдеш – чорна кіптява, працюють три труби”, – зазначив Василь Попович, запропонувавши громадськости та контролюючим інстанціям посилити контроль за діяльністю підприємства.

“Не знаю, але може варто блокувати роботу підприємства, не пускати їх на роботу? Ми гарно ходимо, просимо, стараємося зробити якийсь висновок правильний… Підприємство Ахметова дає сепаратистам допомогу, натомість викидає в атмосферу шкідливі викиди та навіть не платить податки”, – наголосив депутат.

Читайте також:  Політичні сили Франківщини активізуються: знову перекрито дорогу

Натомість представник ДТЕК Ігор Гутовський заявив, що ДТЕК вже другий рік користується правом розстрочки, бо має 2, 5 мільярда гривень збитку, що виникли через розрив між тарифом та собівартістю енергії.

У підсумку, питання щодо ПАТ “ДТЕК Західенерго” члени комісії вирішили розглянути на черговому пленарному засіданні сесії обласної ради.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.