facebook

Літній сезон в Карпатах: куди поїхати і чим зайнятися?

Карпати все більше приваблюють українських туристів не лише як “новорічний” чи гірськолижний напрямок, але і як вдале місце, аби провести літню відпустку.

І навіть всім набридла, але така близька кожному, економічна криза робить свій внесок в популяризацію Карпат – адже відпочинок тут влітку можна віднести до малобюджетного, тоді як рівень готелів та послуг вже майже європейський.

6ed39-230

До того ж, карпатські бізнесмени та інвестори все ретельніше працюють над тим, щоб не лише поселити й нагодувати гостей, але й запропонувати їм змістовний, насичений відпочинок. У цьому простежується тенденція до ринкового позиціонування Карпатського напрямку. Наші гори починають яскравіше проявляти та “продавати” свої головні переваги – незрівнянну природу, колорит місцевої культури та чудові умови для активного відпочинку. Так що ж пропонують Карпати влітку?



Куди їхати і що роботи

Давати детальну відповідь на перше питання українцям навряд чи потрібно – багатьом знайти місце для проживання допоможе зимовий “буковельський” досвід та контакти, а іншим – пошукові двигуни в інтернеті.

Як і раніше, процес підбору та бронювання житла в Карпатах відбувається на рівні прямих контактів з власниками чи адміністраторами, для чого в пригоді стають спеціалізовані інтернет-сайти.

Найпопулярнішими місцями проживання є приватні садиби та невеликі гостинні двори, хоча дедалі більшу частину ринку займають великі “гравці” – готелі та відпочинкові комплекси. Перевага малих закладів – домашня гостинність та смачна їжа, адже там приймають та обслуговують туристів самі власники. Їхня наперед визначена сильна мотивація та бажання задовольнити клієнтів, аби ті приїжджали знову, є гарантією якісного обслуговування.

На жаль, цієї позитивної риси “людського фактору” поки що позбавлені майже всі новозбудовані готелі. Хоча вони й пропонують більш комфортні умови проживання (сучасний дизайн, нові меблі та сантехніка, великі номери) за ті самі або трохи більші гроші, але якість роботи найнятого персоналу залишає багато риторичних запитань. Низькоякісний сервіс “крізь зуби” здатний поховати всі гарні враження від смачних ягід та плазмових телевізорів.

Що робити?

Звичайно, спілкуватися з природою та знайомитися з місцевими традиціями. Хоч організація дозвілля досі є слабкою ланкою карпатської індустрії туризму, але у цьому напрямку простежується тенденція до вирівнювання. Ринок диктує свої правила: туристів треба розважати.

Отже, найпопулярнішими способами зайняти себе в Карпатах зараз є милування природою, активний відпочинок, а також автобусні або автомобільні екскурсії до ближчих чи дальших атракцій.

У спілкуванні з природою все зрозуміло. Виходите з хати і йдете в напрямку найближчої гори. Щоправда, не кожна стежка доведе вас туди, де б вам справді хотілося опинитися – тому перед походом варто придбати карту місцевості та навести довідки, куди і як краще піти.

В горах на вас чекають безкоштовні “бонуси” – чорниці, суниці, брусниці, та малина, а для щасливців навіть білі гриби. В принципі, якщо піднятися трохи вище, то за ягодами можна провести цілий день. А оскільки територія Яремчанщини майже вся є частиною Карпатського національного природного парку, то є шанс заразом побачити диких тварин – наприклад, зайця чи козулю.

bikes-5cfe6 (1)
Але є й інший спосіб насолоджуватися природою, який підійде молодим та сміливим -активний відпочинок. Хоча пішу прогулянку з набором висоти 200 метрів теж важко порівняти з лежанням на пляжі, але мова тут йде про інше – відпочинок, пов’язаний зі швидкістю та адреналіном.Якщо бути на природі вам сподобається, можна взяти напрокат намет і вийти в гори з ночівлею. А якщо хочете піти десь далі від населеного пункту, то можна і треба найняти провідника-інструктора.

Тут до вибору туристів є такі варіанти: гірський велосипед, сплави місцевими річками та екскурсії на квадорциклах. Також сюди умовно можна віднести кінні прогулянки (умовно – тому що власники конів, та й самі коні, навряд чи вам дозволять карколомно мчати по горах в пошуках адреналіну).

Велосипедна тема – ще одна активна розвага, яка стрімко розвивається. Так, проект Європейського Союзу “ВелоКраїна” розвідав і ознакував для туристів декілька прогулянкових веломаршрутів.

Сформовано мережу садиб та готелів, які мають велосипедні мийки та гаражі. Як результат, місцеві підприємці, які взимку здають в оренду лижі, тепер відкривають велосипедні прокати.

Відтак, влітку у гостей краю є нагода взяти на прокат велосипед та опробувати один або кілька таких маршрутів на колесах. Навіть якщо ви не досвідчений велосипедист, для вас знайдеться варіант – по одному маршруту для початкового рівня вже розроблено та ознаковано в Яремче, Микуличині та Ворохті. Інші маршрути призначені для більш досвідчених “роверистів”.
Рафтинг – ще один варіант спортивного відпочинку. Ціле літо бази організаторів сплавів працюють на річці Черемош, що приблизно за 1 годину їзди від Яремче та 30 хвилин – від Ворохти. Будьте певні, що 12-кілометровий сплав на катамарані справжньою гірською річкою залишиться у вашій пам’яті на довго!Провести день на велосипеді можна як самостійно, користуючись з вказівників та карт, так і в організованій групі під час велосипедній екскурсії. Наприклад, кожну суботу та неділю у Ворохті відбувається велоекскурсія “Під австрійськими мостами”, учасники якої у супроводі гідів проїжджають 20 кілометрів ґрунтовими дорогами національного парку, роблячи багато зупинок та кілька привалів.

rafting-3f0d6

Єдина проблема – приїзд. Діставатися сюди треба чи власним автомобілем, чи записуватися в групу, які формують екскурсійні бюро та готелі.
Коли ж після підкорення гір та передозування адреналіном вам захочеться відпочити пасивно, тут до ваших послуг – спектравтобусних екскурсій.Катання на квадроциклі – також активний відпочинок, популярний в Карпатах, хоча й найменш екологічний та найбільш дорогий з усіх перелічених. Сьогодні в краї є 2-3 компанії, які мають великий парк квадроциклів, а також до 10 готелів та підприємців, які пропонують оренду по 2-3 машини.

Напрямки різноманітні: це і центр Європи в Рахові, і солоні озера в Солтвино, і “музейний” кільцевий тур до Верховини, Криворівні та Коломиї, і оглядово-матрасна поїздка на Буковель.

Також пропонуються більш “дальні” вилазки – “Карпатський трамвай” у Вигоді, легендарний Манявський монастир, відвідання старої галицької столиці – Галича, екскурсійний тур до Івано-Франківська.

Є у кожного місцевого турбюро і найпопулярніша пропозиція, яка поєднує автобусний тур та активний туризм – підкорення української гори №1 Говерли.

Також в Карпатах не забувають використовувати можливості так званого “подієвого” туризму, базовою основою якого є фестивалі, що притягують любителів якогось культурного чи субкультурного напрямку. Фестиваль грибів у Ворохті, фестиваль бринзи в Рахові, “Гуцульський фестиваль” та інші події більшого чи меншого масштабу.

Тож для молодих та активних в Карпатах буде чим зайнятися, принаймні на 7-10 днів перебування розваг вистачить. А для людей старшого віку, які не можуть дозволити собі активні фізичні вправи, можна порадити лікувально-оздоровчі програми у місцевих санаторіях.

 

Читайте також:  У Карпатах другий день поспіль шукають заблукалого туриста. Фото

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.