facebook

Вчені розповіли, як важка робота впливає на сімейні відносини

Чим важче робочий день, тим більшу турботу чоловік виявляє до сім’ї, коли повертається.

1598123



Американський антрополог Бенджамен Трамбл встановив, що важкий робочий день у чоловіків покращує сімейні відносини ввечері. Дослідження опубліковане в журналі The Royal Society. За основу вчений взяв приклад болівійських аборигенів.

У ході дослідження вчений виміряв рівень гормонів в організмі аборигенів-мисливців. Були взяті проби слини перед виходом на полювання – вранці, під час полювання і після.

З’ясувалося, що чим важче був робочий день, тим більшу турботу він виявляв до сім’ї ,коли повертався.

Антрополог пояснює це виробленням гормонів тестостерону (основний чоловічий статевий гормон, який пов’язаний з агресивною поведінкою і змаганнями) і оксіцітоцін (гормон, який відповідає за любов, турботу і взаємодопомогу).

Виявилося, що чим вище рівень тестостерону піднімався днем, тим більше вироблялося окситоцину ввечері.

Раніше вважалося, що тестостерон і окситоцин конфліктують між собою, однак цей приклад показує їх взаємодію, що пояснюється соціальними функціями. Так, вдень мисливець повинен бути агресивний, але вдома, навпаки, йому слід піклуватися про близьких.

Однак важко сказати, наскільки це дослідження актуально у випадку з офісними співробітниками, для яких характерна монотонна робота.

Читайте також:  Гуцульщина повертається до життя після штормових вітрів, які завдали збитків гірським районам

Шукайте деталі в групі Facebook