facebook

Церква на Валах таки буде, проте на проект ще чекає обговорення і зміни

Сьогодні, вібулося засідання містобудівної ради на якому розглянули питання будівництва церкви на Валах, яке ось уже кілька місяців активно обговорюється в суспільстві.
DSC_4557 (1) (1)


До присутніх членів містобудівної ради і представників громадськості звернувся голова громади св. Миколая Ігор Остяк. Він представив проект будівництва та всі дозволи.

«В 2001 році територію колишнього кафе Казка передали фірмі «Конкорд», яка у свою чергу в 2004 році подарувала ділянку громаді для будівництва церкви. На підставі рішення сесії від 2005 року передано в оренду земельну ділянку. Боргів за оренду землі немає. Тому 27 грудня 2006 року на основі всіх документів міська рада прийняла рішення дозволити будівництво церкви. А вже  11 серпня 2015 року земельна ділянка перейшла в постійне користування громади» – запевнив Ігор Остяк.

Також представник громади представив проект заїзду техніки на об’єкт будівництва. В ньому йдеться, що будівельна техніка буде заїздити з вулиці Галицька – Василіянок –Дністровська попри канадський бізнес центр. І дозвіл на заїзд буде з 6 до 10 ранку і з 18 до 22 год.

Після представлення проекту, присутні на засіданні архітектори і громадські активісти почали вносити свої пропозиції та цікавитись деякими деталями будівництва.

Зокрема всіх цікавила висота і місткість будівлі. Як виявилося храм повине мати висоту 21 метр, це як 9 поверховий будинок і вміщувати 200 осіб. Проте активістів і деяких архітекторів обурили такі плани і вони запропонували внести деякі зміни до проекту і зменшити розміри храму, або навіть розробити новий з залученям молоді, щоб храм мав сучасний вигляд.

Окрім того архітектор Володимир Качмар запропонував дещо змінити проект самих робіт. Зокрема відмовитись від використання тиснених палів, а свердлити і заливати основу під храм. Адже на переконання архітектора важка техніка може зруйнувати вали.

Читайте також:  Івано-Франківський губернатор за мільйон придбав з салону «Шкоду»

Також архітектори запропонували змінити шлях для будівельної техніки і не пускати її на Вали, тільки до опорної стіни, а звідти піднімати матеріали краном.

Присутні активісти поцікавились у головного архітектора Дмитра Нижника чи є логіка будувати там церкву, якщо за кілька метрів є храм на Василіянок, а в п’яти хвилинах ходьби Катедра. На що головний архітектор відповів «А чому б і ні?».

Після годинного обговорення, члени містобудівної ради прийняли рішення рекомендувати громаді представити візуалізований проект будівництва на розгляд містян, заново розробити новий проект підвозу матеріалів, який би не руйнував вали і представити вертикальний зріз об’єкту будівництва.

Також містобудівна рада рекомендувала церковній громаді піти на діалог з громадськістю і знайти компромісне рішення, яке б влаштовувало всі сторони. Адже ділянка вже давно перебуває у власності і говорити про облаштування на цій землі якогось дитячого майданчика чи ще якогось обє’кту який передбачений документами є популізмом.

DSC_4547 (3)

DSC_4550 (2)

DSC_4554 (3)

DSC_4556 (2)

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.