facebook

Відпочинок у Карпатах влітку 2016: дивовижні місця серед гір та полонин

Де провести літню відпустку? «Звісно ж, на морі!» – Так відповість більшість. Але є й ті, хто впевнений: найласкавіше оксамитове море – у вересні. А влітку від розпеченого асфальту, нестерпної спеки і пилу галасливих міст найкраще захистить смарагдова зелень карпатських лісів.
43466_800x600_shayan


Гірські річки огорнуть своєю прохолодою, рятуючи від палючого сонця. А гостинні мешканці подарують тепло своїх сердець і посмішок, розкриють барвистий світ карпатського колориту. Якщо ви досі дивуєтесь тому, що в Карпати можна їздити не тільки на гірськолижні курорти, то ця добірка для вас.
Читайте про те, де відпочити у Карпатах влітку і пакуйте валізи!

Відпочинок на озері Синевир

Магія озера Синевир здавна притягує подорожніх. «Морське око» Національного природного парку сховалося у тиші на вершині гори Озірна. Блакитне озеро оточене багаторічними буками, ялівцем та легендами, про які почитати ви можете тут. Влітку довкола достигає ожина, чорниця, малина та інші дари природи. Можна попити найчистішої джерельної води.

У парку безліч туристичних стежок, велосипедних і кінних маршрутів. Рибалки можуть «відвести душу»: у довколишніх водоймах водиться форель. Сюди їдуть на фестиваль «На Синевір трембіти кличуть». Грибна юшка, мамалига зі шкварками, домашні копченості та нескінченна веселість.

Джерело фото: uatravel.pp.ua.

Як дістатися: зручніше їхати власним транспортом до селища Міжгір’я. Громадський ходить один раз в день.

Де зупинитися: біля озера є кемпінг ціна – 50 грн. А відпочинок у селі Синевирська Поляна стартує від 75 грн на добу з людини.

Сонячна Боржава

Теплі пейзажі залитої сонцем полонини Боржава гріють душу. Багато романтиків здійснюють сюди піші походи. Адже з найвищої гори цього хребта – Стій – відкривається приголомшлива панорама. А на північних схилах причаївся чаруючий водоспад Шипіт – найкрасивіший на Закарпатті. Влітку біля нього збираються неформали.

Джерело фото: propohody.com.

Як дістатися: до залитих сонцем лугів пройдіться пішки від селища Міжгір’я чи села Пилипець. Водоспад знаходиться за 6 км від Пилипця.

Де зупиниться: у приватному секторі житло від 80 грн.

Таємничі замки

У Закарпаття їдуть не тільки полюбуватися природними красотами. Пройшовши крізь холодну імлу століть, величаво застигли середньовічні замки. Похмурі таємниці Ужгородського замку, неприступний Замок Наречених, витончений Бережанський замок, сувора Чинадіївська фортеця – повідають вам свої історії.

Джерело фото: 5s.lviv.ua.

Замок Паланок, де не одне століття проливалася кров, тепер зустріне вас привітно і пригостить чашкою найсмачнішої кави.

Джерело фото: i-travel.com.ua.

І ви насолодитеся кавою, милуючись панорамою Мукачева. Зможете побувати у Білому домі – так називають чарівну резиденцію князів Ракоці. Будьте певні, відпочинок у Мукачевому влітку вам точно сподобається!

Джерело фото: neo7777vitaha.livejournal.com.

Здійсніть романтичну подорож до «Замка любові» і подивіться на рештки у фортеці, яку контролювали тамплієри. І неодмінно загляньте у Середнянські винні підвали – це найбільший виноробний центр Закарпаття.

А вже якщо ви будете в Ужгороді, подивіться на улюблене місце відпочинку городян – вулканічний купол. Тут вас чекає прохолода блакитної води і химерні вулканічні візерунки.

Читайте також:  Мешканець Донецька показав "покращення", яке прийшло після утворення "ДНР" (відео)

Джерело фото: geocaching.su.

Як дістатися: слід доїхати до Ужгорода чи Мукачева – всі ці красоти розташовані або в самих містах, або неподалік. Наприклад, Невицький замок – всього за 12 км від Ужгорода, а Чинадіївська фортеця – 60 км від Мукачева.

Де зупинитися: і в Ужгороді, і в Мукачеві великий вибір житла на будь-який смак і гаманець.

Відпочинок у Буковелі влітку

Неможливо уявити відпочинок у Карпатах без Буковеля. Ви можете запитати, що робити на гірськолижному курорті влітку? А як щодо того, щоб спробувати дайвінг? А рафтинг? А кінні прогулянки? Це і ще багато чого іншого пропонує курорт «Буковель». Ви можете позасмагати на пляжі біля гірського озера, половити форель, покататися на водних лижах, гідроциклі, вейкборді, випробувати сили в екстрим-парку і на скеледромі.

А ще Буковель – це мрія кожного велосипедиста. Адже тут звивисті гірські траси і великий велопарк. А якщо приїхати у червні, можна потрапити на Гуцул-фест, де пригощають хмільною медовухою, та на фестиваль барбекю «Буковельські смаколики».

Джерело фото: pritulya.com.

Як дістатися: з Івано-Франківська регулярно курсують маршрутки.

Де зупинитися: 7 шикарних готельних комплексів і вілла-шале. Але ціни досить високі. Можна зупинитися у довколишніх селах і користуватися інфраструктурою курорту. Так вийде значно дешевше.

Красуня Коломия

Коломия – це «зірка» Карпатського регіону. Вишукана австро-угорська архітектура збереглася тут і донині. А про традиції краю розповість музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття. Все це варто побачити, приїхавши на відпочинок у Коломию. Одна з найбільш відвідуваних визначних пам’яток міста – музей «Писанка». Але з ним конкурує тутешній сувенірний ринок, що не обходить стороною жоден турист.

Джерело фото: alisternoorm.com.

Як дістатися: доїхати поїздом можна з Києва, Львова. І мінімум раз на годину з автовокзалу Івано-Франківська до Коломиї відправляються автобуси.

Де зупинитися: оселитися у приватному секторі, ціна – від 80 грн.

Містична Криворівня – відпочинок зі смаком

За гуцульським колоритом і за гірським екстримом їдьте у Криворівню. Це село-музей і столиця Гуцульщини. Саме ці мальовничі пейзажі полюбилися режисерові Сергію Параджанову. Не вірите – перевірте самі, зазирніть до музею «Гуцульська гражда». Сцени кінокартини «Тіні забутих предків» знімалися саме тут.

Але приваблює туристів не тільки панорама і історія: щороку тут проходить відомий фестиваль «Черемош-фест». Це час випробувати себе, намагаючись сплавитися по бурхливій гірській річці. Наїзники можуть осідлати вороного, а велосипедисти – помчати по гірських трасах на «залізному коні». І ще Криворівня вважається одним з тих потайних куточків, де здавна живуть карпатські маги – мольфари.

Джерело фото: panoramio.com, автор фото: Arsen Hartman.

Як дістатися: за 40 км від села знаходиться залізнична станція Ворохта, за 30 кілометрів – Вижниця. Тут же проходить дорога Татарів – Коломия.

Де зупинитися: є тільки приватний сектор. Ціни порадують – від 50 грн/люд.

Читайте також:  “Криві ноги?”, “Не криві, а просто так стала”: Катя Осадча у міні-сукні викликала шaлену суперечку (фото)

Східниця цілюща

Де найбільше зосереджено цілющих джерел у Європі? В українській Східниці! Тут біля сорока джерел, і кожне з них унікальне. А місцеві лікувальні грязі повертають здоров’я і молодість. Але ще цей край славиться своїми пейзажами. Ніби альпійські луки, залиті сонцем! За це Східницю називають Українською Швейцарією. Поруч з селом знаходиться Національний природний парк «Сколівські Бескиди» з його пралісами. А там височить неприступна фортеця Тустань, що виросла серед скель…

Джерело фото: panoramio.com, автор фото: Влад Гуменюк.

Як дістатися: поїздом добратися до Трускавця або Борислава, звідти до Східниці курсують маршрутки. Також регулярне автобусне сполучення є зі Львова.

Де зупинитися: для відпочинку і Східниці часто звертають увагу на приватний сектор, ціни стартують від 55 грн/добу.

Мінеральні води Поляни – відпочинок і здоров’я

Відкрийте для себе ще один чарівний куточок закарпатського краю – село-курорт Поляна. Це мінеральне джерело здоров’я, оточене багатовіковими буками. Тут море цілющих джерел, ягід і грибів. Ну де ще за лічені хвилини ви назбираєте повнісінький кошик білих грибів?

Джерело фото: poljana-tour.ltd.ua.

Як дістатися: найближча залізнична станція – Свалява, знаходиться за 10 км від Поляни. Регулярне автобусне сполучення є з Ужгородом.

Де зупинитися: тут активно розвивається готельний бізнес, багато приватних міні-готелей.

Велетенська Говерла

Ворохта та Яремче. Ці два мальовничих селища у всіх на слуху. Приїхавши сюди, ви сповна відчуєте карпатський колорит і зрозумієте, що значить гуцульська архітектура. А незвичайні мости-віадуки – еталон інженерного мистецтва, варто побачити хоч раз в житті! Але ще ці два селища зручні для мандрівників, які збираються підкорювати Карпатський біосферник. І, звичайно ж, перлину українських Карпат – велетенську гору Говерлу. Сходження на гору – це один з найпопулярніших туристичних маршрутів. Приготуйтеся, потрібно пройти більше 3 кілометрів вгору! Але панорама, яка відкриється перед вами, того варта.

Джерело фото: kuluarbc.com.ua.

Як дістатися: ви легко доїдете до Ворохти та Яремче з Івано-Франківська електричками або маршрутками.

Де зупинитися: великий вибір у приватному секторі, ціна від 60 грн, є готелі.

Відпочинок на солоних озерах

«Мертве море» України – Солотвинські озера, які знаходяться біля кордону з Румунією. Вони настільки солоні, що навіть якщо ви не вмієте плавати, сміливо лізьте у воду – нічого з вами не станеться. Сюди їдуть на лікування, адже курорт відомий своїми грязями. Дізнатися більше про видобуток солі можна у музеї історії соляних копалень у Солотвині.

Джерело фото: wikimedia.org.

Як дістатися: зі Львова до Солотвино курсує поїзд. Також можна доїхати власним транспортом.

Де зупинитися: вартість проживання у готелях близько 150 грн/люд.

Біля чистих джерел Шаян

Курорт Шаян – чудовий порятунок від літньої спеки. Поряд з селищем ви знайдете чисте озеро з облаштованими пляжами, катамаранами і відмінною риболовлею. Своє життя на курорті можна урізноманітнити походами, каякінгом і катанням на квадроциклах. Але головне – цілющі мінеральні води, які допоможуть набратися сил на весь рік.

Читайте також:  Водолази витягнули з Прута тіло невідомого чоловіка

Джерело фото: legenda-shayan.ub.ua.

Як дістатися: автобусом з Ужгорода чи Мукачева.

Де зупинитися: безліч санаторіїв, баз відпочинку і готелів.

У термальних фонтанах

А ви вже викупалися у фонтані-ілюзії? Здається, що золотий кран просто витає у повітрі! Термальні води ллються на вас з величезного пивного кухля, чашки кави, пляшки вина… Це – Косино. Опинившись у цьому затишному містечку, загляньте на гамірний Косівський базар – не залишитеся без закарпатського сувеніра. А неподалік розташувалося село Шешори з його сріблястими водоспадами, і Національний парк «Гуцульщина». Приїздіть у Косино і ваш відпочинок у Карпатах влітку 2016 буде незабутнім!

Джерело фото: kosino.com.ua.

Як дістатися: з Ужгорода до станції «Косонь» курсує поїзд. Звідти до курорту можна доїхати автобусом або таксі. Є регулярне автобусне сполучення з Берегово.

Де зупинитися: можна зняти житло біля термальних басейнів.

Столиця лозоплетіння

Родзинка Закарпаття – село Іза. Це центр лозоплетіння, звідки ви не зможете поїхати, не прихопивши з собою пару симпатичних кошиків. Тут роблять з лози практично все: стільці, столи, крісла… А ще село славиться на всю округу своєю сироварнею «Бараново». І фермою з розведення плямистих оленів.

Джерело фото: kolochava.com.

Як дістатися: з Мукачева чи Ужгорода до Хуста, звідти всього 5 км до села.

Де зупинитися: у готелях Хуста, або у приватних садибах в Ізі.

Окраса Берегово

Хочете поніжитися у термальних ваннах? Оберіть відпочинок у Берегово: місті з термальним басейном. Оцініть його вишукану архітектуру, побувайте у старовинних винних погребах. Подивіться чудовий Палац Шенборнів і покуштуйте закарпатську кухню під час гастрономічного фестивалю «Сливовий леквар», який проходить у селі Геча.

Джерело фото: wikimedia.org.

Як дістатися: до Ужгорода чи Мукачева автобусом або маршруткою.

Де зупинитися: у приватних господарів можна знайти пропозицію від 60 грн/добу.

Весела Гамора

Українська «Гамора» – єдина працююча водяна кузня Європи, що скромно загубилася у карпатських лісах. Про неї мало хто знає. І дарма. Щороку тут проходить феєричний фестиваль «Гамора», куди з’їжджаються ковалі і туристи. Якось на фестивалі презентували викуваний вручну спортивний автомобіль! Тут грають трембіти, пригощають баношем, дають спробувати себе у ролі коваля, гончара, ткача… А ще можна з’їздити у форелеве господарство «Ждимир», зійти на красуню-гору Кук і побувати у старих шахтарських шахтах Ільниці.

Автор фото: Юрій Крилівець.

Як дістатися: автобусом до Лисичова можна доїхати з Ужгорода.

Де зупинитися: під час фестивалю у селі розбивають наметове містечко.

Карпатський трамвай

Хочете побачити якомога більше природних красот Карпат за один день? Відправляйтеся у захоплюючу подорож Карпатським трамваєм, він помчить вас у смарагдові ліси вздовж чистої гірської річки Мізунка.

Джерело фото: chernivtsi-tours.com.ua.

Як дістатися: трамвай відправляється від селища Вигода, що за 125 км від Львова і 75 км від Івано-Франківська. Все це тільки мала дещиця того, чим можуть здивувати Карпати.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.