facebook

Who are you, містер Стратюк? Цікаві факти про нового прокурора Івано- Франківщини

16 липня генеральний прокурор України Юрій Луценко представив колективу Івано-Франківскої обласної прокуратури нового керівника – Стратюка Олександра Миколайовича.Генпрокурор відрапортував, що приїхав з новим прокурором аби “покласти край незаконній вирубці лісу”.



41084653__large

Відомостей про “свіжого” очільника обласної прокуратури небагато проте, є кілька цікавих фактів. Серед них – “війна” із мером Ужгорода та участь у виборах в Парламент.

БІОГРАФІЯ

Відомо, що народився старший радник юстиції Олександр Стратюк 6 квітня 1967 року в селі Жаврів Гощанського району Рівненської області, адвокат, працював у Києві, в органах прокуратури з 1994 р.

 

https://pp.vk.me/c631821/v631821767/38968/LpGlojC0D4E.jpg

 

Обіймав різні посади у прокуратурі Чернівецької області, потім очолював прокуратуру Бєлозерського району Херсонської області та прокуратуру Дніпровського району міста Херсона. До призначення на Івано-Франківщину з 30 жовтня 2014 р. працював на посаді заступника прокурора Харківської області.

ВОЯЖ НА ЗАКАРПАТТЯ

Але відрядження на Івано-Франківщину стало не першим для Стратюка переїздом на Західну Україну. В 2008 році він був призначений на посаду прокурора Ужгорода, де запам’ятався активним протистоянням з мером міста Сергієм Ратушняком.

 

Тоді він подав 30 протестів на рішення міськради, що стосувались виділення земельних ділянок (у тому числі 23 гектарів землі Боздоського парку), 95 % з яких депутатами були відхилені, як необґрунтовані. Дії Стратюка представники місцевої влади називали саботажем і виконанням “замовлення” з боку Віктора Балоги.

Кульмінація конфлікту сталась в квітні 2008 року, коли представники МВС та облпрокуратури в ході обшуку в міськраді Ужгорода вилучили первинну документацію на 60 об’єктів нерухомості міста.

У відповідь, депутати міської ради прийняли звернення до Генпрокурора і Президента з вимогою відсторонити керівництво обласної міліції, прокурора м. Ужгорода Стратюка і тодішнього прокурора Закарпаття Юрія Бенцу з займаних посад. Крім того, мер Ужгорода Ратушняк вимагав порушити кримінальну справу проти Стратюка і заявляв, що законник має рясний корупційний шлейф – він двічі був звільнений з органів прокуратури “за корупцію і профнепридатність”.

Читайте також:  На крісло прокурора Івано-Франківська претендують суддя, адвокат, слідчий та брат екс-голови ОДА

До слова, на Харківщині та Херсонщині Олександр Стратюк також активно боровся із рішеннями міської влади та “пильнував” за роботою комунальних підприємств.

ВИБОРИ 2012

 

Цікаво, що на виборах народних депутатів України 28 жовтня 2012 року по Одномандатному виборчому округу №68 (Закарпатська область) балотувався самовисуванець Стратюк Олександр Миколайович.

Там він іще раз зустрівся зі своїм давнім цімбором – на той час вже екс-міським головою Ужгорода Сергієм Ратушняком.

У своїй передвиборчій програмі кандидат Стратюк обіцяв: боротьбу з корупцією, підвищення ефективності боротьби з контрабандою; скорочення не менш як на третину чиновницького апарату, ліквідацію органів влади, що виконують дублюючі функції; заборону отримання двох і більше квартир за рахунок державного чи місцевого бюджетів; введення кримінальної відповідальності народних депутатів України за голосування по електронній системі «Рада» чужими картками; підвищення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, членів їх сімей та близьких родичів; визначення поняття корупційного діяння в Кримінальному кодексі України, введення кваліфікуючої ознаки злочинів – вчинення внаслідок корупційного діяння, та посилення покарання за такі злочини та ін.

Втім, виборці таким обіцянкам не повірили і в результаті, серед 13 кандидатів Олександр Стратюк набрав найменше голосів – 181 (0.18%). Ратушняк тоді став другим (18 827; 19.51%).

 

https://pp.vk.me/c604329/v604329767/1a03e/jHRVnTJXFqs.jpg

zakarpattya.net.ua

СТАТКИ

Прокурорська правда пише, що в Олександр Стратюк в 2014 році заробив 142,3 тис. грн., з них лише 49,9 тис. грн. – заробітна плата, а 1,2 тис. грн. – дохід від підприємництва. 91 тис. грн. – інші види доходів.

 

 

Сім’я прокурора задекларувала 186,1 тис. грн., з них 44,9 тис. грн. – заробітна плата, 1,2 тис. грн. – дохід від підприємництва і цілих 140 тис. грн. – подарунки, призи і виграші.

З нерухомості прокурору належить лише квартира в 30 кв.м., а ось сім’я прокурора має дві квартири в 33 кв.м. і 76 кв.м.

 

Читайте також:  Прокурор Прикарпаття катається на елітному позашляховику своєї "бідної" дружини (фото+відео)

123456789

Оригінал декларації

 

Попередника Стратюка на посаді прокурора Івано-Франківської області Владислава Братюка звільнили з органів прокуратури. Нагадаємо він очолював прокуратуру Івано-Франківської області з 30 червня минулого року.

Вже у вересні Генпрокурор Юрій Луценко пообіцяв знову навідатися до Івано-Франківська – перевірити перші результати роботи свого ставленика. Чи встигне новий прокурор побороти “лісову та гравійну  мафію”?

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.