facebook

На вулицях Рогатина знайшли півсотні давніх надгробків (ФОТО)

Велику кількість фрагментів єврейських надгробків знайшли під час комунальних робіт на вулиці Драгоманова та вулиці Завода, що веде через річку Гнила Липа, у Рогатині.

pLIti (1)


Знахідки були сконцентровані в північно-західному районі міста. Подробиці знахідки повідомив рогатинський краєзнавець Михайло Воробець. 

Дослідник історії рідного краю прогнозує, що під час подальших ремонтних робіт в місті надгробків знайдеться ще більше, адже їх використовували колись для дорожнього покриття, йдеться на сайті проекту “Єврейська спадщина Рогатина” Jewish Headstone Recovery Project.

У цілому близько 50 matzevot (надгробків) було виявлено в цьому місяці, серед них один – з червоного граніту, повністю неушкоджений і вагою приблизно 350-400 кілограмів, йдеться на сайті.

Переклад різьбленого єврейського тексту на прекрасному гранітному камені розповідає, чий це камінь: “Хана, дочка поважного нашого покійного, виняткового вчителя Іцхака Цві Нагельберга, нехай його  пам’ять буде за благословенням, померла 26 дня місяця Шват 5695 [1935]”

Напис продовжується, описуючи Хану  в поетичному тексті, з першої літери кожного рядка виклавши її ім’я:

Мудра серцем, похована тут.
Смиренна, дорога душа.
Їй було 75.
Дочка богобоязної людини
Відбула до свого вічного спокою.
Хай душа її буде з Обітованною Землею
І обдаровує милістю бідних із плодів її рук,
що отримала свою частку від грядущого світу, коли ще жила.
Скромна, навіть коли була дівчинкою.
Дівчиною покинула їх
З душею очищеною 7 разів.
Хай її пам’ять буде благословенна серед тих, хто живе.

З урахуванням того, що матеріалом є камінь з червоного граніту, а датою її смерті є 1935 рік, припускають, що жінка була похована на новому єврейському кладовищі Рогатина, яке було відкрито в 1920-х роках. На сьогодні існує декілька подібних великих надгробків з червоного граніту на цьому ж кладовищі, розташованому в північній частині міста, пише Курс.

Читайте також:  У Кривому Розі батьки спалили в тазу і втопили прийомну дочку

Ольга Вербяна надіслала проекту 24 відмінні фотографії надгробків, які зараз є повністю відновленими на старому єврейському кладовищі, й утримуються згідно з планом, запропонованим рабином Колесником з Івано-Франківська.

“Ми маємо за мету зробити додаткові фотографії надгробків під час нашого наступного візиту до Рогатина 6 вересня. Ми вдячні Ользі Вербяній, Світлані Роскош, Михайлові Воробцю, офіційним особам Рогатина і місцевим мешканцям за те, що віднайшли ці камені і повідомили нас про це відкриття”, – кажуть автори проекту.

За результатами своїх візитів у Рогатин у травні 2011 року, квітні 2013-го та травні 2016 року учасники проекту “Єврейська спадщина Рогатина” склали карту надгробків, які були врятовані в місті впродовж останніх п’яти років, інформують ВІкна.

“Ми будемо оновлювати карту у вересні, щоб включити камені, врятовані на вулиці Драгоманова та вулиці Завода, відразу, як побачимо точне місце, де камені були знайденими”, – кажуть автори проекту.

Довідково: “Єврейська спадщина Рогатина” є волонтерською програмою, метою якої є збереження історичної спадщини та набуття освіти; організація працює задля ради відновлення історії Рогатинської єврейської громади з людьми та матеріальними пам’ятками у теперішньому місті у співпраці з нинішніми жителями Рогатина і добровольцями з усього світу.

Зараз програма зосереджена, головним чином, на пошуках та відновленні фрагментів єврейських надгробків, які залишилися у місті, та їх поверненню на старий єврейський цвинтар.

Майбутні плани включають у себе очищення та відновлення старого цвинтаря, створення пам’ятного місця для встановлення відновлених надгробків та їх фрагментів, а також розробку освітніх матеріалів для відродження пам’яті та пошани до національних громад, які колись проживали у Рогатині.

plITI (2)

pliti

pliti-nadgrobni

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.