facebook

Як каратимуть українських чиновників за брехню в деклараціях

Під повну перевірку декларацій у встановленому порядку будуть підпадати особи, що займають відповідальне та особливо відповідальне становище
1lba8

За недостовірні відомості в декларації чиновника про майно понад 345 тис. грн передбачено кримінальне покарання від штрафу в 43-51 тис. грн до позбавлення волі на строк до 2 років.

Про це заявила у вівторок в Краматорську заступник директора департаменту контролю та перевірки декларацій, моніторингу способу життя Національного агентства з питань запобігання корупції Тетяна Шкребко під час брифінгу, пише Економічна правда з посиланням на Укрінформ.

За її словами “НАПКА буде здійснювати наступні види контролю: по своєчасності подання декларацій, про правомірність і правильність заповнення, по логічному і арифметичному контролю, а також буде здійснювати повну перевірку декларацій”.

За словами Шкребко, під повну перевірку декларацій у встановленому порядку будуть підпадати особи, що займають відповідальне та особливо відповідальне становище, держслужбовці, відповідно до закону про державну службу, які підпадають під категорію А і Б, держслужбовці, які підпадають під категорію 1-3 згідно із законом про місцевому самоврядування, судді, прокурори, слідчі, а також особи, що займають посади з високим і підвищеним корупційним ризиком.

Крім того, повній перевірці підлягає декларація суб’єкта декларування в разі якщо член сім’ї відмовиться надавати інформацію для заповнення декларації. Також повна перевірка проводиться у разі отримання інформації про невідповідність способу життя суб’єкта декларування.

“НАПКА проводитиме перевірку, її результати будуть систематизовані у вигляді ув’язнення. І в разі порушень, які будуть по недостовірності відомостей про майно до 138 тис. грн, особи будуть притягнуті до дисциплінарної відповідальності. У разі перевищення від 138 до 345 тис. грн – буде адміністративний штраф в розмірі від 17 до 43 тис. грн. Якщо недостовірність відомостей про майно буде перевищувати більш, ніж 345 тис. грн, то це може бути або штраф до 51 тис. грн, або кримінальна відповідальність терміном до 2 років “, – повідомила Шкребко.

Читайте також:  "Впевнена, що його шукають...": Мілан. Живе на вулиці. Дуже агресивний. Говорить на українській мові

Представник Назка також зазначила, що відповідні справи будуть передаватися в суд, який і буде приймати рішення.

Шкребко також заявила, що чиновники, які, починаючи з 15 серпня, будуть подавати декларації, “до кінця року вже можуть бути притягнуті до відповідальності”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.