facebook

Відпочинок на Прикарпатті: Загадковий заповідник «Горгани»

«Горгани» – живописне місце в Карпатах. І хоча сама назва заповідника багатьом нічого не скаже, відвідати його потрібно обов’язково.

02-karpaty-gorgany-614x395
Горгани – це система гірських хребтів, що займає площу в 5344 га на території Івано-Франківської та Закарпатської областей. Назва цього гірського масиву дала його неповторна і унікальна особливість, пише ВСВІТІ.

«Горганами» називають кам’янисті розсипи, якими вкриті тутешні вершини, оскільки при русі по гірських схилах камені видають глухий шум (ґорготіння). Цих кам’яних осипів досить багато – вони займають приблизно 11% заповідної території.

6d3674d3dbec-614x395

Заповідник «Горгани» знаходиться біля підніжжя гори Довбушанка. Він був створений в 1996 році на базі лісництва з метою збереження реліктової сосни кедрової європейської.

Крім кам’яних розсипів, заповідник є унікальним і тим, що його територія переважно незаймана. «Горгани» є свого роду важкодоступними, але при цьому дуже красивими кам’яними джунглями.

Серцевина заповідника – хребет Горгани довжиною 8 км. Цікаво, що в кінці хребта, який в першій половині ХХ століття межував зі старим польсько-чехословацьким кордоном, сьогодні можна побачити збережені старі кілометрові стовпи з гербом Чехословаччини.

Діапазон висот вершин становить приблизно 1000 м. Висота найвищої вершини, Довбушанки – 1754 м. У міру сходження на неї людина по черзі потрапляє до трьох поясів рослинності: широколистному, хвойному і субальпійському.

IMG_4582-614x395


Тут росте близько 400 видів рослин і мешкає більше 150 видів тварин. Життєдіяльність рослинного і тваринного світу підтримує густа система гірських річок. Також можна побачити невеликі озера і водоспади.

Якщо залишити межі заповідної зони, то найвищою точкою Горган є гора Сивуля (1836 м). Крім заповідника, в Горганах також є ландшафтний заказник «Грофа». Він опоясує однойменну гірську вершину (1748 м) в Рожнятівському районі Івано-Франківської області.

Читайте також:  На той світ: як виглядають “Довбушеві комори” біля Верховини. ФОТО

Найбільш відомими місцями Горган є Мізунський водоспад, гірськолижний курорт «Буковель» та перлина Карпат – озеро Синевир

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.