facebook

Відпочинок в Україні — задоволення не з дешевих

Два літні місяці залишилися позаду, тож чимало прикарпатців уже встигли використати свої відпустки і насолодитися відпочинком: поніжитися на березі моря чи річки, відвідати нові міста чи країни, підкорити гірську вершину… Хтось не відпочивав — зробив у квартирі ремонт… Словом, варіантів, як провести літню відпустку, — безліч, пише “Галичина”.

timthumb

Соціологія відпочинку

За даними соціологічного опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМіС), 63% українців цього року взагалі не планують відпочивати. Як зізналися 25% з них, вони просто не мають можливості кудись поїхати, а 37% проведуть відпустку вдома. А от 9% опитаних проведуть вакації на дачах чи в заміських будиночках, 8% поїдуть у Карпати, 5% — у село, 2% — за кордон. Цікаво, що торік лише 1% українців проводив своє літо за межами України. У Крим, як і рік тому, планує поїхати 1% респондентів. Не визначилися з проведенням відпустки 12% опитаних.

Найбільша кількість тих, хто не планує літньої відпустки цього року, зосереджена в західному регіоні (73%), найменша — у центральному (58%). До Карпат поїдуть переважно жителі західного та центрального регіонів, а дачі та заміські будиночки найчастіше обирають східняки (16%). За кордон, природно, поїде найбільше людей із західного регіону (3% проти 0,4% зі східного). КМіС проводив соцопитування з 19 по 31 травня. Методом особистого інтерв’ю опитано 2014 респондентів, що живуть у 108 населених пунктах України, крім окупованих територій.

Іванофранківці обирають Туреччину


За словами менеджера туристичної агенції «Мега-тур» ірини Дрогомирецької, цього року кількість тих, хто планує відпочивати за кордоном, збільшилася десь на 60%. інакше вважає директор туристичного агентства «Еней» Катерина Касапчук. На її думку, кількість іванофранківців, котрі подорожують світом, з кожним роком зменшується. Причини зрозумілі — низький рівень життя і доходів, істотне подорожчання валюти.

«На кожен товар є свій покупець, і в кожного є свій бюджет, наприклад, раніше плановий бюджет на відпочинок становив 2 000 доларів, цього року — 1 000», — коментує вона.

Туреччина, Болгарія, Єгипет, Чорногорія, Хорватія — саме ці країни, за словами Ірини Дрогомирецької, цього року найчастіше обирають іванофранківці.

«Беззаперечним лідером є Туреччина. Туристів насамперед приваблюють порівняно низькі ціни турів та висока якість сервісу. Відпочинок двох осіб тривалістю 7 ночей за системою «все включено» коштуватиме близько 400-600 доларів. Попри те, що путівки до Болгарії цього року подорожчали, все одно попит на відпочинок у цій країні не зменшується. Популярними цього року стали Чорногорія та Хорватія. За 10 ночей у Чорногорії без харчування двоє відпочивальників заплатять 500 євро, якщо їхати автобусом. А от авіаподорож обійдеться уже в 1 000 доларів. Відпочинок для двох у Єгипті (7 ночей, система «все включено») потягне 600—800 доларів, що дорожче, аніж торік.

Останнім часом прикарпатці цікавляться й екзотичними країнами, такими як Таїланд чи Шрі-Ланка.

«Гарячу» путівку для двох на 10 ночей до Шрі-Ланки можна купити за 800 доларів. Таїланд обійдеться у більшу суму — в 2 000 «зелених», — зауважує менеджер.

Катерина Касапчук також виділяє дві країни-лідери — Туреччину і Болгарію. Прикарпатці так їх полюбляють через те, що це доволі економні напрямки. Бюджет відпочинку в Болгарії сім’ї з двох дорослих і двох дітей — 800 євро. За словами моєї співрозмовниці, вартість цього туру здешевлює спосіб добирання до цієї країни, адже доїхати туди можна як автобусом, так і власним автомобілем. Турецькі курорти завжди були популярними серед українців насамперед через систему «все включено», за якою працює більшість їхніх готелів. Вартість подорожі на 10 днів сім’ї з чотирьох осіб — 1 500 доларів, торік — 2 500.

Читайте також:  “Погрожував зарізати і по черзі зґвалтував”: педофіл жорстко познущався з 12-річних дівчат

«Можна зрозуміти, чому подешевшав відпочинок у Туреччині, — роз’яснює Катерина Касапчук. — По-перше, через заборону для росіян відвідувати цю країну, яка діяла раніше, російські туроператори не обслуговували цей напрямок. По-друге, неспокійна обстановка в країні: теракти, спроба військового перевороту і оголошення надзвичайного стану вплинули на здешевлення турів. Втім, туристів не відлякали. А от Греція цього року мала неабиякий попит у росіян. Російські оператори, намагаючись перекрити турецький напрямок грецьким, ще задовго до початку літнього сезону забронювали номери в найкращих готелях. і всі гарні готелі Греції, куди раніше подорожували наші клієнти, або вже були недоступними для бронювання, або виставили надто високі ціни».

— Нещодавно повернулися з Аланії (Туреччина), — розповідає Леся Репела з Івано-Франківська. — Відпочивали в готелі «Mucarnas Spa Resort» за системою «все включено» двоє дорослих і двоє дітей. Задоволення обійшлося нам в 1 800 доларів. На мою думку, для сімей з маленькими дітками це оптимальний варіант. По-перше, не потрібно візи. По-друге, не хвилюєшся про дорогу в готель і назад, усюди забезпечують трансфер. По-третє, їжа різноманітна, так що навіть мої привереди могли собі щось вибрати до смаку. По-четверте, їхній сервіс і ставлення до дітей дуже позитивні. Крім того, ціна виявилася нижчою, аніж на європейські курорти. Діти були сповнені емоцій і вражень, бо це їхня перша поїздка на море. Якщо б їхали самі, то однозначно обрали б щось інше для відпочинку. Поїхали б кудись, де можна щось цікаве побачити, любимо блукати невідомими вуличками міст, а не весь час валятися на пляжі і бути «прив’язаними» до готелюѕ

До країни пірамід і фараонів

Окрім Болгарії й Туреччини, прикарпатці зокрема та українці загалом дуже полюбляють відпочивати в країні фараонів та пірамід. За словами Катерини Касапчук, хоча в серпні в Єгипті доволі спекотно, це не зупиняє мандрівників. Вартість відпочинку сім’ї з чотирьох осіб тривалістю 10 ночей у гарному готелі відомих курортів Хургади та Шарм-ель-Шейха за системою «все включено» — 35 000 гривень. «Ще один плюс Туреччини чи Єгипту — це країни з миттєвою візою, тому жодних довідок збирати не потрібно, захотів — і одразу полетів, з іспанією чи Португалією — складніше, потрібно мати шенгенську візу», — роз’яснює директор туристичного агентства «Еней».
— На початку червня ми відвідали Єгипет. Давно туди збирались, — ділиться враженнями стоматолог Тетяна Сатур. — Чоловік мріяв відсвяткувати свій день народження біля пірамід. Путівки замовили заздалегідь, знайшли за адекватною ціною. Провели 10 незабутніх днів. Екскурсії в Каїр, до пірамід, сфінксів — краса. Готель — на першій лінії моря, вода прозора і тепла. Та й на території готелю було чимало басейнів і цілий аквапарк із 20 атракціонами для дітей — рай. Величезний плюс — жодного тобі туриста з Росії. Багато німців.

Читайте також:  Ведмедицю Христю знайшли в Івано-Франківську: тварину у спеку замкнули в бусі

Відпочинок у готелях Туреччини чи Єгипту, як правило, обирають сім’ї з дітьми. За словами Катерини Касапчук, молодь любить проводити літню відпустку на Кіпрі. Щоправда, вакації на цьому острові добряче потрусять гаманці відпочивальників. «У 1 500 євро обійдеться відпочинок у тризірковому готелі Кіпру лише зі сніданками чи зі сніданками і вечерями», — каже вона.

Зрозуміло, що літо — це найактивніший сезон, саме тоді люди найбільше подорожують. Свою нішу займають й автобусні тури Європою. Це більш активний відпочинок, в одному турі можна побачити декілька країн, є екскурсійні подорожі з відпочинком на морі, наприклад, на узбережжі в Словенії, італії, іспанії чи Греції. Бюджет таких турів — від 280 євро. Закордонний відпочинок — таки дороге задоволення. Не кожному він по кишені. Втім, Катерина Касапчук зауважує, що якщо забронювати готель десь у січні, то можна зекономити до 40%.

Дорога Одеса

Але щоб поніжитися на сонечку на березі моря, не обов’язково перетинати кордон. Попри анексію Криму, в Україні є чимало гарних морських курортів у Херсонській, Миколаївській, Запорізькій, Одеській областях. Ірина Дрогомирецька зауважує, що Україна має великий потенціал у цьому плані, втім ціни на вітчизняний відпочинок часто відлякують туристів, а не навпаки. «На жаль, цього року в Одесі дуже високі ціни, і люди, ознайомившись із ними, обирають закордонний відпочинок, — констатує вона. — Це дуже великий мінус, тому що наша країна має великий ресурс для розвитку туризму, і я б із задоволенням продавала путівки на вітчизняні курорти. Нещодавно рахувала з туристами вартість відпочинку для двох у готелі економ-класу Одеси на 7 ночей зі сніданками та вечерями — вийшло 17 000 гривень».

Катерина Касапчук погоджується з колегою, що відпочинок в Україні — задоволення не з дешевих. «Можна зекономити, якщо поїхати до Одеси поїздом, а вже автобусом добратися до популярних курортів у Коблево, Затоку тощо і поселитися в приватному секторі. Вартість однієї доби проживання в квартирі «за 5 хвилин до моря» — 800 гривень. «Відпочинок двох дорослих і двох дітей під Одесою тривалістю 10 діб, без врахування вартості дороги, обійдеться в 15 тисяч гривень», — констатує моя співрозмовниця.

Марина Нечипоренко з Івано-Франківська для свого цьогорічного відпочинку також обрала Одесу.

«В «перлині біля моря» була наприкінці червня. Їхала разом з подругою на тиждень. «Кілька днів біля моря — те, що мені було потрібно, — розповідає дівчина. — Втім, думала, що відпочинок обійдеться дешевше. Загалом на цю поїздку витратила близько 6 000 гривень. Одеські ціни добряче витрусили мій гаманець. Кімната на двох у хостелі обійшлася нам у 500 гривень за добу. Харчувалися переважно в кафе і ресторанах — це доволі дорого. Одеса — взагалі дороге місто, таке враження, що кожен ставить ціни, які хоче. Помітила, що в Одесі збільшилася кількість україномовних туристів, це мене дуже тішило. Крім того, Одеса — дуже красиве місто, тут є що побачити, куди піти. Різноманітні концерти, дискотеки в нічних клубах — вибрати є з чого, нудьгувати точно не доведеться».

Читайте також:  Марія Яремчук отримала оригінальний подарунок від свого шанувальника, який проживає в Італії

Категорії туристів

«Дешево і сердито» — саме це словосполучення влучно характеризує основні вимоги наших краян до відпочинку. «Більшість прикарпатців хоче отримати хороший сервіс за невисоку ціну, словом, всі хочуть зекономити», — зауважує Ірина Дрогомирецька.

Загалом серед прикарпатців можна знайти чи не всі типи туристів. Є чимало тих, котрі кожну відпустку присвячують подорожі в іншу країну. І не завжди звертаються за допомогою до турфірм. Якщо заздалегідь купити квиток на літак, забронювати номер у хостелі чи в готелі, можна добряче зекономити і побачити максимум за мінімум коштів. інший тип туристів — ті, хто взагалі не розглядає іноземні країни як варіант.

«Цього року задовольнюся відпочинком в Україні, адже, живучи на Прикарпатті, маємо велику перевагу, якою гріх не скористатися, — гори, — розповідає іванофранківець Петро іваницький. — Такий відпочинок не потребує чималих фінансових затрат, тому доступний майже кожному. А от незабутні враження гарантовано. Похід у гори — це не лише підкорення вершин. Часто з дружиною просто йдемо туди, щоб подихати свіжим гірським повітрям, насолодитися дивовижними краєвидами, поласувати ягодами чи назбирати грибів».

Чимало жителів Івано-Франківської області взагалі не відпочивають на заморських чи вітчизняних курортах, а відпустку використовують для того, щоб зробити ремонт чи інші господарські справи. Провести літо «на городі» для багатьох земляків — звична справа. Втім, проводять відпустку вдома чи в селі, як правило, тому, що по-іншому не виходить. Доходів не завжди вистачає на щоденні потреби: продукти, оплату комунальних послуг тощо, не те що на організацію цікавої відпустки.

«Я роками економила і економлю саме на відпочинку, — розповідає пенсіонерка Марія Солтис з Івано-Франківська. — Ніколи не була на закордонних курортах, мрію побачити Париж. Втім, для українських пенсіонерів це нездійсненна мрія. Ледь на життя вистачає. Цього року вирішила: буду відпочивати, поїдемо з донькою до Трускавця, здоров’я вимагає. Гроші на цю поїздку відкладаю ще з зими».

Ніколи ніде не відпочивала й Алла Брижак із Войнилова Калуського району.

«Робота, робота, робота — і так упродовж десяти років. І гроші ніби є, а от відпочити не вдається, — ділиться жінка. — Може, наступного року кудись поїдемо з чоловіком та сином, коли добудуємо хату. А от на вихідні хочу звозити сина Дениса до Львова, поблукати з ним вузькими вуличками цього міста, показати старовинні будівлі тощо».

А Світлана Бойчук з Калуша називає себе відпочивальницею-невдахою. «Лиш запланую щось цікавеѕ От у гори думала піти — дощі, грози. Навіть на річку не вдається вибратись. Тому вирішила працювати. Відпустку планую на новорічні свята. Тоді хоч з погодою все зрозуміло! Можливо, поїду в якийсь новорічний тур. Мрію зустріти Новий рік у Норвегії».

Насправді, щоб гарно відпочити, не обов’язково їхати за кордон чи витрачати величезну суму грошей. Головне — мати відповідний настрій, і тоді навіть тиждень у селі без інтернету та інших благ цивілізації може стати найкращим варіантом відпустки.

Ольга Мончук

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.