facebook

Медична революція Збройних Сил України

На базі міжнародного центру миротворчості та безпеки при Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного завершився перший в Україні випуск інструкторів з тактичної медицини, що підготовлені за принципами НАТО 68W.

-1 (42) (1)

Протягом трьох з половиною місяців дев’ятнадцять обраних добровольців проходили важкі тренування. Потрібно наголосити, що в армії США подібні тренування відбуваються з 2006 року. Це єдиний стандарт підготовки бойових медиків, до якого прийшли американці після війни у В’єтнамі. Він має шість рівнів підготовки та п’ятнадцять рівнів визначення. Як правило, після базового військового тренування, кандидати збройних сил США, що пройшли іспити відправляються у Техас. Там протягом 16-68 тижнів відбувається додаткова підготовка майбутніх бойових медиків.

В Україні подібні курси було вирішено провести неподалік Львова. Адже база МЦМБ як найкраще відповідає всім вимогам. За словами учасників перших курсів, їх навчання промайнуло дуже швидко. Адже кожен день був заповнений новими знаннями, які стосувались не лише медицини та застосування сучасних медичних систем, що є в наборах польових медиків країн НАТО, але й практичної педагогіки та психології. Наприкінці навчання всі українці склали так званий «іспит полем». Такі собі тренування були проведенні за принципом «зелених беретів». Розпочались вони о шостій годині ранку з підняттям по тривозі медичного підрозділу. Медикам потрібно було в повному екіпіруванні завдяки даним на карті знайти місце зникнення екіпажу машини ОБСЄ, яку підірвали бойовики, та врятувати поранених. Грамотно зорієнтувавшись медики доволі швидко знайшли місце нападу на спостерігачів, однак надати їм допомогу на місці не вдалось, бо бойовики влаштували засідку і розпочали атаку. Довелось відступити і викликати підтримку артилерії. Цікавим елементом було те, що в подигриші була досвідчена українська інструктор Марія Назарова, роль якої полягала в тому, що вона мала вивести з себе медиків та психологічно домінувати над кожним, хто надає допомогу пораненим. Їй це вдавалось майстерно.

Читайте також:  “Готувалася народити первістка”: під Чернівцями мікроавтобус збив вагітну жінку

Весь іспит був розрахований на шість годин безперервних дій. Так, наприклад, під час імітації артилерійського нападу, нашим медикам не лише потрібно було знайти укриття для себе і поранених, але й зробити це, не припиняючи заходи з порятунку їм життя. Під час першого завдання роль потерпілих відігравали манекени. Та це тривало недовго, бо за ввідною, гелікоптер, що мав прилетіти  для евакуації поранених, був збитий. І новим завданням стало не кидаючи поранених спостерігачів, знайти місце падіння гелікоптера, визначити чи можна когось врятувати звідти. Так, на руки медиків пристало ще двоє поранених, яких було потрібно нести понад п’ять кілометрів на тактичних ношах до найближчого медичного пункту наших військ. Під час маршу на нашу групу дуло здійснено ряд нападів ворожих ДРГ. Крім того, медики потрапили на мінне поле та під мінометний обстріл ворожої артилерії. Та, власне, і досягнення медичного пункту не полегшало їх завдання. Адже одна з терористичних мін таки потрапила у будинок, позначений білим прапором з червоним хрестом. В результаті, ще шість важкопоранених. Однак наш підрозділ швидко зорієнтувався в ситуації, серед уламків відшукали додаткові необхідні медичні препарати, надали першу медичну допомогу та стабілізували поранених. Після цього організували евакуаційний сортувальний пункт та за допомогою автомобілів вивезли всіх в тил.

Кожен крок і кожна дія медиків під час всього шестигодинного іспиту контролювалась американськими та українськими інструкторами. Помилки та цікаві креативні ідеї відразу вносились до спеціальних карт. Висновок – наші медики склали іспит на «відмінно». Тепер вони можуть самостійно проводити подібні тренування та надавати кваліфіковану фельдшерську допомогу.

До кінця року ми плануємо в Міністерстві оборони України створити центр тактичної медицини Збройних Сил України, – зазначив офіцер оперативно-медичного відділу центрального військового медичного управління, підполковник  медичної служби Ігор Морозов. – Для цього вже є виділені ресурси та можливості. Загалом ми очікуємо отримувати в рік до 300 чоловік кваліфікованого медичного персоналу нижчої та середньої ланки. Це власне те, чого не вистачає нам зараз.

Читайте також:  ВІЛ-СНІД вражає на Прикарпатті молодь від 15 до 24 років

Підтримала військового медика і голова ради волонтерів Ганна Майборода. За її словами, подібна організація дозволить створити в нашій державі єдину багаторівневу систему навчання як військових, так і медиків катастроф.

Ми мусимо підняти рівень медиків, що знаходяться у підрозділах до хоча б рівня парамедиків, – наголосив викладач кафедри організації медичного забезпечення збройних сил Української військово-медичної академії, майор медичної служби Володимир Фурдик. – Це дозволить зберегти життя та здоров’я наших бійців, а також значно полегшить реабілітацію після поранень.
Сподіваюсь, що подібні курси будуть продовжені і далі, – розповіла один з організаторів курсів, керівник портфелю медичних проектів проектного офісу реформ Міністерства оборони України Мар’яна Безуга. – Медична підготовка з бойової медицини була і раніше. З трьох останніх хвиль мобілізації базові навички з бойової медицини отримало понад 65 тисяч чоловік. Однак ці курси це зовсім інший щабель підготовки, що дозволяє нам вийти на кращий рівень медичного забезпечення.

За словами інструктора з тактичної медицини Української військової медичної академії Марії Морозової, ці курси дозволять нашому війську швидко підготувати хвилю інструкторів з тактичної медицини. Які у свою чергу готуватимуть вже військових фельдшерів. З позитивних моментів Марія визначає те, що в підготовці українських тактичних медиків передбачається стажування їх на станціях швидких медичних допомог та у зоні проведення антитерористичної операції. Отже, незабаром сподіваємось на «медичну революцію» у Збройних Силах України.

-2 (42)


-3 (30)

-4 (21)

-5 (21)

-6 (16)

-7 (14)

-8 (11)

-9 (9)

-10 (7)

-11 (7)

-13 (5)

-15 (2)

Шукайте деталі в групі Facebook