facebook

Управління освіти не може відсторонити чи звільнити франківську вчительку-сепаратистку. Це — компетенція СБУ

Наразі призупинена робота комісії управління освіти Івано-Франківська, яка мала з’ясувати суть конфлікту між учнями школи №2 та вчителькою географії, яка дозволяла собі зневажливі висловлювання в бік України та звеличувала Путіна й Сталіна на своїх уроках.

Снимок1


З 6 березня у відповідь на письмову скаргу вчительки географії івано-франківської школи №2 Наталії Боронило та клопотання дирекції школи в управлінні освіти Івано-Франківського міськвиконкому створена комісія, яка вивчає ситуацію у навчальному закладі.

— Батьківська делегація школи №2 приходила до мене на особистий прийом, – повідомила начальник управління освіти Наталія Микула. – Батьки були налаштовані доволі радикально – щоби ми звільнили вчительку. Я пояснила, що маємо діяти в рамках чинного законодавства.

За словами Наталії Микули, чинне законодавство не дає повноважень управлінню освіти оцінювати висловлювання вчительки. Так само, як і відсторонити її на час конфлікту від викладання.

— Я дала запит в юридичну службу, чи можу відсторонити від викладання педагога. Відповідь: юридичних підстав у цій ситуації немає. Відсторонити від викладання вчителя за сепаратизм, як наполягають батьки, можливо тільки на підставі рішення суду чи за постановою слідчих органів на час слідства, – стверджує пані Микула.

— Ми не можемо зі своїми повноваженнями вчительськими встановити, сепаратизм це чи не сепаратизм. Як начальник управління освіти я не маю повноважень доводити,  що там був сепаратизм у її висловлюваннях, чи робити висновок,  що не був. Я можу з’ясувати, чи вона методично правильно проводила уроки, чи допускала помилки як вчитель. Але чи вона сепаратистка, я не можу сказати, – пояснює начальник управління освіти.

Голова комісії управління, яка з’ясовує суть конфлікту в школі №2, – заступник начальника управління освіти, вчитель-історик, правознавець Світлана Уварова. У комісії також – головний спеціаліст управління, вчитель історії і правознавства, який контролює стан викладання географії в школах міста Ігор Валько, провідний інспектор школи №2 Тамара Жилюк, а також психолог і юрист управління освіти.

Читайте також:  На Закарпатті вчителька на уроці принижувала і била хлопчика. Скандал призвів до звільнення

За словами Наталії Микули, комісія своє у школі №2 відпрацювала. Провели анкетування учнів і анкетування вчителів. Видали аналітичну довідку за результатами психологічного обстеження в системі “учень-вчитель” і “вчитель-вчитель” в школі №2.

Психологи складали питання в такий спосіб, щоби найточніше з’ясувати, що саме відбувалося. Наприклад, про те, що вчителька географії Наталія Боронило казала на своїх уроках, що Путін геній і недооцінювала український народ – “так” відповіли 25% опитаних учнів. Негативні висловлювання вчительки стосовно України підтвердили 17% дітей.

— Це був перший крок. Другий – зустрічалися юристи і психологи з педколективом школи №2. Відібрали офіційні пояснення у директора школи. Директор також написав характеристику вчительці. Ще одну характеристику написало методоб’єднання управління освіти, – продовжує Наталія Микула. – Але нам би хотілося також детально послухати вчительку. А вона все ще перебуває на лікарняному.

Начальник управління освіти вважає, що цим конфліктом у школі №2 мають зайнятися компетентні силові структури.

— Є відповідні органи – МВС, СБУ, – які питанням сепаратизму безпосередньо займаються, вони мали би кваліфікувати дії і висловлювання педагога й дати нам свій висновок, – наполягає пані Микула.

Відтак конфлікт у школі №2 “заморожений”. Так само як і робота комісії управління освіти. “Чекаємо виходу вчительки з лікарняного. Тоді будемо продовжувати бесіду і роботу комісії”, – підсумувала начальник управління.

За словами Наталії Микули, вчителька сама має прийняти рішення. Якщо вона готова далі працювати в цій школі, то визначитися з тим, як вона це буде робити.

Нагадаємо, наприкінці лютого у франківській ЗОШ №2 стався скандал. Діти збунтувалися проти вчительки географії, яка на уроках розповідала про свою прихильність до сепаратистів, принижувала українців і звеличувала Путіна й Сталіна.

Читайте також:  Жінка, яку понад дві доби шукали в лісах десятки рятувальників, прийшла додому сама

Школярі влаштували Наталії Боронило ”коридор ганьби”, на який вона відреагувала публічними звинуваченнями в соцмережі вчительського та учнівського колективу школи. І наступного ж дня пішла на лікарняний.

Батьківські збори школи №2, в яких взяли участь понад сотню батьків, вирішили звернутися до прокуратури з вимогою порушити проти вчительки-сепаратистки кримінальне провадження за статтею 161 Кримінального кодексу України – розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

джерело kurs.if.ua

Шукайте деталі в групі Facebook