facebook

Як галичанам отримати або змінити номерні знаки для авто: практична інструкція

Реєструєте машину – отримуєте номерні знаки. Єдиної вартості на цю послугу в Україні немає – усе залежить від виробника та які, власне, номерні знаки бажаєте. Як отримати “номер” свого авто, які на це розцінки та які ексклюзивні написи можна замовляти

713664

Останній раз автомобільні номерні знаки змінювали в березні 2015 року. Якщо до цього номер машини виглядав так: прапор країни з гербом на синій частини й абревіатурою UA на жовтій, то тепер цей фон замінили на однотонну темно-синю смужку кольору прапора ЄС, яка є на номерах авто країн-членів Євросоюзу. У майбутньому, в разі вступу України до Європейського союзу, прапор чи герб України на цій смужці планують замінити на 12 зірочок, що є символом ЄС. Але поки така ідея – лише на словах.

Особливістю українських автомобільних номерів є використання лише літер українського алфавіту, що схожі з латинськими. Вочевидь, зроблено це для того, щоб за кордоном українці не мали проблем з європейськими поліцейськими, котрі намагалися б правильно записати такі букви, як Є, Ю чи Щ.

Як відомо, номерні знаки для автомобілів, причепів, автобусів мають 8 знаків, починаються і закінчуються двома літерами, посередині – 4 цифри. Перше поєднання літер – регіон, в якому авто зареєстровано, кінцеве – серія номерного знака.

Як отримати номерний знак?

Спершу слід звернутися до територіального сервісного Центру МВС. Там транспортний засіб треба зареєструвати або перереєструвати та зняти з обліку.

Така послуга для всіх видів транспорту, причому різних типів і моделей, здійснюється за місцем звернення власника чи його уповноваженої особи. І не залежить від місця реєстрації чи проживання.



При цьому в реєстраційних документах зазначається місце реєстрації (проживання) фізичної особи. Для внутрішньо переміщених осіб – місце проживання на підставі відповідних документів або місцезнаходження за яким реєструється транспортний засіб,
– в Головному сервісному центрі МВС України.

Читайте також:  Неподалік Франківська серйозне ДТП: зіткнулися легковик і вантажівка

Скільки коштує?

Однієї фіксованої ціни немає. Усе залежить від виробника автомобіля та побажань клієнта. Для реєстрації транспортного засобу, а разом й отримання номерів власнику необхідно сплатити: для транспортних засобів вітчизняного виробництва та країн СНД – від 63 до 152 гривень. Іноземного виробництва – від 15 до 190 гривень. Для мототранспорту, причепів українського виробництва та країн СНД – від 63 до 148 гривень. Для мототранспорту, причепів іноземного виробництва – від 15 до 186 гривень. Для мопедів – від 54 до 83 гривень.

Наразі вартість номерних знаків для транспортних засобів усіх категорій коливається в межах 94-98 гривень. Але враховуючи те, що завод-виробник змінювався, вартість номерних знаків теж змінювалася. Тому, залежно від якого виробника були отриманні номерні знаки, вартість в територіальних сервісних центрах МВС на номерні знаки для транспорту теж відрізняється.

Крім того, якщо ви отримуєте послугу, що передбачає видачу бланка або номерного знака, то бланк свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу коштує не мало не багато201 гривню.

Якщо вкрали або втратили?

Якщо свідоцтво про реєстрацію авто, а точніше технічний паспорт вкрали або ви його просто втратили, треба написати заяву й отримати новий паспорт на авто та номерні знаки. А знайдений технічний паспорт і номерні знаки після видачі “новеньких” документів вважаються недійсними й здаються до сервісних центрів МВС.

Якщо замінюєте номерні знаки за власним бажанням, то проводиться перереєстрація транспортного засобу із заміною технічного паспорта. При цьому попередньо видані номерні знаки також вилучаються,
– зазначили в Головному сервісному центрі МВС України.

Щоб отримати послугу з собою необхідно матипаспорт, ідентифікаційний код, свідотцтво про реєстрацію транспортного засобу. У разі викрадення номерних знаків додати копію заяви в поліцію. Для юридичних осіб додати акт проведення службого розслідування.

Читайте також:  На Прикарпатті рейсовий автобус з людьми потрапив в ДТП (відео)

Скільки коштують індивідуальні номерні знаки?

В Україні автовласникам дозволено мати індивідуальні номерні знаки. І якщо у більшості іноземних країн власник обирає лише стандартний набір зображень, затверджених законодавчо, то українські водії можуть отримати комбінацію символів та індивідуальні номерні зображення на власний розсуд, якщо вони не підпадають під “заборонені”. Бо відмовити в ексклюзивних номерах можуть, якщо вони мають символіку дискримінаційного характеру, ненормативного походження, використання абревіатур установ та підприємств без їх письмової згоди. Забороняється також зображувати державний герб або прапор України, крім випадків передбачених законодавством.

Щоб замовити індивідуальний номерний знак, власник транспортного засобуособисто має подати необхідні документи до Головного сервісного центру МВС або територіального сервісного центру МВС. Стосовно вартості “оригінальних” автомобільних номерів то три символи обійдуться в 300 гривень, 90 гривень коштуватиме кожний наступний (до восьми символів), а за графічний елемент доведеться викласти 500 гривень. А виконають таку послугу упродовж одного місяця.

Доречно сказати: автономер повинен читатися на відстані 25 метрів. Згідно з пунктом 30.2 Правил дорожнього руху, в Україні забороняється змінювати розміри, форму, позначення, колір і розміщення номерних знаків. Наносити на них додаткові позначення або закривати автономери. Вони повинні бути чистими і достатньо освітленими.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.