facebook

Дорога осінь : Україна чекає поголовне зростання цін

Експерти обіцяють подорожчання майже всіх продуктів і житла, а курс долара – до 27,5 грн. З настанням осені на українців чекає зростання цін майже на все: подорожчають продукти, паливо, житло і його оренда, зате може трохи подешевшати бензин та скраплений газ.

rastushhaya-inflyatsiya-daet-o-sebe-znat

ВАЛЮТА. Долар почав зростати вже з 15 серпня, хоча фінаналітики обіцяли стабільність курсу до початку вересня.

Вчора на міжбанку ВКВ продавали по 25-25,05 грн / $ (плюc 5 коп. За день), а середній курс продажу готівкового долара виріс до 25,4 грн / $ (+11 коп.) В порівнянні з понеділком. Такий курс був у травні, а найвищий в цьому році – 27,4 грн / $ – зафіксований півроку тому, 15 лютого. Нагадаємо, історичний максимум офіційного курсу – 30,01 грн / $. В НБУ кажуть, що зростання курсу є ситуативним – на тлі загострення зовнішньополітичної ситуації. У той же час в Кабміні підрахували, що курс за підсумками 2016 р складе 26,7-28 грн / $. Експерти кажуть, що зростання до 27-30 грн / $ очікується протягом осені, і однією з причин називають брак готівкової валюти в банках.

На думку президента Украналітцентра Олександра Охріменка, Нацбанк сам дестабілізував валютний ринок, викупивши 9 серпня надлишок ВКВ: “На міжбанку курс стабілізується, а на чорному ринку зростає. У банках критично мало готівкової валюти, всього $ 473 млн, а треба близько $ 2 млрд, виходячи з обсягу валютних депозитів в $ 8,7 млрд. Тільки з ринку йде трохи більше доларів, відразу виникає валютний голод. Коли НБУ 9 серпня купив валюту, він порушив баланс. звідси і подорожчання долара.

Зараз НБУ повинен продати валюту, щоб закрити заявки імпортерів “. За прогнозами Охріменко, до кінця року долар виросте до 27 грн. З ним згоден і провідний експерт ІАЦ Forex Club в Україні Андрій Шевчишин: “Приплив долара на ринок почне вичерпуватися. Пропозиція буде падати як з боку експортерів, так і населення. Тому прогнозуємо 26,5-27,5 грн / $”.

Читайте також:  Семестр в іншому світі: британський студент про життя у Північній Кореї

ЦІНИ. За прогнозом Охрименко, інфляція з вересня серйозно прискориться і складе за 3 місяці 5-7%, при тому, що за 7 місяців року було 4,8%. Аналітик МЦПД Олександр Жолудь обіцяє зростання інфляції на 4,6% за 3 місяці. “Чи подорожчає електроенергія (з 57 до 71,4 коп. / КВт-год. ​​- Авт.), М’ясо і м’ясопродукти, молоко, хліб не соціальних сортів, традиційно зросте вартість борщового набору”, – говорить Охріменко. Експерти дослідницької компанії “Інфагро” відзначають, що з жовтня в зростання піде вартість молока, м’яса (в середньому на 30% або на 4-4,5 грн / л молока і 20-22 грн / кг м’яса) через традиційного літнього скорочення поголів’я великої рогатої худоби. Також, за їхніми підрахунками, частка товарів повсякденного вжитку в торгсетях зараз в грошах становить 60% обороту (зростання за 2 роки в 4 рази), і ця тенденція збережеться. Тобто побільшає недорогий ковбаси, сирів і т. Д., А імпортна і вітчизняна продукція вищого сорту подорожчає на 35-40%. Великі виробники соняшнику вже заявили про підвищення ціни на “олію” приблизно на 10% (до 38-40 грн / л), а гендиректор “Укрхлібпрому” Олександр Васильченко повідомив, що через дефіцит житнього борошна подорожчає хліб грубого помелу (наскільки – поки невідомо). Чи не подешевшає з надходженнями нового врожаю і гречка: її через посуху зібрано вдвічі менше, ніж очікували, так що до зими може бути і 55 грн / кг (зараз 48-50). Зате через гарний врожай яблук ціна на них восени може бути до 20% нижче, ніж рік тому, або в межах 10 грн / кг.

БЕНЗИН. Паливо може і впасти в ціні, вважають експерти нафторинку. “На даний момент є два несприятливих фактора, що впливають на зростання закупівельної вартості нафтопродуктів в Україні, – сказав нам директор консалтингової групи” А-95 “Сергій Куюн. – Це зростання нафтових котирувань і ослаблення курсу гривні. Ці два фактори вже визначили підвищення собівартості палива на 50-60 коп. / л. Безумовно, це коригує розмір можливого зниження. Проте вважаю, що є передумови для зниження цін, тому що торговельна націнка в роздрібній торгівлі залишається вищою за середню за останні роки, потенціал як мінімум 1 грн на літрі зберігається. Також чекаємо здешевлення зрідженого (LPG) газу для автомобілів у зв’язку з насиченням ринку після липневого дефіциту через перебої з поставками, який привів до зростання ціни (більш ніж на 2 грн, або з 8 до 10,3-10,5 грн / л. – Авт.) “. На думку заступника директора НТЦ “Психея” Геннадія Рябцева, восени бензин навряд чи подешевшає, а ось ціна LPG-газу з жовтня знизиться, але не більше ніж на гривню на літрі (до 9,5 грн / л).

Читайте також:  "Будемо жити": військове телебачення зняло програму про прикарпатського "кіборга" Станіслава Стовбана

НЕРУХОМІСТЬ. Покупцям і орендарям житла варто обзавестися “квадратними метрами” зараз, так як ціни на них вже поступово ростуть в більшості регіонів, кажуть ріелтори. “Собівартість будівництва зростає, рентабельність падає, але при підвищенні цін забудовники втрачають покупців. Сезонне підвищення відбудеться, але не більше ніж на 10% (на 800-1200 грн / кв. М)”, – говорить аналітик консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький. А за словами ріелтора Олексія Холмецького, до вересня на ринку оренди залишиться або дороге, або не зовсім якісне (без ремонту і зі старими меблями) житло.

РОБОТИ БІЛЬШЕ, ЗАРПЛАТИ ВИЩЕ Фахівці з підбору кадрів обіцяють з осені не тільки традиційне пожвавлення “бізнес-сезону”, а навіть збільшення зарплат, але вибірково. За словами HR-експерт порталу rabota.ua Тетяни Пашки, помітна зміна на ринку праці почнеться з середини вересня. “Перш за все воно торкнеться некваліфікованої праці: не стане роботи для збирачів овочів-фруктів і аніматорів на пляжах, зате зросте кількість пропозицій для продавців, різноробочих, нижчого адмінперсоналу, – каже Пашкіна. – Серйозний дефіцит різноробочих на будівництвах призвів до того, що їх зарплати виросли за рік на 42%, або до 4949 грн. У колл-центрах нині платять на 29% більше або 5253 грн. Торговий представник може заробити (оклад плюс бонуси) на 25% більше, або до 7000 грн. І восени зарплати ще будуть рости “. А ось юристам і раніше важче всіх: зростання вакансій не передбачається, а зарплати коливаються від 2500 грн (Луцьк) до 8000 грн (Київ).

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.