facebook

На Прикарпатті ростуть унікальні сорти винограду

Про виноградник Богдана Стефанюка з Сівки-Войнилівської Калуського району дотепер доводилося тільки чути.

get_img-ImageWidth-500-amp

Але минулого тижня випала чудова нагода побачити, в яких умовах росте виноград недалеко від Дністра та ще й  у північній частині області.


На подвір’ї під гавкання двох собак нас гостинно зустрічає господар виноградника Богдан Стефанюк із секатором у руці. Тут же біля брами він розгортає виноградне листя і зрізає чимале гроно світлого винограду.

«Пригощайтеся, це сорт Маруся, – припрошує виноградар гостей і запрошує пройти у свої зелені володіння, котрі розташовані за декілька метрів від хати.

Перше, що впадає в очі, – це вміло організована площа для виноградника. Жодне дерево не затіняє ряди в’юнких кущів, котрі обплітають міцні залізні двометрові опори. Вже згодом, відповідаючи на запитання, пан Богдан пояснить, що саме конструкції такої форми дають можливості для хорошого урожаю.

Пан Богдан захопився виноградарством у 2010 році як тільки вийшов на заслужений відпочинок. Каже, що тоді й появилося більше часу для себе. На власному прикладі пан Богдан доказує, що за 4-5 років цілком можна досягнути таких результатів. Але цьому захопленню варто приділяти максимум своєї уваги. А «захворів» виноградом чоловік давно, ще у студентські роки. Тепер на присадибній ділянці площею 7 сотих тільки виноград. Тут його аж понад 60 різних видів. І все це не технічні, а столові сорти.

 

«Сортів не рахую, бо щороку їх змінюю. Завжди шукаю такі сорти, котрі би найкраще показали себе в наших умовах. Маємо багато опадів, а також холодні росяні ночі. Тому в багатьох сортів ягоди при дозріванні швидко псуються», – розповідає виноградар.

 

Читайте також:  На Львівщині тракториста серед поля вдарило електрострумом

Він тут же зрізає гроно і демонструє кліматичну хворобу ще не дозрілого грона. Сорт Іларія зазнав вибракування і буде знищений, бо не підходить до умов клімату. Ягоди потріскали після дощу і не можуть далі налитися соком.

 

Перший сорт, котрий мені вдалося посадити тут у 1983 році, був Восторг. Усі сорти чоловік пам’ятає, бо вони в нього – як діти. Якщо не вдається виростити нормальний сорт винограду, то пан Богдан не шкодує і викидає, а натомість випробовує новинки селекції.

 

У винограднику Богдана Стефанюка в основному нові сорти останньої селекції. Від надокучливих птахів грона винограду відгороджені спеціальною сіткою. А окремі сорти Богдан Михайлович захищає ще й від ос. Йому доводиться кожне гроно вдягати у спеціальні мішечки. Грона у деяких сортів виростають навіть до 2 кілограмів.

 

Виноградарі-аматори на смак можуть визначити і сорт, і якість сонячної ягоди. Проте виноградарі зізнаються, що для них це не основне. Вони не женуться за масивними гронами, бо немає сенсу. Навпаки, кажуть, що чим делікатніше гроно, тим більше шансів отримати хороший урожай. Для виноградарів важливою ознакою якості сорту є смакові якості. Аматори виноградарства на Прикарпатті навчилися на смак визначати місткість мускату у кожному сорті.

 

Для того, аби побачити все багатство виноградника Богдана Стефанюка, достатньо лише нахилитися, бо всі грона розміщені на висоті півметра над землею. На зміну світло-зеленим гронам ряд плавно переходить у рожеві та сині тони. Такого ефекту виноградареві вдалося досягнути завдяки правильній посадці кущів – під кутом і на певній відстані один від другого.

 

До речі, виноградарі не бояться садити близько один від одного різні сорти винограду. Кажуть, що вони не схрестяться між собою, запилювати їх особливо не треба, бо цьому допомагає вітер.

Читайте також:  Ганьба на всю країну! Те, що на Львівщині водій маршрутки зробив з мамою загиблого Героя Небесної Сотні шокувало всю країну

 

Серед виноградарів-аматорів немає конкуренції. Це видно із їхнього спілкування між собою. Вони охоче діляться секретами успіху, принципом догляду та сортами. Керуються неписаним правилом: якщо виросло в мене, то хай і в когось також вдасться.

За весь час екскурсії виноградником господар періодично зрізає по грону з кожного сорту і люб’язно пропонує продегустувати. А наостанок запрошує охочих навідуватися і отримувати максимум корисної інформації про плоди Півдня, котрі прижилися і на теренах Прикарпаття.

 

Власне такою і є місія клубу «Виноградарі Прикарпаття» — популяризувати виноградарство в області і доказувати, що сонячні грона можуть виростати і при нашому кліматі. Жартома навіть кажуть, що наш край сама природа створила для вирощування винограду. Треба для цього тільки докласти певних зусиль.

 

У цьому питанні виноградарі навіть звертають увагу на назви населених пунктів, у котрих є слово «виноград».

 

До слова, цими вихідними в Івано-Франківську на Вічевому майдані пройде свято винограду та вина. Початок о 10.00.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.