facebook

Землевпорядник Березівки: 470 тисяч гривень, за отримання яких затримали голову сільради не хабар, а благодійний внесок.

Як писали раніше, правоохоронці Івано-Франківської області затримали сільського голову, який вимагав півмільйона гривень за виділення земельної ділянки.

PM83image002

Про це повідомляє Департамент захисту економіки Національної поліції України.



 “У квітні цього року приватний підприємець звернувся до сільського голови з проханням про виділення у приватну власність земельної ділянки площею 0,2 га для будівництва автозаправки. За надання «практичної допомоги» сільський голова, діючи через посередника-депутата  (голови громадського об’єднання) вимагав 500 тисяч гривень хабара. 25 серпня посадовців було затримано оперативниками Управління захисту економіки (УЗЕ) в Івано-Франківській області спільно зі слідчими прокуратури під час отримання другої частини хабара. Всього хабарники встигли отримати 475 тисяч гривень незаконного прибутку”, – йдеться у повідомленні.

 1472194665-9739

За даним фактом прокуратурою Івано-Франківської області відкрито кримінальне провадження за ч. 4 ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України.

Дане правопорушення передбачає від 8-ми до 12-ти років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю строком до 3 років, з конфіскацією майна.

Наразі тривають слідчі дії та вирішується питання щодо повідомлення посадовцям про підозру та обрання їм міри запобіжного заходу.

“Люди в масках вибігли, затримали автомобіль, зупинили. Витягли людей. І чорний пакет з грошима. Почали витягувати, а там пачки, сотні тисяч гривень”, – каже Василь Андріїв, очевидець затримання.

Операцію проводили працівники прокуратури разом з поліцією. Затримали двох чоловіків сільського голову Березівки Олександра Вару, і депутата сільради – при отриманні хабара чотирьохсот тисяч гривень. Гроші вимагали від підприємця, за двадцять соток землі той хотів будувати автозаправку.

“Протягом квітня-червня зазначені особи в три прийоми отримали неправомірну вигоду в сумі 70 000 гривень, а 25 серпня цього року в місті Івано-Франківську отримали кінцеву суму в розмірі 400 000 гривень”, – говорить Ігор Корнута, заступник начальника слідчого відділу прокуратури Івано-Франківській області.

Співробітники сільради помітно нервують. Розповідають: напередодні тут був обшук – Тривав майже до 2 ночі вилучали документи.

“Тут було звернуто все іншою стороною. Люди добрі, скільки можна нерви тріпати”, – говорить Анна Гаврилюк, землевпорядник в селі.

Анна Гаврилюк – землевпорядник. Те, що в селі виділили двадцять соток підприємцю – підтверджує. І запевняє – 470 тисяч гривень, за отримання яких затримали голову сільради та депутата зовсім не хабар. Це благодійний внесок від підприємця.

“Людина прийшла сам, запропонувала нам благодійний внесок. Вона нам запропонувала, щоб ми дали їй ділянку землі. І рішенням проведено, усіма документами. І заява, і сесією, всім, всім”, – говорить Анна Гаврилюк, землевпорядник в селі Березівка.

Жителі Березівки новиною шоковані. Але думки традиційно розділилися.

“Нормальний голова. Господарський. Футбольний клуб підтримує в селі”, – говорить Ігор Гураль, житель села.

Зараз затримані в СІЗО. Після оголошення про підозру прокурором суд обере їм запобіжний захід.

Читайте також:  На Прикарпатті чоловік викрав скутер, щоб поїхати на побачення

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.